1ο Γενικό Λύκειο Καβάλας: Επιμορφωτική εξόρμηση εκπαιδευτικών στην Ολλανδία

Το πρόγραμμα αφορούσε στη δημιουργία φωτογραφιών και βίντεο στην τάξη και στην εκπαιδευτική δύναμη των πολυμέσων

Μι καθηγήτριες Φωτεινή Φιλιππίδου, Γκάγκου Θεοδώρα και Χορταργιά Αικατερίνη του 1ου Γενικού Λυκείου Καβάλας συμμετείχαν στην εκπαίδευση του προγράμματος Erasmus+ στο Άμστερνταμ της Ολλανδίας. Το πρόγραμμα είχε τίτλο “Photo and Video Making in your Classroom: the Educational Power of Multimedia”-Ακαδημία Europass (Δημιουργία φωτογραφιών και βίντεο στην τάξη: Η εκπαιδευτική δύναμη των πολυμέσων) την περίοδο από τις 19 Ιουνίου έως 25 Ιουνίου 2023.

Στόχος της επιμόρφωσης ήταν η δημιουργία βίντεο και η χρήση αυτού στην εκπαιδευτική διαδικασία εμπλουτίζοντας τις ψηφιακές γνώσεις και ενισχύοντας την έμπνευση και τις καλές πρακτικές διδασκαλίας.

Κατά τη διάρκεια του προγράμματος οι συμμετέχοντες γνώρισαν διάφορα λογισμικά και πλατφόρμες αναφορικά με τη διαχείριση, την παραγωγή βίντεο, φωτογραφιών και ήχων και την ανάρτηση αυτών. Έμαθαν να συγκεντρώνουν επαγγελματικούς και ασφαλείς διαδικτυακούς πόρους, να ανεβάζουν και να μοιράζονται υλικό στο διαδίκτυο, να διαχειρίζονται χρονοδιαγράμματα, ήχο και φωτογραφίες και να προσθέτουν υπότιτλους σε ένα βίντεο με απώτερο στόχο τον σχεδιασμό εκπαιδευτικών έργων χρησιμοποιώντας τεχνολογίες βίντεο και φωτογραφίας για τους μαθητές τους.

Αξιοσημείωτο είναι πως στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+ με στόχο την εκπαίδευση και την κατάρτιση αξιολογείται πώς επετεύχθη ο επιδιωκόμενος σκοπός-θεματικός άξονας με τον οποίο ασχολείται η ομάδα του προγράμματος του 1ου ΓΕΛ Καβάλας: Εκσυγχρονισμός των διδακτικών μεθόδων με τη χρήση νέων τεχνολογιών και διαφοροποιημένης διδασκαλίας.

Τέλος, ενδιαφέρουσα ήταν η γνωριμία με την ιστορία και η επαφή με την κουλτούρα και τη ζωή της πολυπολιτισμικής πόλης του Άμστερνταμ και της ευρύτερης περιοχής της, μιας που η Europass Academy περιέλαβε στο πρόγραμμα εκπαίδευσης ξεναγήσεις και περιηγήσεις.