Γιάννης Τσακλίδης: Μια οφειλόμενη τιμή στον άνθρωπο που «τίμησε στο ακέραιο την προσφυγική του καταγωγή» [βίντεο-φωτογραφίες]

Το Κέντρο Καππαδοκικών Μελετών βράβευσε τον πρώην υπουργό για τη συμβολή του στη δημιουργία του παραδοσιακού οικισμού «Ακόντισμα»

Σε κλίμα συγκινησιακής φόρτισης πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου 10 Ιουνίου 2023 στην κατάμεστη αίθουσα του Αρχαιολογικού Μουσείου Καβάλας η εκδήλωση του Κέντρου Καππαδοκικών Μελετών της Νέας Καρβάλης, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων μνήμης «100 χρόνια Προσφυγιάς».

Παράλληλα με την παρουσίαση του βιβλίου «Οι Κοινότητες των Καππαδοκών-Γκέλβερι 1500-1925 μΧ» από τον Καθηγητή Βυζαντινής Αρχαιολογίας και Τέχνης του ΑΠΘ Πασχάλη Ανδρούδη, τιμήθηκαν προσωπικότητες «που συνέβαλαν διαχρονικά και στήριξαν το έργο» του Κέντρου Καππαδοκικών Μελετών, ανάμεσα σε αυτούς και ο Γιάννης Τσακλίδης.

Ο πρώην βουλευτής Καβάλας και υπουργός των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ βραβεύτηκε από τον πρόεδρο του Κέντρου Καπλάνη Ιωσηφίδη, ο οποίος στον χαιρετισμό του αναφέρθηκε διεξοδικά στα όσα σημαντικά και καίρια έπραξε όσο ήταν στην ενεργό πολιτική για την αποπεράτωση του παραδοσιακού οικισμού «Ακόντισμα» της Νέας Καρβάλης.

«Κύριε υπουργέ, τιμήσατε στο ακέραιο την προσφυγική σας καταγωγή και αυτό δεν το ξεχνάμε», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ιωσηφίδης. Δείτε το σχετικό βίντεο:

Παίρνοντας τον λόγο ο Γιάννης Τσακλίδης έκανε μια ιστορική αναδρομή στην ιστορία των «δύο Καππαδοκιών»: της «μεγάλης» των Καππαδοκών και της μικρής-ποντικής, δηλαδή του Πόντου, για να καταλήξει ότι «κι εγώ Καππαδόκης είμαι»!

Καταλήγοντας, ο πρώην υπουργός υπογράμμισε τη διαχρονική προσφορά του Καπλάνη Ιωσηφίδη και των συνεργατών του στον Πολιτισμό και την Ιστορία της Καρβάλης, τονίζοντας ότι «κάποια στιγμή πρέπει να βραβευτεί»! Δείτε το σχετικό βίντεο:

Το βραβείο του Κέντρου Καππαδοκικών Μελετών στον Γιάννη Τσακλίδη επέδωσε ο Δήμαρχος Καβάλας Θόδωρος Μουριάδης, ο οποίος στον σύντομο χαιρετισμό του έπλεξε το εγκώμιο του πρώην υπουργού, σημαίνοντας ιδιαίτερα την προσφορά του στον τόπο, όσον καιρό ήταν βουλευτής και στέλεχος των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ σε καίριες θέσεις.

Στον Γιάννη Τσακλίδη αναφέρθηκε και ο Αντιπεριφερειάρχης Κώστας Αντωνιάδης, τονίζοντας τον υπερκομματικό τρόπο με τον οποίο πολιτεύτηκε, βάζοντας μπροστά το συμφέρον του τόπου του και όχι το κομματικό, αποκαλώντας τον «μέντορα», παρά το γεγονός ότι οι δυο τους προέρχονται από άλλους πολιτικούς χώρους.