Κατερίνα Μουστάκα: Η διάσημη γιατρός και Δρ. Χειροπρακτικής έρχεται στην Καβάλα με το νέο της βιβλίο

Στέλλα Αργυρίου, Ρεγγίνα Μακέδου και Θεανώ Μανακούδα θα παρουσιάσουν το «Τάδε έφη Κατερίνα», ένα βιβλίο που συμπυκνώνει μέσα του 25 χρόνια «δουλειάς με το σώμα»

Ηγιατρός και Δρ. Χειροπρακτικής Κατερίνα Μουστάκα, μετά από 25 συναπτά έτη στην ιατρική, επέκτεινε πρόσφατα τις ιδιότητές της στη συγγραφή και μετέφερε στο πρώτο της βιβλίο με τίτλο «Οι Μικρές μου Αλήθειες – Τάδε έφη Κατερίνα» την πολύχρονη εμπειρία και γνώση της για το πώς η ζωή και οι επιλογές μας επηρεάζουν το σώμα μας και το πώς το ΣΩΜΑ ΜΙΛΑΕΙ ΚΑΙ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΕΙ.

Ό,τι γράφει και αναφέρει, το έχει ερευνήσει. Το έχει βιώσει. Το έχει νιώσει. Το έχει αντιμετωπίσει. Το έχει κερδίσει. Και το μοιράζεται μαζί μας για να διευρύνει την οπτική μας.

Την Πέμπτη 22 Ιουνίου 2023, η Κατερίνα Μουστάκα θα βρίσκεται στην πόλη της Καβάλας για να παρουσιάσει το νέο της βιβλίο. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 20:00, στο Υπόγειο της Δημοτικής Αγοράς [Η είσοδος θα γίνεται από την πλαϊνή πλευρά του κτιρίου, επί της οδού Αμύντα].

Για το βιβλίο θα μιλήσουν

  • Στέλλα Αργυρίου | Ψυχολόγος
  • Ρεγγίνα Μακέδου | Γυμνάστρια
  • Θεανώ Μανακούδα | Δικηγόρος

Η συγγραφέας θα συνομιλήσει με το κοινό και θα υπογράψει αντίτυπα

Τάδε έφη Κατερίνα…

«Πολλές φορές… Η μύτη “στάζει” όταν ο άνθρωπος δεν κλαίει. Ο λαιμός “φράζει” όταν δεν μπορεί να επικοινωνήσει τις αγωνίες. Η μέση “λυγίζει” κάτω από το φορτίο της οικονομικής ανασφάλειας. Τα γόνατα πονούν όταν η υπερηφάνεια σου έχει πληγωθεί ή όταν φοβάσαι να κάνεις το επόμενο βήμα.

Αυτά κι άλλα πολλά μπορεί να συμβούν γιατί το σώμα μιλάει! Έχει τη δική του “γλώσσα”, το δικό του ρυθμό και αντιδρά όταν δεν ακούγεται κι όταν τα “θέλω” μας δεν συμβαδίζουν με τα “πρέπει” μας.

Μέσα από το συγκεκριμένο, πρώτο της βιβλίο, με έναυσμα καθημερινά περιστατικά του νου που ο καθένας μπορεί να καταλάβει και να ταυτιστεί μαζί τους, θέλει να ωθήσει τους αναγνώστες της για να δουν με τα μάτια της καρδιάς τη ζωή τους. Μιας και μόνης ζωής – καθώς δεν έχει πρόβα τζενεράλε πριν τη βιώσει κανείς. Μιας ζωής που αποκτά αληθινή αξία όταν συνειδητοποιούμε ότι εμείς είμαστε οι πρωταγωνιστές, οι σεναριογράφοι και οι σκηνοθέτες της.

Το σώμα μας δίνει πληροφορίες και για τον εσωτερικό μας κόσμο. Άλλωστε από την πρώτη κιόλας ανάσα μας, το σώμα μας είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με το μυαλό μας και με τα συναισθήματα που αυτό δημιουργεί. Συναισθήματα που καθορίζουν την υγεία μας, συναισθήματα που όσο καταπιέζονται προκαλούν στρες που θεωρείται γενεσιουργός αιτία πολλών παθήσεων.

Είμαστε, ας μην ξεχνάμε, η εκδήλωση των σκέψεων μας κι των επιλογών μας».

Η Κατερίνα Μουστάκα σε πρώτο ενικό…

«Γεννήθηκα το 1969 με ισχυρές γονιδιακές τάσεις, τόσο προς τη «θετική κατεύθυνση» (μπαμπάς πνευμονολόγος, πρωτοπόρος στην έρευνα για τη φυματίωση) όσο και τη «θεωρητική» (μαμά εκπαιδευτικός).

Τα παιδικά μου χρόνια τα πέρασα στη Θεσσαλονίκη και την Κομοτηνή, τα φοιτητικά μου στη Θεσσαλονίκη (Ιατρική Σχολή Α.Π.Θ) και στο Hayward, Καλιφόρνια, Η.Π.Α (Life Chiropractic College West) και από το τέλος του 1998 κατοικώ και εργάζομαι στην Αθήνα.

Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου, όλες τις «ελεύθερες ώρες» μου, ήμουν με ένα βιβλίο στο χέρι -τα τελευταία χρόνια το βιβλίο έχει αντικατασταθεί από επιστημονικά άρθρα και έρευνες, αλλά η μανία με το διάβασμα παραμένει.

Επίσης κάπου στο δημοτικό γοητεύθηκα από το κλασικό πιάνο (αυτό το σπούδασα για μια δεκαετία). Και μετά ερωτεύτηκα τη Νάντια Κομανέτσι στα 7 μου και το στίβο στα 11, με αποτέλεσμα από πολύ νωρίς να αναπτύξω και ένα πολύ ισχυρό σωματικό κομμάτι.

Έτσι, με το που τελείωσα την Ιατρική, έχοντας βάσεις φιλοσοφικές, τάσεις καλλιτεχνικές και επιδόσεις αθλητικές, μου φάνηκε εξαιρετική η προοπτική του να ακολουθήσω, σαν θεόσταλτο μονόδρομο της περαιτέρω εκπαίδευσης μου, ένα επάγγελμα που διέπεται από το τρίπτυχο «επιστήμη, τέχνη και φιλοσοφία»: τη Χειροπρακτική.

Αν η Ιατρική μου προσέφερε άπειρες πληροφορίες για τη φυσιολογία (πως λειτουργεί φυσιολογικά το σώμα) και τη Νοσολογία (πως λειτουργεί μη φυσιολογικά το σώμα, με αποτέλεσμα εμφάνιση συμπτωμάτων), ήταν η Χειροπρακτική που συνέδεσε αρχικά, στο δικό μου νοητικό σύμπαν, τα φαινόμενα με μια λογική αιτιολογία (τι φταίει και εμφανίζεται ένα σύμπτωμα) και μου προσέφερε ένα ακόμα πιο λογικό πλάνο δράσης, με στόχο την επίλυση της Αιτίας του συμπτώματος.

Ταυτόχρονα, η εισαγωγή μου από τα φοιτητικά μου χρόνια στο θαυμαστό κόσμο των Μυοπεριτονιακών Σημείων Πυροδότησης (Myofascial Trigger Points) έβαλε ακόμα ένα κομματάκι στο παζλ της θεραπευτικής μου προσέγγισης.

Έκτοτε ακολούθησαν και θα συνεχίσουν εφ’ όρου, πιστεύω, πάμπολλα σεμινάρια και εξειδικεύσεις. Είχα την τύχη να μπορώ να παρακολουθήσω τα εκπαιδευτικά προγράμματα γιγάντων στο χώρο της θεραπείας και της κίνησης -Tom Myers, Stewart McGill, Gray Cook, David Weinstein κα- και το καθένα από αυτά προσέθεσε ακόμα ένα εργαλείο στη θεραπευτική μου εργαλειοθήκη.

Αυτό όμως που με μάγεψε και με βοήθησε να κατανοήσω βαθύτερα το γιατί οι άνθρωποι νοσούν, γιατί κάποιοι δεν θεραπεύονται και πώς μπορεί να αλλάξει αυτό, ήταν η συνειδητοποίηση (που πιστοποιήθηκε μετά από πολύ μελέτη) της άμεσης σύνδεσης νου-σώματος.

´Η, όπως αναφέρεται στα πάμπολλα επιστημονικά συγγράμματα που το διερευνούν, the mind-body connection.

Το 2000 με αφορμή την ανίατη ασθένεια μιας φίλης και θεραπευόμενης μου, που με ώθησε να ανακαλύψω τον θαύμαστο κόσμο της ψυχοσωματικής θεραπευτικής, μπήκα στο μονοπάτι την ενδοσκόπησης και της προσωπικής μου «θεραπείας εκ των έσω». Και μέσα από αυτήν μου την πορεία, μπόρεσα να υπηρετήσω πολύ πιο αποτελεσματικά, άμεσα και ολοκληρωμένα το λειτούργημα μου.

Σε άλλον ένα σταθμό της πορείας μου, το 2016, μετά από μακροχρόνιο φλερτ, επισημοποιήθηκε και η σοβαρή, προσωπική μου σχέση με τον Κο Π (γνωστό και ως χρόνιο πόνο). Ο κος Π, λοιπόν, εκτός από τη μοναδική εμπειρία της κατανόησης εις βάθος του τι σημαίνει -για όλες τις πτυχές ενός ατόμου- η ζωή με χρόνιο πόνο που μου προσέφερε, με ανάγκασε να εξερευνήσω ενδελεχώς και εν τέλη να εντρυφήσω και στο πεδίο των Νεύρο-Επιστημών (Pain NeuroScience).

Ξεκίνησα λοιπόν την επαγγελματική μου διαδρομή τον Ιανουάριο του 1999, στο πρώτο μου ιατρείο στους Αμπελοκήπους, συνδυάζοντας τις γνώσεις της κλασικής (δυτικής) Ιατρικής προσέγγισης, με τεχνικές «επαναρρύθμισης» της λειτουργίας του μυοσκελετικού και ολιστικές μεθόδους υποστήριξης ολόκληρου του συστήματος.

Σκοπός μου ήταν και είναι πάντα η αποκατάσταση της εγγενούς ικανότητας του σώματος να μας στηρίζει και να μας κινεί ακοπίαστα, αποτελεσματικά και ασυμπτωματικά.

Πρόθεση μου ήταν και είναι πάντα, η απελευθέρωση των πελατών μου.

Τόσο από τα περιοριστικά και επώδυνα συμπτώματα, όσο και από τις επιπτώσεις που αυτά μπορεί να έχουν, όχι μόνο στη βιολογική αλλά και στην ψυχοκοινωνική τους ευεξία.

Και πάντα το ζητούμενο ήταν και είναι η αποκρυπτογράφηση της βαθύτερης αιτίας της εκάστοτε Α-σθένειας, ανεξάρτητα από το ποιο από τα σώματά μας την φιλοξενεί.

Έχοντας δημιουργήσει τη φήμη άμεσων λύσεων και μακροπρόθεσμων αποτελεσμάτων, βρέθηκα πολύ σύντομα να υποστηρίζω «κανονικούς» ανθρώπους και «σούπερ ήρωες», απλούς αθλούμενους και πρωταθλητές, μαμάδες και πιτσιρίκια και παππούδες, επιστήμονες και καλλιτέχνες, επιχειρηματίες, πολιτικούς, χορευτές, διανοούμενους.
Τα τελευταία 23 χρόνια είχα την ευκαιρία να ασχοληθώ με πάνω από 12.000 σώματα, τους κατόχους τους και το θεραπευτικό γρίφο που παρουσίασε ο καθένας από αυτούς.

Είχα την τύχη να γνωρίσω συγκλονιστικούς ανθρώπους, που τους αγκάλιασα και με εμπιστευθήκανε.

Που μαζί επιμείναμε και υπερβήκαμε.

Που παρέα πορευθήκαμε και εξελιχθήκαμε στο μονοπάτι της θεραπείας. Που έχουν υπάρξει οι καλύτεροι μου μαθητές και οι μεγαλύτεροι μου δάσκαλοι.

Αισθάνομαι ευλογημένη.