Καβάλλα, έναν αιώνα πριν: Όταν η οδός Ερυθρού Σταυρού ήταν… παραλία! [ντοκουμέντο]

Τα εντυπωσιακά Μέγαρα του πλουσίων καπνεμπόρων και οι φτωχοί Καβαλιώτες ψαράδες

Οερευνητής της τοπικής μας Ιστορίας Κώστας Παπακοσμάς συνεχίζει να φέρνει στο «φως» σπάνια ντοκουμέντα από την πόλη της Καβάλας, εκπλήσσοντας τους νεότερους που έχουν την ευκαιρία να δούνε μιαν «άλλη πόλη», 100 και πλέον χρόνια πριν…

Η σημερινή φωτογραφία που αναρτά ο κ. Παπακοσμάς είναι από την… παραλιακή συνοικία του Αγίου Ιωάννη! Γράφει:

«Η Καβάλα όταν η θάλασσα έφτανε στα πρώτα σπίτια της συνοικίας του Αγίου Ιωάννη. Ήταν η αρχή του περασμένου αιώνα και οι πλούσιοι Καπνέμποροι, έμποροι Έλληνες, Εβραίοι και Μουσουλμάνοι “συναγωνίζονταν” για το ποιος θα χτίσει το πιο εντυπωσιακό σπίτι και θα το εξοπλίσει με τα καλύτερα έπιπλα από την Ευρώπη αλλά και από την Κωνσταντινούπολη. Τεχνίτες από όλη την Ελλάδα είχαν εργασία εδώ στην Καβάλα, την πόλη του “χρυσοφόρου” Καπνού. Οι καπνεργάτες αγωνίζονταν για ανθρώπινες συνθήκες εργασίας ενωμένοι και πρόσμεναν… τον αέρα της Ελευθερίας.

Στη φωτογραφία, η σημερινή οδός Ερυθρού Σταυρού… παραλία με τα δίχτυa των ψαράδων μπροστά στα Μέγαρα των αδελφών Γρηγοριάδη. Το ένα τέρμα δεξιά είναι το σημερινό Ωδείο Καβάλας, δίπλα του το κτίριο που υπάρχει ρημάζει στη φθορά του χρόνου…».