Δικαίωση του μακαριστού Προκοπίου για την υπόθεση Φουρλεμάδη: Καταδικάστηκε για υπεξαίρεση άνω των 5 εκ. ευρώ [βίντεο]

Η υπεξαίρεση έγινε μέσω της ΜΚΟ «Αλληλεγγύη»-Σκοπός της χρηματοδότησης της ΜΚΟ ήταν να προσφέρει αναπτυξιακή και ανθρωπιστική βοήθεια σε κράτη που την είχαν ανάγκη

Ο Δημήτρης Φουρλεμάδης καταδικάστηκε και σε δεύτερο βαθμό για υπεξαίρεση άνω των 5 εκ. ευρώ, ποσό που δόθηκε από το Υπουργείο Εξωτερικών για φιλανθρωπίες σε τρίτες χώρες, μέσω της ΜΚΟ «Αλληλεγγύη». Πρωτόδικα ο Δημήτρης Φουρλεμάδης είχε καταδικαστεί σε ποινή κάθειρξης 16 ετών από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων για υπεξαίρεση, ενώ μετά τη δευτεροβάθμια καταδικαστική απόφαση οδηγήθηκε στο νοσοκομείο επικαλούμενος προβλήματα υγείας.

Τα στοιχεία για την παραπάνω καταγγελία που οδήγησε σε καταδικαστική απόφαση αντλήθηκαν από το οικονομικό πόρισμα που είχε εκδώσει ως τότε πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου των Οικονομικών της Εκκλησίας της Ελλάδος ο μακαριστός Μητροπολίτης Κυρός Προκόπιος.

Η υπόθεση

Η βασική κατηγορία αφορούσε σε προκαταβολή επιχορήγησης, ύψους 5,6 εκ. ευρώ που είχε δοθεί το 2005 από το υπουργείο Εξωτερικών για τη ΜΚΟ «Αλληλεγγύη». Τα 500.000 ευρώ από αυτά επιστράφηκαν από τον ίδιο στη συνέχεια.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την πρωτόδικη καταδίκη, ο Δημήτρης Φουρλεμάδης ιδιοποιήθηκε παράνομα 5,1 εκ. ευρώ που ήταν η προκαταβολή χορηγίας του ΥΠΕΞ για αποστολή κατεψυγμένων πουλερικών στο Ιράκ και συνολικό ποσό ύψους 450.000 ευρώ για 5 διαφορετικές χορηγίες του ΥΠΕΞ από το 2005 ως το 2007.

Η επιχορήγηση δόθηκε για ανθρωπιστική βοήθεια στη Ζιμπάμπουε, την Ερυθραία και το Μαλάουι.

Όπως αναφέρει η lifo.gr ο Δημήτρης Φουρλεμάδης είχε καταδικαστεί πρωτόδικα για το κακούργημα της υπεξαίρεσης κατ’ εξακολούθηση με την επιβαρυντική διάταξη του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου, τον 1608/50 και το κακούργημα της απλής απιστίας στην υπηρεσία, που μετά από εισαγγελική πρόταση άλλαξε σε απιστία στην υπηρεσία, με την επιβαρυντική διάταξη του ν.1608/1950.

Ο Δημήτρης Φουρλεμάδης κρίθηκε αθώος για μία πράξη απιστίας, που αφορούσε σε αγορά ακινήτου στην Κυψέλη.

Σκοπός της χρηματοδότησης των ΜΚΟ ήταν να προσφέρουν αναπτυξιακή και ανθρωπιστική βοήθεια σε κράτη που την είχαν ανάγκη, ενισχύοντας την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό.

Το σκάνδαλο με τα χαλασμένα κοτόπουλα

Συγκεκριμένα, στην υπόθεση της ΜΚΟ «Αλληλεγγύη», ζητήθηκε να επιστραφούν 6,69 εκ. ευρώ μετά το σκάνδαλο υπεξαίρεσης χρημάτων, σε υπόθεση με χαλασμένα κοτόπουλα.

Η υπόθεση της υπεξαίρεσης άρχισε να ξετυλίγεται σιγά σιγά μετά από έρευνα του ΥΠΕΞ, που ξεκίνησε το 2014. Τότε, 15 σχεδόν χρόνια μετά την έναρξη της χρηματοδότησης ΜΚΟ από το Yπουργείο Εξωτερικών, έγινε ο πρώτος έλεγχος στα προγράμματα που διαχειρίστηκαν από το 2001 μέχρι το 2010 ΜΚΟ, που στόχο είχαν την ανθρωπιστική βοήθεια προς τρίτες χώρες.

Σύμφωνα με παλαιότερο ρεπορτάζ της Βασιλικής Σιούτη και στο παρελθόν είχαν γίνει έλεγχοι, αλλά μεμονωμένοι για ελάχιστες και πολύ προκλητικές περιπτώσεις, όπου και καταλογίστηκαν πρόστιμα. Ωστόσο αυτή η περίπτωση ήταν η πρώτη φορά που έγινε συνολικός έλεγχος.

Ακούστε τα όσα είχε δηλώσει το 2024 για την υπόθεση ο μακαριστός Προκόπιος στην εκπομπή «Εξελίξεις» στο ENA Channel