Καβάλα: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας από σωματεία και φορείς για το πολύνεκρο ναυάγιο στην Πύλο

«Η θλίψη και η οργή για αυτό το νέο έγκλημα να γίνουν τώρα φωνή και αγώνας»: Η ανακοίνωση-κάλεσμα των σωματείων

Σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας καλούν για το απόγευμα της Πέμπτης 15 Ιουνίου 2023 στις 19:30 στην παραλία της Καβάλας σωματεία και φορείς, με αφορμή την τραγωδία με τους 79 μέχρι στιγμής νεκρούς και εκατοντάδες αγνοούμενους μετανάστες από το ναυάγιο σε διεθνή ύδατα ανοιχτά της Πύλου.

Η ανακοίνωση των σωματείων

Δε συμβιβαζόμαστε με τη βαρβαρότητα.
Ή τα κέρδη τους ή οι ζωές μας!

Πλημμυρισμένοι από οργή και θλίψη από το νέο πολύνεκρο ναυάγιο στα ανοιχτά της Πύλου, οι εργαζόμενοι με τα σωματεία και τους φορείς μας καλούμε τον λαό της Καβάλας σε κινητοποίηση.

Στο νεκροταφείο αθώων ζωών της Μεσογείου προστέθηκαν σήμερα δεκάδες ακόμη νεκροί. Ειδησεογραφικές πληροφορίες μιλούν για εκατόμβη νεκρών και αγνοουμένων, με τον αριθμό να μεγαλώνει ώρα με την ώρα. Ανάμεσα τους και μικρά παιδιά.

Το ναυάγιο αυτό δεν είναι απλά ένα «δυστύχημα». Είναι ακόμα ένα έγκλημα, μέρος του διαρκούς εγκλήματος που συντελείται στη Μεσόγειο και το Αιγαίο τα τελευταία χρόνια.

Στο έγκλημα αυτό είναι συνένοχες όλες οι κυβερνήσεις που ακολουθούν την πολιτική της έντασης της καταστολής με την Frontex, τους φράχτες, την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τον εγκλωβισμό στα σύγχρονα στρατόπεδα συγκέντρωσης, τις απελάσεις και τις απαράδεκτες λίστες των λεγόμενων «ασφαλών» χωρών.

Με δική τους ευθύνη έχουν μετατρέψει τη θάλασσα της πατρίδας μας σε θάλασσα νεκρών. Όπως και τους δρόμους της περιοχής μας σε νεκροταφείο, αφού σχεδόν κάθε μήνα σημειώνεται τροχαίο ατύχημα με θύματα ξεριζωμένους ανθρώπους που γίνονται έρμαια στα χέρια των διακινητών.

Πυροδοτούν τους άδικους πολέμους, κομματιάζοντας τους λαούς, δημιουργούν την φτώχεια και την προσφυγιά, οδηγούν στα εκατομμύρια καραβάνια ξεριζωμένων, διαμορφώνοντας το έδαφος για την ασύδοτη δράση των κυκλωμάτων διακινητών και τα ταξίδια του τρόμου.

Εν καιρό «ειρήνης» απολύουν μαζικά, χτυπάνε τους εργάτες, μας παίρνουν τα σπίτια, μας επιβάλλουν να ζούμε με όρους φτώχειας και εξαθλίωσης. Όλα αυτά για να εξασφαλίσουν με κάθε τρόπο τη μεγαλύτερη κερδοφορία των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

Η θλίψη και η οργή για αυτό το νέο έγκλημα να γίνουν τώρα φωνή και αγώνας. Δε θα συνηθίσουμε τα Τέμπη, τα εργοδοτικά εγκλήματα, τους θανάτους περιμένοντας ασθενοφόρο, τους πολέμους.

Καταγγέλλουμε το συνεχιζόμενο έγκλημα! Δε γινόμαστε θεατές στην «κανονικότητα» των χιλιάδων νεκρών και αγνοουμένων στις θάλασσες της Μεσογείου και του Αιγαίου.

Καλούμε τον λαό της πόλης μας να αγωνιστούμε για να απεμπλακεί η χώρα μας από τον πόλεμο. Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στους ξεριζωμένους και διεκδικούμε την ουσιαστική προστασία των δικαιωμάτων τους στο άσυλο, στις χώρες του πραγματικού προορισμού τους, να καταργηθούν όλες οι συμφωνίες και οι νόμοι της καταστολής και του εγκλωβισμού.

Καναν τη Μεσόγειο θάλασσα νεκρών, αυτή είναι η τύχη όλων των φτωχών.

Συμμετέχουν τα Σωματεία:

  • Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Νομού Καβάλας
  • Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού-Τουρισμού και Συναφών Επαγγελμάτων Καβάλας-Θάσου
  • Σωματείο Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Καβάλας
  • Συνδικάτο Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης
  • Σύλλογος Εργαζομένων στις ΔΟΥ Καβάλας-Δράμας
  • Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Καβάλας
  • Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Καβάλας
  • Σωματείο Συνταξιούχων ΟΑΕΕ Καβάλας
  • Σωματείο Συνταξιούχων ΒΦΛ
  • Σωματείο Πολιτικών Συνταξιούχων Καβάλας
  • Σύλλογος Γυναικών Καβάλας (μέλος της ΟΓΕ)
  • Επιτροπή Ειρήνης Καβάλας