2ο ΕΠΑΛ Καβάλας: Στη Σλοβακία με οδηγό την Αγγλική γλώσσα

Έξι μαθήτριες μαζί με τους συνοδούς καθηγητές του σχολείου βρέθηκαν στην πόλη Spišská Nová Ves της Σλοβακία στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus «Language(O)Lympics»

Κατά το διάστημα 5 ως 9 Ιουνίου 2023, 6 μαθήτριες και οι συνοδοί εκπαιδευτικοί τους από το 2ο ΕΠΑΛ Καβάλας ταξίδεψαν στη μικρή, γραφική πόλη Spišská Nová Ves της Σλοβακίας για να εκπροσωπήσουν το σχολείο στην 5η και τελευταία συνάντηση ενός από τα Ευρωπαϊκά προγράμματα Erasmus που συμμετέχει το 2ο ΕΠΑΛ Καβάλας κατά την χρονική περίοδο 2020-2023 και έχει τίτλο “Language(O)Lympics”, ακρωνύμιο “LOL” και θέμα την απόκτηση-βελτίωση γλωσσολογικών δεξιοτήτων της Αγγλικής Γλώσσας ως μέσου διεθνούς επικοινωνίας, μέσα από αθλητικές δράσεις.

Στη συνάντηση εκτός των συμμετεχόντων από ελληνικό εταιρικό σχολείο, συμμετείχαν ακόμη 19 μαθητές/τριες και οι 6 συνοδοί εκπαιδευτικοί τους από τη Γερμανία, την Ισπανία, την Πολωνία καθώς και μαθητές και εκπαιδευτικοί από το συντονιστικό  σχολείο «Gymnázium» που εδρεύει στην πόλη Spišská Nová Ves, στην κεντροοανατολική Σλοβακία.

Το συντονιστικό σχολείο της Σλοβακίας στεγάζεται σε εντυπωσιακό ιστορικό κτίριο 170 χρόνων και κατά την πρώτη ημέρα της συνάντησης, μετά από την εναρκτήρια τελετή υποδοχής στο σχολείο που πραγματοποιήθηκε σε μια υπέροχη αίθουσα εκδηλώσεων, ακολούθησαν περιήγηση στο σχολείο, παιχνίδια εξοικείωσης των μαθητών, εργαστήριο ιστορίας με τίτλο «πίσω από τον αθλητισμό», συνάντηση με τρεις διάσημους Σλοβάκους αθλητές που αποφοίτησαν από το σχολείο εταίρο, πολυτελής, επίσημη τελετή υποδοχής στο Δημαρχείο και ξενάγηση στα αξιοθέατα της πόλης Spisska Nova Ves και τέλος Μπάρμπεκιου καλωσορίσματος στην αυλή του σχολείου και αθλητικές δραστηριότητες.

Τις επόμενες ημέρες η διεθνής ομάδα ανακάλυψε σταδιακά τον πολιτισμό και την κουλτούρα της Σλοβακίας συμμετέχοντας σε ποικίλες, ενδιαφέρουσες και διασκεδαστικές δραστηριότητες,  επισκέφτηκε το σπήλαιο με πάγους Dobsinska, τις αθλητικές εγκαταστάσεις για χειμερινά αθλήματα και τη λίμνη στο θέρετρο Strbske pleso στην οροσειρά High Tatras. ξεναγήθηκε σε σημεία ενδιαφέροντος του Kosice όπου επισκέφθηκε το και το Βοτανικό Κήπο του,  της περιοχής Levoca με πανύψηλους ναούς γοτθικού ρυθμού .που προκαλούν δέος,  ανέβηκε στο κάστρο  Spis, θαυμάζοντας το πανόραμα από την κορυφή του βράχου, διασκέδασε παίζοντας bowiling και περιηγήθηκε στο εικονογραφημένο πάρκο Tricklandia. Ενώ, την τελευταία ημέρα το απόγευμα μετέβηκε στο Aquacity στο Poprad για κολυμβητικές δραστηριότητες.

Κατά την πρωινή συνεδρία της τελευταίας ημέρας οι συμμετέχοντες συμμετείχαν σε βιωματικά εργαστήρια Τζούντο και τοξοβολίας και έπαιξαν μπάσκετ μπολ. Οι συντονιστές στην τελευταία σύσκεψη του προγράμματος με φυσική παρουσία, συζήτησαν όλες τις απαραίτητες λεπτομέρειες για την ολοκλήρωση των υποχρεώσεων του προγράμματος και την υποβολή της τελικής αναφοράς.

Όλη η διεθνής ομάδα απόλαυσε την παρουσίαση του ηλεκτρονικού βιβλίου του προγράμματος που οι νεαροί εργατικοί μαθητές του Γερμανικού εταιρικού σχολείου δημιούργησαν και επιμελήθηκαν με άριστο αποτέλεσμα.

Τέλος, όλοι παρέλαβαν τα πιστοποιητικά συμμετοχής τους και κατά την ολοκλήρωση του προγράμματος και την αποχαιρετιστήρια τελετή, το κλίμα συγκίνησης ήταν έντονα εμφανές.