Αποκατάσταση πεσμένης γέφυρας στην Καβάλα: Εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι και προχωρά προς δημοπράτηση

Το έργο εντάσσεται στις παρεμβάσεις για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας στην εθνική οδό στο τμήμα ανάμεσα στο λιμάνι της Καβάλας και μέχρι και τον ανισόπεδο κόμβο των Άσπρων Χωμάτων-Η «ταυτότητα» του έργου

Στα σκαριά βρίσκεται ένα νέο οδικό έργο στην Ανατολική Μακεδονία και συγκεκριμένα στην Καβάλα. Πρόκειται για το έργο βελτίωσης της οδικής ασφάλειας στην εθνική οδό στο τμήμα ανάμεσα στο λιμάνι της Καβάλας και μέχρι και τον ανισόπεδο κόμβο των Άσπρων Χωμάτων.

Η συγκεκριμένη παρέμβαση στο οδικό δίκτυο της ευρύτερης περιοχής στην Καβάλα έλαβε την έγκριση περιβαλλοντικών όρων και προχωρά προς δημοπράτηση, ενώ φορέας υλοποίησης του έργου είναι η Εγνατία Οδός ΑΕ.

Η «ταυτότητα» του έργου

Το έργο αφορά στη λειτουργία της υφιστάμενης οδού από το παλιό λιμάνι Καβάλας έως τον Α/Κ Άσπρων Χωμάτων της Εγνατίας Οδού, στην περιοχή της Καβάλας, που λειτουργεί πολλές δεκαετίες στερούμενο περιβαλλοντικών όρων, οπότε βάσει του άρθρου 9 του ν.4014/2011 δύναται να αδειοδοτηθεί περιβαλλοντικά, στο σύνολό του, με βάση τις διατάξεις του εν λόγω άρθρου.

Ο βασικός σχεδιασμός και το τεχνικό αντικείμενο του έργου περιλαμβάνει τη λειτουργία του, κατά την οποία και για όλο τον κύκλο ζωής του, προβλέπονται έργα και εργασίες που σχετίζονται με την εξασφάλιση του απαιτούμενου επιπέδου ασφαλούς οδικής κυκλοφορίας και εξυπηρέτησης των χρηστών, όπως συντήρηση, λειτουργική βελτίωση, αποκατάσταση ζημιών, επέκταση/αναβάθμιση παροχούμενων υπηρεσιών κ.λπ.

Ενδεικτικά (και όχι περιοριστικά) αναφέρονται τα εξής:

  • Παρακολούθηση κατάστασης οδοστρώματος (συντήρηση, επιδιόρθωση, ανακατασκευή)
  • Παρακολούθηση κατάστασης επισφαλών θέσεων/σημείων (συντήρηση, επιδιόρθωση, ανακατασκευή)
  • Συντήρηση της σήμανσης, του οδοφωτισμού και ανανέωση διαγράμμισης
  • Λειτουργία του συστήματος διαχείρισης (κάμερες κυκλοφορίας, συστήματα καταγραφής κυκλοφορίας)
  • Αντιθορυβική προστασία

Επιπλέον περιλαμβάνεται η ανακατασκευή/αποκατάσταση της γέφυρας συνολικού μήκους 250 μέτρων που βρίσκεται κάτω από παλιό Νοσοκομείο, η οποία κατέρρευσε τον Νοέμβριο του 2018.

Οι προγραμματιζόμενες εργασίες για τη γέφυρα είναι:

  • Εργασίες αποξήλωσης των υφισταμένων ασφαλτικών ταπήτων και του φορέα ανωδομής γέφυρας
  • Χωματουργικές εργασίες εκσκαφών ορυγμάτων και επιχωματώσεων κατά μήκος της γέφυρας
  • Κατασκευή φορέα ανωδομής γέφυρας και οδοστρωσία
  • Έργα αποχέτευσης-αποστράγγισης, σήμανσης-ασφάλισης
  • Ηλεκτροφωτισμός

Πηγή: ypodomes.com