Διπλό φονικό στην Καβάλα: Ομόφωνα αθώος ως «ακαταλόγιστος» ο 24χρονος που είχε σκοτώσει τον παππού και τη γιαγιά του

Στο Ψυχιατρείο Σταυρούπολης θα οδηγηθεί ο δράστης - Μανώλης Βονικάκης: «Η ώρα της Δικαιοσύνης άργησε, αλλά ήρθε»!

Το πρωί της Πέμπτης 6 Σεπτεμβρίου 2018, ένας 24χρονος κάτοικος Καβάλας είχε συλληφθεί από τους αστυνομικούς, κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία [τρεις μέρες πριν] δύο ηλικιωμένων στο σπίτι του, στη συνοικία του Προφήτη Ηλία.

Ο νεαρός είχε μαχαιρώσει μέχρι θανάτου τους δύο ηλικιωμένους, που δεν ήταν άλλοι από τον παππού και τη γιαγιά του, ηλικίας 89 και 84 ετών.

Ο 24χρονος Καβαλιώτης δικάστηκε και καταδικάστηκε πρωτόδικα από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Δράμας σε κάθειρξη 15 ετών, ωστόσο παρέμεινε στο Ψυχιατρείο της Φυλακής Κορυδαλλού.

Σχεδόν πέντε χρόνια μετά, η Ελληνική Δικαιοσύνη αθώωσε πανηγυρικά τον δράστη του διπλού φονικού που είχε συγκλονίσει το πανελλήνιο, κάνοντας δεκτό τον αυτοτελή ισχυρισμό της υπεράσπισής του «περί απόλυτης ανικανότητας προς καταλογισμό του δράστη ένεκα νοσηρής διατάρης των πνευματικών του λειτουργιών, ελαυνόμενη από γνήσια ψύχωση».

Συγκεκριμένα, την Τρίτη 13 Ιουνίου 2023 το ΜΟΕ Θράκης αθώωσε ομόφωνα και παρά την αντίθετη πρόταση του Εισαγγελέα Εφετών, που πρότεινε να κηρυχθεί ο κατηγορούμενος ένοχος όπως και πρωτοδίκως για τις δυο δολοφονίες.

Μετά από τη δίωρη αγόρευση του συνηγόρου του δράστη, ποινικολόγου Καβάλας Μανώλη Βονικάκη, το Δικαστήριο έκρινε τον νεαρό δράστη ομόφωνα αθώο «λόγω ακαταλόγιστου», διατάσσοντας να οδηγηθεί στο Ψυχιατρείο Σταυρούπολης Θεσσαλονίκης για να αντιμετωπιστεί όπως πρέπει με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή και ιατρική φροντίδα ως ασθενής πάσχων από «γνήσια ενδογενή σχιζοφρενική ψύχωση».

Αμέσως μετά την έκδοση της ετυμηγορίας του ΜΟΕ Θράκης, ο κ. Βονικάκης και η οικογένεια του δράστη δήλωσαν ηθικά δικαιωμένοι που «επιτέλους η Δικαιοσύνη αντιμετώπισε το νεαρό αυτό άρρωστο ψυχικά παιδί ως ασθενή και όχι ως δράστη που άνευ ετέρου λόγω της σχιζοφρένειας από την οποία πάσχει από το 2016, δηλαδή δύο χρόνια πριν τη δολοφονία με πλείστες ακούσιες και εκούσιες νοσηλείες στο Ψυχιατρείο Καβάλας, θα έπρεπε ήδη από το πρωτόδικο δικαστήριο που έγινε την 21.06.2019 στη Δράμα να αθωωθεί».

Ακολουθεί δήλωση του Μανώλη Βονικάκη στο KAVALA POST.

«Το ΜΟΕ Θράκης δικαστήριο αυξημένης ευθύνης και εμπειρίας αποκατέστησε σήμερα ομόφωνα 7-0, το κύρος της Δικαιοσύνης διορθώνοντας μια ποινικοδογματικά εσφαλμένη πρωτόδικη υπόθεση.

Παράλληλα όμως, πέρα από την ουσιαστική απονομή δικαιοσύνης με υπαγωγή των πραγματικών περιστατικών ορθά στη νομοτεχνική υπόσταση της διάταξης του άρθρου 34 και όχι του άρθρου 36 ΠΚ, δηλ στον ακαταλόγιστο δράστη και όχι στη μειωμένη ικανότητα προς καταλογισμό, το σημαντικότερο με τη σημερινή δίκαιη γενναία απόφαση του ΜΟΕ είναι ότι ο δράστης θα οδηγηθεί στο Ψυχιατρείο Σταυρούπολης Θεσσαλονίκης και πλέον θα παραμείνει εκεί για όσο διάστημα κρίνουν οι ψυχίατροι.

Αντίθετα, εάν παρέμενε η πρωτόδικη απόφαση των «πλασματικών» 15 ετών καθείρξεως σε σύντομο χρονικό διάστημα θα έπρεπε να αποφυλακιστεί με υφ´ ορον απόλυση αφού ήδη είχε συμπληρωθεί ο πενταετής υποχρεωτικός εγκλεισμός του στο Ψυχιατρείο Φυλακών Κορυδαλλού και θα αποφυλακιζόταν με τα μεροκάματα που είχε σε σύντομο χρονικό διάστημα μέσα στα επόμενα δηλ 2 περίπου χρόνια.

Ο εντολέας μου χθες απολογούμενος με μάτια της ψυχής του ορθάνοιχτα, μακρυά από την ενοχή και την αμαρτία, μπροστά στους φυσικούς του δικαστές υπό την επήρεια βαρέων ψυχοτρόπων φαρμάκων, και με λόγια ασυνάρτητα στα δικά μας ώτα της λογικής, ψέλλισε την δίκη του αλήθεια. Που αυτή τη φορά σωστά ερμηνεύτηκε από το δικαστήριο ουσίας.

Πάντως είναι αλήθεια ότι μετά από 5 χρόνια στο Ψυχιατρείο του Κορυδαλλού η κατάσταση της υγείας του με τη λήψη της φαρμακευτικής του αγωγής παρουσιάζει βελτίωση, γεγονός που αποτυπώνεται εναργώς στη βεβαίωση της κοινωνικής λειτουργού του Ψυχιατρείου Κορυδαλλού. Από αύριο και μετά την τυπική του αποφυλάκιση θα οδηγηθεί στο Ψυχιατρείο Σταυρούπολης πλέον ως ασθενής και όχι ως κρατούμενος, και αυτό είναι κατάκτηση του νομικού μας πολιτισμού»!