110 χρόνια ελεύθερη Καβάλα: Παρέλαση μαθητών και επίσημη έπαρση της ελληνικής σημαίας στο μνημείο πεσόντων [φωτογραφίες]

Πομπή στην οδό Κουντουριώτου και επιμνημόσυνη δέηση από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κ. Στέφανο

Ο Δήμαρχος Καβάλας, Θόδωρος Μουριάδης, 110 χρόνια μετά την απελευθέρωση της πόλης από τον οθωμανικό και βουλγαρικό ζυγό, το πρωί της Δευτέρας 26 Ιουνίου 2023, κατέθεσε στεφάνι στο Ηρώο των πεσόντων της πόλης και ύψωσε την ελληνική σημαία μπροστά στο παλιό υδραγωγείο (Καμάρες).

Προηγήθηκε πομπή στην οδό Κουντουριώτου, στην οποία συμμετείχαν οι πολιτικές και στρατιωτικές αρχές του τόπου, η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Καβάλας, τα μέλη του Λυκείου Ελληνίδων Καβάλας και μαθητές Δημοτικών Σχολείων της Καβάλας και του Παληού, καθώς και επιμνημόσυνη δέηση από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κ. Στέφανο.

Το ιστορικό της απελευθέρωσης

Στις 26 Ιουνίου του 1913, το αντιτορπιλικό «Δόξα» καταπλέει στον όρμο της Καβάλας και με την βοήθεια φλογερών πατριωτών Καβαλιωτών, οι οποίοι βοηθούν στον εντοπισμό των ναρκών στον θαλάσσιο κόλπο, καταλαμβάνει την πόλη.

Ο πλωτάρχης Α.Κριεζής με ένα μικρό άγημα ναυτών αποβιβάζεται στο λιμάνι της Καβάλας (στη διασταύρωση των οδών Ερυθρού Σταυρού και Κουντουριώτη), κατευθύνεται στο Διοικητήριο, το παλιό Δικαστήριο και κάτω από τις ζητωκραυγές των εκατοντάδων Ελλήνων που κατέβηκαν από κάθε γωνιά της πόλης, υψώνει την Ελληνική Σημαία.

Από το θωρηκτό «Γ. Αβέρωφ» ο Στόλαρχος Π. Κουντουριώτης στέλνει ένα αξέχαστο ραδιοτηλεγράφημα: «Εξ Αβέρωφ τη 27 Ιουνίου, ώρα 5 και 30′ μ.μ. Σήμερον επισήμως προκηρύχθη η κατάληψις της Καβάλας. Εκαθαρίσαμεν τα περίχωρα από τους κομιτατζήδες και ικανούς Βουλγάρους στρατιώτας αδέσποτους. Ο ενθουσιασμός είναι μέγιστος. Οι Τούρκοι συμμετέχουσι πλήρως αυτού. Κουντουριώτης».