Καβάλα: Δύο σκυλιά δεμένα μεταξύ τους σκάλωσαν σε σημαδούρα. Κινητοποίηση από τον κόσμο για να μην πνιγούν

Συγκινημένος τα παρέλαβε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, Απόστολος Μουμτσάκης μέχρι να βρεθεί ο ιδιοκτήτης τους-Καταγγελία από τον «Αίσωπο» για το «πινγκ πονγκ» της γραφειοκρατίας από τις Αρχές

Μέλος του Φιλοζωικού Σωματείου Καβάλας «Αίσωπος» δέχτηκε ένα απροσδόκητο τηλεφώνημα το μεσημέρι του Σαββάτου 8 Ιουλίου 2023, από μία κοπέλα η οποία ζητούσε απεγνωσμένα για βοήθεια, καθώς εκείνη την ώρα μόλις είχαν βγάλει μέσα από τη θάλασσα δύο σκυλιά τα οποία ήταν δεμένα μεταξύ τους, σκαλωμένα στα βαθιά σε μια σημαδούρα και πάλευαν να μείνουν στην επιφάνεια να πάρουν ανάσα για να μην πνιγούν.

Το περιστατικό συνέβη σε παραλία του Παληού και τα δύο σκυλιά τα εντόπισε ο ναυαγοσώστης, ενώ πολύς κόσμος βούτηξε μαζί του για να τα βγάλουν έξω πριν πνιγούν.

Στο λουράκι των σκυλιών υπήρχε το τηλέφωνο του ιδιοκτήτη και από εκεί και πέρα ξεκίνησαν τα τηλέφωνα στις Αρχές, με το Σωματείο να κάνει λόγο για «αδιαφορία», όσον αφορά στο «πινγκ πονγκ» των ευθυνών και της γραφειοκρατίας, ενώ επισημαίνει από την άλλη και τη στάση του αρμόδιου αντιδημάρχου Καβάλας, Απόστολου Μουμτσάκη ο οποίος έφτασε αμέσως στο σημείο και συγκινημένος παρέλαβε τα δύο σκυλιά μέχρι να βρεθεί ο ιδιοκτήτης τους.

Η ανακοίνωση του «Αισώπου»

Η κοπέλα μας ανέφερε πως τον κάλεσαν (σ.σ.: τον ιδιοκτήτη των σκυλιών) πολλές φορές χωρίς όμως ανταπόκριση και κάλεσαν το Λιμεναρχείο. Από το Λιμεναρχείο ενημερώθηκαν πως είχαν ειδοποιηθεί ότι χάθηκαν δύο σκυλιά μέσα στη θάλασσα, βγήκαν με σκάφος να τα ψάξουν, δεν τα βρήκαν και επέστρεψαν πίσω στη βάση τους.

Όλος ο κόσμος εκεί είχε αναστατωθεί με αυτά που βίωσε και δεν ήξεραν πού να απευθυνθούν για τα άμοιρα δύο σκυλάκια. Τους είπαμε να καλέσουν το Λιμεναρχείο να έρθει στο σημείο να κάνει καταγραφή του περιστατικού, να γίνει καταγγελία και από τον αριθμό να εντοπίσουν άμεσα τον ιδιοκτήτη. Επίσης να ειδοποιηθεί και ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος, Απόστολος Μουμτσάκης, να επιληφθεί στη μεταφορά και φιλοξενία των δύο ζώων εφόσον δε θα είχε μέχρι τότε βρεθεί σε ποιον ανήκουν.

Το Λιμεναρχείο αρνήθηκε να μεταβεί στο σημείο λέγοντας πως εφόσον τα βγάλατε έξω από τη θάλασσα, δεν είμαστε εμείς οι αρμόδιοι, αλλά η Αστυνομία. Η αστυνομία πάλι έλεγε πως ούτε αυτοί είναι οι αρμόδιοι, αλλά το Λιμεναρχείο!

Θέλετε να μας πείτε δηλαδή, πως αν στη θέση των ζώων ήταν κάποιος άνθρωπος και επειδή θα τον είχαν βγάλει έξω, δε θα πηγαίνατε, εσείς κύριοι του Λιμεναρχείου; Ή επειδή επρόκειτο για αθώα πλάσματα, για ζώα και όχι για άνθρωπο, ήταν χαμηλής σημασίας και εκτίμησης γεγονός;

Καταγγέλουμε αυτή σας την αδιαφορία δημόσια και ελπίζουμε στο μέλλον να μην ξαναζήσουμε τέτοιου είδους περιστατικά σε ανυπεράσπιστα πλάσματα και έχουμε την ίδια αντιμετώπιση από τις Αρχές. Το να σέβεται κανείς τη ζωή και σε όποια μορφή της, δείχνει πολιτισμό, ανθρωπιά, παιδεία, μα πάνω απ’ όλα ενσυναίσθηση. Εσείς κύριοι, τι απ’ όλα αυτά δείξατε; Τα σχόλια δικά σας!

Από την άλλη, θέλουμε να ευχαριστήσουμε από καρδιάς τον Αντιδήμαρχο, Απόστολο Μουμτσάκη, που μέσα σε λίγα λεπτά της ώρας έφτασε στο σημείο, αγκάλιασε συγκινημένος αυτά τα δύο πλάσματα που σώθηκαν την τελευταία στιγμή και προσπαθούσε να βρει την καλύτερη λύση γι’ αυτά πριν παρουσιαστεί ο ιδιοκτήτης τους ο οποίος και έφτασε μετά από πολλά και αυτός στο σημείο. (Για τον ιδιοκτήτη βέβαια και για τις συνθήκες για το πως βρέθηκαν τα σκυλιά μέσα στη θάλασσα και δεμένα, θα διεξάγουμε έρευνα και έχει σίγουρα μέλλον η υπόθεση).

Μέσα από την καρδιά μας επίσης, θέλουμε να ευχαριστήσουμε όλους όσους αψήφησαν τον κίνδυνο και έτρεξαν να σώσουν αυτές τις ψυχές, όπως και την Αναστασία και τη Δέσποινα που μας κάλεσαν και έστειλαν προσωπικά μηνύματα ενημερώνοντας και ζητώντας βοήθεια για τις κινήσεις που έπρεπε να ακολουθήσουν.