Το κτιριακό απόθεμα των Καπναποθηκών της Καβάλας (και πάλι) στο προσκήνιο

Στην Μεγάλη Λέσχη θα πραγματοποιηθεί η 2η συνάντηση - διαβούλευση για την παρουσίαση των αποτελεσμάτων από την καταγραφή των καπναποθηκών, καθώς και η παρουσίαση των προτεινόμενων σεναρίων επανάχρησης τους

Ο Δήμος Καβάλας διοργανώνει την Τετάρτη 28 Ιουνίου 2023 και ώρα 18:30, στην Αίθουσα εκδηλώσεων της Μεγάλης Λέσχης (1ος όροφος), την 2η κατά σειρά συνάντηση – διαβούλευση με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων, θεσμικά και λειτουργικά με τις καπναποθήκες της Καβάλας, φορέων και εκπροσώπων της τοπικής κοινωνίας.

Αντικείμενο αυτής είναι η παρουσίαση των αποτελεσμάτων και συμπερασμάτων από τη συλλογή των στοιχείων και δεδομένων σε ό,τι αφορά την καταγραφή των καπναποθηκών της Καβάλας, καθώς και η παρουσίαση των προτεινόμενων σεναρίων επανάχρησης τους.

Η παρούσα συνάντηση αποτελεί συνέχεια των ενημερωτικών ενεργειών και των διαδικασιών διαβούλευσης που ξεκίνησαν με την αρχική συνάντηση εργασίας τον Σεπτέμβρη του 2022 για το παρόν έργο, έτσι ώστε το σύνολο των εμπλεκόμενων, είτε αφορά φορείς της τοπικής κοινωνίας είτε μεμονωμένα πρόσωπα, να γίνουν ενεργά μέρη της διαδικασίας ανάδειξης αυτού του τόσου σημαντικού πολιτιστικού πόρου της περιοχής, τις καπναποθήκες.

Στο πλαίσιο αυτής θα συγκεντρωθούν και θα καταγραφούν απόψεις, οι οποίες θα ανατροφοδοτήσουν τη διαδικασία εισαγωγής νέων δεδομένων για την επόμενη φάση του παρόντος έργου για τη διαμόρφωση του Επιχειρηματικού Σχεδίου Αξιοποίησης Καπναποθηκών.

Η 2η Συνάντηση – Διαβούλευση υλοποιείται στο πλαίσιο της ενταγμένης στη Στρατηγική Βιώσιμη Αστικής Ανάπτυξης (Στρατηγική ΒΑΑ) του Δήμου Καβάλας πράξης με τίτλο «Μελέτη αξιοποίησης του κτιριακού αποθέματος των καπναποθηκών στην Καβάλα», η οποία χρηματοδοτείται από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης 2014-2020.

Ο Δήμος Καβάλας αντιλαμβανόμενος τον ρόλο και τη συμβολή των καπναποθηκών στην πλούσια πολιτισμική κληρονομιά της πόλης, ως βιομηχανικά κτίρια τα οποία κυριαρχούν στον αστικό της ιστό, έχει δρομολογήσει μια σειρά από έμπρακτες και στοχευμένες ενέργειες για την ανάδειξη και ανάπτυξη του πολιτιστικού του αποθέματος.

Σε αυτές συγκαταλέγεται και η παρούσα μελέτη, η οποία βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, ως μια ολοκληρωμένη και διεπιστημονική έρευνα καταγραφής, αξιοποίησης, ανάδειξης και επανάχρησης του κτιριακού αποθέματος των καπναποθηκών στην πόλη της Καβάλας.

(Δελτίο Τύπου)