2ο ΕΠΑΛ Καβάλας: Στην Ιταλία με «όχημα» ένα προϊόν που ενώνει λαούς και Πολιτισμούς [φωτογραφίες]

8η και τελευταία συνάντηση του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus με τίτλο «Ελαιόλαδο, κοινή κληρονομιά μας»

Ματά την εβδομάδα 19-23 Ιουνίου 2023 διοργανώθηκε και υλοποιήθηκε η 8η και τελευταία συνάντηση του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus με τίτλο “ACEITE DE OLIVA: NUESTRO PATRIMONIO COMÚN” (Ελαιόλαδο, κοινή κληρονομιά μας) στις εγκαταστάσεις του εταιρικού σχολείου “Raffaele Piria” High School-Rosarno στην περιοχή Reggio Calabria της Νότιας Ιταλίας με τη συμμετοχή 6 μαθητών/τριών από το 2ο ΕΠΑΛ Καβάλας και 3 συνοδών εκπαιδευτικών, στο πλαίσιο της συμμετοχής του σχολείου στην υλοποίηση του παραπάνω αναφερόμενου προγράμματος κατά το διάστημα 2020-2023.

Το πρόγραμμα συντονίζει σχολείο από την Ισπανία και συμμετέχουν ως εταίροι σχολεία από την Ελλάδα (2ο ΕΠΑΛ Καβάλας), την Ιταλία και την Πορτογαλία, όλες χώρες καλλιέργειας ελιάς και παραγωγής ελαιόλαδου.

Η συνάντηση ξεκίνησε με το καλωσόρισμα της διεθνούς ομάδας στο σχολείο από τους μαθητές, τους καθηγητές και τη διευθύντρια του σχολείου. Στη συνέχεια και μετά την ξενάγηση στους χώρους του σχολείου, πραγματοποιήθηκε πρώτα Εργαστήριο με θέμα τη Μεσογειακή Διατροφή: Οφέλη, Υγεία και Απολαύσεις, το οποίο παρουσιάστηκε από τους μαθητές του Ιταλικού σχολείου και ακολούθησε ενότητα για να παρουσιάσουν οι εκπαιδευτικοί τις εθνικές πολιτικές και στατιστικά στοιχεία όσον αφορά στην παραγωγή και στην κατανάλωση του ελαιόλαδου.

Ακολούθησε έκθεση γαστρονομίας με εργαστήριο μεσογειακής διατροφής και παρασκευής παραδοσιακών εδεσμάτων της Ιταλικής κουζίνας, ενώ δεν έλειψε η μουσική και οι χοροί από όλες τις συμμετέχουσες χώρες.

Παράλληλα, κατά τη σύσκεψη των συντονιστών της κάθε αποστολής συζητήθηκαν τα επόμενα βήματα στο έργο, το πρόγραμμα των δραστηριοτήτων διάδοσης των αποτελεσμάτων του έργου, η υποβολή της τελικής αναφοράς και ο τελικός έλεγχος της ιστοσελίδας του έργου.

Η διεθνής ομάδα επισκέφτηκε επίσης στην περιοχή Lamezia Terme, τον ελαιώνα και το ελαιοτριβείο “Azienda Agricola De Lorenzo & C.” παραγωγών του φημισμένου ελαιόλαδου “The treasures of the sun” (Οι θησαυροί του ήλιου). Εκεί αντίκρυσε με δέος ένα από τα γηραιότερα ελαιόδεντρα της περιοχής, ηλικίας 1.000 χρόνων, έμαθε λεπτομέρειες σχετικά με τη διαδικασία παραγωγής ελαιολάδου και έκανε γευσιγνωσία σε διάφορα είδη και ποιότητες λαδιού ελιάς.

Ακόμη στο “The University of Mediterranean Studies of Reggio Calabria” (Πανεπιστήμιο Μεσογειακών Σπουδών του Ρέτζιο Καλάμπρια-Τμήμα Γεωργίας) υλοποιήθηκε εργαστήριο με τίτλο «Βιώσιμα μοντέλα και νέες τεχνολογίες για την ενίσχυση της ελαιοκαλλιέργειας και του εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου της Calabria».

Τέλος, επισκέψεις πολιτιστικού ενδιαφέροντος πραγματοποιήθηκαν στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο Ρέτζιο Καλάμπρια (Museo Archaeologico Nazionale di Reggio Calabria) με τα δύο θαυμάσια χάλκινα αγάλματα “The Riace Bronzes” να δεσπόζουν σε πλήθος αρχαιολογικών ευρημάτων της περιοχής της Μεγάλης Ελλάδας και στη Σικελία, στην Ταορμίνα, όπου οι συμμετέχοντες επισκέφτηκαν το αρχαίο θέατρο και το ιστορικό κέντρο, ενώ πραγματοποιήθηκε και περιήγηση στην ακτή των Θεών, στο Capo Vaticano στην Τροπέα και στη Scilla.