5ο Γυμνάσιο Καβάλας: Τα μνημεία της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO στο επίκεντρο της φιλοξενίας σχολείου από τη Σλοβακία

Οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί συνοδοί τους από το Γυμνάσιο της πόλης Banská Štiavnica βρέθηκαν στην Καβάλα για μια εβδομάδα στο πλαίσιο ευρωπαϊκού προγράμματος eTwinning

Ομάδα 18 μαθητών/μαθητριών και 2 εκπαιδευτικών από το Γυμνάσιο Základná škola Jozefa Horáka της πόλης Banská Štiavnica από τη Σλοβακία, υποδέχτηκε από τις 11 ως τις 17 Μαΐου 2023, το 5ο Γυμνάσιο Καβάλας στο πλαίσιο ευρωπαϊκού προγράμματος eTwinning με θέμα την πολιτιστική κληρονομιά.

Είκοσι μαθητές και μαθήτριες της Β’ τάξης πραγματοποίησαν ποικίλες εκπαιδευτικές δραστηριότητες μαζί τους στην αγγλική γλώσσα.

Kοινό στοιχείο της συνεργασίας αποτέλεσε το γεγονός ότι οι δύο πόλεις διαθέτουν μνημεία καταχωρημένα στον Κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Μέσα από παρουσιάσεις και εργαστήρια γνώρισαν τα ιστορικά σημεία με πολιτιστική αξία των δύο πόλεων. Με εκπαιδευτικές επισκέψεις στον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων και σε μουσεία της πόλης καθώς και μέσα από μία παιγνιώδη εξερεύνηση της συνοικίας της Παναγίας, οι μαθητές και οι μαθήτριες των δύο σχολείων γνώρισαν την ιστορική πορεία της Καβάλας στο χρόνο. Με πολύ ενδιαφέρον, ωστόσο, ήρθαν σε επαφή και με άυλα πολιτιστικά αγαθά των δύο χωρών, όπως πασχαλινά έθιμα, προφορικές παραδόσεις και δρώμενα, παραδοσιακούς χορούς και τοπικές γεύσεις.

Το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία και άριστες εντυπώσεις και από τις δύο πλευρές.

Η Διεύθυνση του Σχολείου και ο Σύλλογος Διδασκόντων με ανακοίνωση τους επιθυμούν να ευχαριστήσουν θερμά τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του 5ου Γυμνασίου για την αμέριστη συμπαράστασή του στην υλοποίηση της δράσης, τον πολιτιστικό Σύλλογο «Το Κάστρο» για την έμπρακτη στήριξη στην οργάνωσή της και τον Αντιδήμαρχο Εκπαίδευσης και Πολιτισμού Απόστολο Μουμτσάκη για την εγκάρδια υποδοχή του στο Δημαρχείο Καβάλας.

Το 5ο Γυμνάσιο έχει ως σταθερή προτεραιότητα την πολύπλευρη ανάπτυξη των παιδιών δίνοντας τους την ευκαιρία να συμμετέχουν στις κοινωνικές δράσεις που διοργανώνει όπως και την ανταλλαγή καλών εκπαιδευτικών πρακτικών μέσα από διεθνείς συνεργασίες στο σύγχρονο περιβάλλον του 21ου αιώνα.