2ο ΕΠΑΛ Καβάλας: Γνώρισε τη Λιθουανία μέσω Erasmus

Το σχολείο συμμετείχε στο πρόγραμμα «Act Local, Think Global» μαζί με αντίστοιχα από Δανία, Λιθουανία και Ισπανία

Για το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus στο οποίο το 2ο ΕΠΑΛ Καβάλας (Εσπερινό) κατά το χρονικό διάστημα 2020-2023 συμμετέχει και έχει τίτλο “Act Local, Think Global” με συντονιστικό σχολείο από τη Δανία και εταίρους από Λιθουανία και Ισπανία, διοργανώθηκε στη Λιθουανία στην πόλη Šiauliai, η 5η και τελευταία συνάντηση της σύμπραξης με συμμετοχή μαθητών κατά το διάστημα 15-19 Μαΐου 2023.

Η συνάντηση ξεκίνησε με θερμό καλωσόρισμα στο εταιρικό σχολείο που φιλοξένησε τη συνάντηση στο Šiauliai και συνεχίστηκε με επίδειξη αθλημάτων, μάθημα στη Λιθουανική γλώσσα, δραστηριότητες γνωριμίας της διεθνούς ομάδας και τις απογευματινές ώρες  με πολιτιστική και ιστορική περιήγηση στο κέντρο της πόλης Šiauliai και επίσκεψη στο διαδραστικό εκπαιδευτικό κέντρο πολιτισμού της Βαλτικής “Baltic Road”. Η πρώτη ημέρα δράσεων έκλεισε με Μπόουλινγκ για μαθητές και καθηγητές.

Κατά τις επόμενες ημέρες ακολούθησαν: επίσκεψη στην “Šiaulių vandenys”, εταιρεία που ειδικεύεται στις υπηρεσίες ύδρευσης και διαχείρισης λυμάτων, εκστρατεία καθαρισμού της κοινότητας στην περιοχή, πρακτικά εργαστήρια για τη δημιουργία διαφορετικών αντικειμένων με χρήση ανακυκλώσιμων υλικών και έγινε έκθεση των δημιουργημένων αντικειμένων καθώς και παρουσίαση της εμπειρίας και των εντυπώσεων των συμμετεχόντων στα εργαστήρια αυτά. Ενώ στην ενότητα των συνεδριών παρουσίασης, παρουσιάσθηκαν, αναλύθηκαν και συζητήθηκαν οι αναφορές των εταίρων σχετικά με δραστηριότητες ανακύκλωσης που πραγματοποιούνται στους οργανισμούς τους και για το Εκπαιδευτικό σύστημα στη Λιθουανία από το σχολείο που διοργάνωσε τη συνάντηση.

Ακόμη πραγματοποιήθηκαν: Μάθημα ανακύκλωσης και διαχείρισης απορριμμάτων, ηλεκτρονικό κουίζ για να ελεγχθούν οι γνώσεις που αποκτήθηκαν σχετικά με την ανακύκλωση, ηλεκτρονικό κουίζ για τη Λιθουανία. Για τους συντονιστές-εκπαιδευτικούς έγινε συνάντηση έργου όπου συζητήθηκαν όλες οι λεπτομέρειες για την ολοκλήρωση των εργασιών του προγράμματος και την υποβολή της τελικής αναφοράς.

Τέλος, κατά την ενότητα με εκπαιδευτικές δραστηριότητες σε εξωτερικούς χώρους υλοποιήθηκαν οι δράσεις:

  • Εξερευνώντας την ιστορία και τις παραδόσεις της Λιθουανίας. Πολιτιστικό και ιστορικό ταξίδι στο Τρακάι και το Βίλνιους.
  • Μάθημα ιστορίας: Πολιτιστική και ιστορική περιήγηση στο Λόφο με τους σταυρούς (Hill of crosses), στο υπαίθριο αγροτικό οικιακό μουσείο Kleboniškės και στην έπαυλη Burbiškis.

Το έργο αυτό είχε πολλαπλά οφέλη για την ομάδα των συμμετεχόντων, αφού απέκτησαν καλύτερη κατανόηση των περιβαλλοντικών πρακτικών και πολιτικών στις συμμετέχουσες στο πρόγραμμα Ευρωπαϊκές χώρες  όσον αφορά θέματα βιώσιμης ανάπτυξης, εντόπισαν παραδείγματα καλών πρακτικών και ενημερώθηκαν για καλές πρακτικές και μεθόδους για να χρησιμοποιήσουν και να εφαρμόσουν στους οργανισμούς και στις κοινωνίες τους.