Οι «Όρνιθες» του Αριστοφάνη από το 24ο Δημοτικό Σχολείο Καβάλας

Μια δράση με στόχο τη διδαχή της ψυχαγωγικής και παιδαγωγικής διάστασης του Θεάτρου στα παιδιά

Τα δεδομένα των τελευταίων δύο ετών στην εκπαίδευση με τη λειτουργία καινοτόμων θεσμών στα σχολεία δημιουργούν νέες προκλήσεις, με στόχο πάντα την προαγωγή του παραγόμενου εκπαιδευτικού έργου. Ένας τέτοιος θεσμός είναι οι «Εκπαιδευτικοί Όμιλοι».

Η δημιουργία στο 24ο Δημοτικό Σχολείο Καβάλας «Εκπαιδευτικού Ομίλου» με τίτλο «Θεατρική Ομάδα» και πρωταρχικό σκοπό την παίδευση των μαθητών/τριων στα θεατρικά δρώμενα, προήλθε ύστερα από πρόταση των ίδιων των εκπαιδευτικών που υποστήριξαν τη λειτουργία του: Τη δασκάλα Θεατρικής Αγωγής, Ευτυχία Αλχάζοβα και τη δασκάλα Παράλληλης Στήριξης, Άννα Βασιλειάδου, που ορίστηκαν ως υπεύθυνες του Ομίλου, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από τη νομοθεσία, όπως επίσης και τη στενή συνεργάτιδά τους τη δασκάλα των Εικαστικών, Δώρα Ζαβράκα.

Είναι γνωστό πως στην προσχολική και την πρωτοσχολική ηλικία, δίνεται κατεξοχήν έμφαση στην ψυχαγωγική και παιδαγωγική διάσταση του Θεάτρου, αφού μέσα από τέτοια στοιχεία και όψεις του κατακτάται η γνωριμία των παιδιών με τον εαυτό τους και το περιβάλλον τους, η ψυχική και σωματική τους έκφραση μέσα από το παιχνίδι και τη μιμητική, η ανάπτυξη της γλωσσικής και παραγλωσσικής επικοινωνίας, η ένταξη στην ομάδα και η απόκτηση των πρώτων αισθητικών εμπειριών. Και βέβαια, το θέατρο που γεννήθηκε στην Αρχαία Ελλάδα δεν υπήρξε απλά ένα «ψυχαγωγικό δρώμενο», ήταν ψυχαγωγικό στην κυριολεκτική έννοια του όρου. Έτσι οι εκπαιδευτικοί του Σχολείου θέλησαν να δώσουν στους μαθητές/τριες την ευκαιρία να γνωρίσουν το θαύμα της διδασκαλίας του θεάτρου μέσα από τη συμμετοχή τους σε μια αρχαία παράσταση από τις γνωστότερες του είδους της… Τις «Όρνιθες» του Αριστοφάνη.

Απευθύνθηκαν στους μαθητές/τριες της Δ΄ τάξης, αυτούς που ολοκληρώνουν σιγά σιγά την πρωτοσχολική τους ηλικία… Η ανταπόκριση των παιδιών ήταν ακριβώς αυτή που θα βοηθούσε τους σκοπούς της δημιουργίας και λειτουργίας του Ομίλου.

Το Σχολείο συγχαίρει τις υπεύθυνες εκπαιδευτικούς του ομίλου κ. Αλχάζοβα και κ. Βασιλειάδου, αλλά και την εκπαιδευτικό κ. Ζαβράκα που με τη δημιουργία του σκηνικού και των κοστουμιών έδωσε χρώμα και ζωντάνια στην όλη προσπάθεια, αλλά και τα παιδιά που με τη συνεπή συμμετοχή τους έφεραν το αποτέλεσμα που θα παρουσιάσει το σχολείο.

Επίσης, ευχαριστούν θερμά τους γονείς των συμμετεχόντων/ουσών μαθητών/τριών, γιατί χωρίς την συγκατάθεσή τους και την άψογη συνεργασία μαζί τους, «τίποτε δε θα μπορούσε να υλοποιηθεί από όσα με αγάπη στο επάγγελμά μας φανταστήκαμε», ενώ ευχαριστούν ολόθερμα και τον Σύλλογο Γονέων για την αμέριστη συμπαράστασή του.