4ο Γυμνάσιο Καβάλας: Έδωσε στην Κροατία τη «μάχη» κατά της κλιματικής αλλαγής

Έξι μαθητές και 4 εκπαιδευτικοί του σχολείο βρέθηκαν για 6 ημέρες στην πόλη Koprivnica στο πλαίσιο του προγράμματος ανταλλαγής μαθητών Erasmus+

Στην Koprivnica της Κροατίας ταξίδεψαν δύο μαθήτριες, τέσσερις  μαθητές και τέσσερις εκπαιδευτικοί του 4ου Γυμνασίου Καβάλας από  τις 14 έως τις 20 Μαΐου 2023 στο πλαίσιο του προγράμματος ανταλλαγής μαθητών Erasmus+ ΚΑ2 με  τίτλο ΤHERE  IS NO  PLANET  B – CAN RENEWABLE ENERGIES FIGHT CLIMATE CHANGE?

Στο πρόγραμμα συμπράττουν μαθητές και εκπαιδευτικοί από πέντε χώρες της Ευρώπης. Εκτός από την Ελλάδα, συμμετείχαν μαθητές και καθηγητές από την Πορτογαλία, την Κροατία και τη Γερμανία.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες της ομάδας φιλοξενήθηκαν σε σπίτια παιδιών της χώρας υποδοχής και είχαν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με την κουλτούρα και τα έθιμα της Κροατίας. Κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στην Koprivnica είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν τη σχολική μονάδα Fran Galovic όπου, την πρώτη μέρα είχαν ένα εγκάρδιο  καλωσόρισμα από τους καθηγητές και τον διευθυντή της σχολικής  μονάδας, άκουσαν τραγούδια και μουσικές της περιοχής, συμμετείχαν σε  τοπικούς παραδοσιακούς χορούς χωρών. Στη συνέχεια ξεναγήθηκαν  στους χώρους του σχολείου και συνέγραψαν σε ομάδες μία «διακήρυξη» για το κλίμα. Επίσης πήραν μέρος σε ένα κυνήγι θησαυρού  για τη γνωριμία τους με την πόλη και αργότερα επισκέφθηκαν μαζί με τους  καθηγητές το  μεγαλύτερο κροατικό εργοστάσιο τροφίμων Podravka και ενημερώθηκαν πώς εφαρμόζει στη λειτουργία του στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης.

Την επόμενη μέρα οι μαθητές επισκέφθηκαν την  πρωτεύουσα της  χώρας, το Ζάγκρεμπ, ξεναγήθηκαν στο ιστορικό κέντρο της πόλης και  επισκέφθηκαν το μουσείο Broken Relationships. Την τρίτη μέρα  ταξίδεψαν στο παλαιότερο εθνικό πάρκο της Κροατίας, το Plitvice, με  τις υπέροχες λίμνες και τους καταρράκτες όπου έκαναν πεζοπορία. Στη  συνέχεια επισκέφθηκαν το μουσείο Speleon όπου απέκτησαν σημαντικές γνώσεις για τον τρόπο δημιουργίας και εξερεύνησης των σπηλαίων, αλλά και για τα ίχνη προϊστορικών μορφών ζωής .

Την τέταρτη μέρα υπήρχε προγραμματισμένη επίσκεψη σε γκαλερί    τέχνης, την Galerija Mijo Kovacic Koprivnica, με έκθεση αρτ Ναΐφ και  στη συνέχεια τα παιδιά απήλαυσαν αθλητικές δραστηριότητες, όπως  ιππασία, στη φύση, στο Etno house Karlovcan, Ferdinandovac, κοντά  στον ποταμό Drava.

Την τελευταία ημέρα μαθητές και εκπαιδευτικοί έγιναν δεκτοί στο  Δημαρχείο της πόλης, παρουσίασαν τη Διακήρυξη τους για το κλίμα  ενώ  ενημερώθηκαν για τους τρόπους με τους οποίους η πόλη χρησιμοποιεί  τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, πώς ανακυκλώνει, διαχειρίζεται τα  απορρίμματα, μειώνει τους ρύπους.

Ακολούθησε βόλτα με ποδήλατα, που αποτελούν βασικό μέσο  μεταφοράς στην πόλη, στο PRC-Podravca’s κέντρο αναψυχής, όπου πραγματοποιήθηκε αποχαιρετιστήριο γεύμα και δόθηκαν βεβαιώσεις  παρακολούθησης σε όλους.

Πολύτιμη και ευχάριστη εμπειρία για τους μαθητές και τις μαθήτριες στάθηκε η φιλοξενία των οικογενειών που τους δέχθηκαν και φρόντισαν,   ανταποδίδοντας έτσι τη φιλοξενία που είχαν γνωρίσει στην πόλη μας, τον  Νοέμβριο του 2021.

Θερμές ευχαριστίες στη βιομηχανία ζαχαρωδών «Βικελίδη-Χρυσανθίδη ΑΒΕΕ» για  την  ευγενική  χορηγία  τους.