Καβάλλα, Ιούνιος 1913: Βούλγαροι στρατιώτες «επιθεωρούν» το παζάρι μπροστά από τις Καμάρες [φωτογραφία-ντοκουμέντο]

Μια στιγμή από την πόλη, 110 χρόνια πριν: Η «μικρή αγορά», η οθωμανική βρύση και ο πλάτανος που χρησίμευε και για τον... απαγχονισμό καταδικασθέντων!

Με αφορμή την ανείπωτη τραγωδία που σημειώθηκε την Τετάρτη 14 Ιουνίου 2023 ανοιχτά της Πύλου και το ναυάγιο που κόστισε τη ζωή σε εκατοντάδες ανθρώπους, ο Κώστας Παπακοσμάς ανασύρει από το αρχείο του και δημοσιεύει μία σπάνια φωτογραφία από το μακρινό 1913.

110 χρόνια πριν, μπροστά από το παλαιό υδραγωγείο, τις Καμάρες δηλαδή, στην Καβάλα λειτουργούσε «μικρή αγορά» ή παζάρι, ενώ παραδίπλα υπήρχε μια οθωμανική βρύση και ένας πλάτανος όπου… συνηθίζονταν να γίνονται και απαγχονισμοί!

Διαβάστε τα στοιχεία που παραθέτει ο ερευνητής της τοπικής μας Ιστορίας για αυτή τη σπάνια φωτογραφία που προέρχεται από γερμανικά αρχεία:

«Μια μέρα… δύσκολη, όπου η χώρα έχει Εθνικό Πένθος. Είναι αδιανόητο αυτό που έχει συμβεί, τόσες ψυχές, τόσος πόνος, άνθρωποι, άνδρες, γυναίκες, παιδιά… στον βυθό της θάλασσας. Ένα τεράστιο γιατί; Σκέψεις για τον “πολιτισμένο” κόσμο της Ευρώπης που ζούμε… Ο Θεός ας αναπαύσει τις ψυχούλες των ανθρώπων αυτών και ας συνετίσει τον “πολιτισμένο” κόσμο.

Στη φωτογραφία μας, ο χρόνος μάς πάει πίσω τον Ιούνιο του 1913 στην Καβάλα, που είχε καταληφθεί από τους Βουλγάρους. Είναι το παζάρι στις Καμάρες μπροστά και Βούλγαροι στρατιώτες κοιτάζουν μια οικογένεια μικροπωλητών. Διάφορα κτίσματα της “μικρής αγοράς”, όπως λέγονταν, υπήρχαν στην περιοχή και κάτω από το Διοικητήριο της πόλης.

Υπήρχε ένας μεγάλος πλάτανος όπως και μια οθωμανική βρύση στη σημερινή πλατεία Νικοτσάρα. Ο Πλάτανος χρησίμευε τα επόμενα χρόνια και για τους… απαγχονισμούς καταδίκων ποινικών υποθέσεων μετά τις αποφάσεις του Δικαστηρίου που λειτουργούσε μετά την απελευθέρωση στο σημείο. Υπάρχουν περιγραφές στον τοπικό Τύπο των πρώτων δεκαετιών του αιώνα εκείνου.

Η φωτογραφία είναι από Γερμανικό αρχείο».