Καβάλα: Ένα «παράθυρο» στον χρόνο από έναν φωτογράφο του Στρατού στο αλβανικό μέτωπο [φωτογραφία]

Οι Καμάρες μέσα από τον φακό του Δημήτρη Χαρισιάδη: Ποιος ήταν ο καβαλιώτης που ξεχώρισε εκείνη την εποχή για τη θεωρητική και τεχνολογική κατάρτισή του στη φωτογραφία

Μια παλιά φωτογραφία του Δημήτρη Χαρισιάδη από το Παλιό Υδραγωγείο της Καβάλας (Καμάρες) ανοίγει ένα «παράθυρο» στον χρόνο και παράλληλα το κεφάλαιο των φωτογράφων της Καβάλας, το οποίο είναι πλούσιο και συνάμα άγνωστο σε πολλούς.

Λίγα λόγια για τον Δημήτρη Χαρισιάδη

Καβαλιώτης, γόνος οικογένειας καπνεμπόρων, γεννήθηκε το 1911. Η πατρική του κατοικία βρισκόταν στο Φάληρο. Σπούδασε Χημεία στη Λωζάνη, το ενδιαφέρον του όμως γρήγορα μονοπώλησε η φωτογραφία. Ήταν φωτογράφος του Στρατού στο αλβανικό μέτωπο το 1940-1941 ως έφεδρος αξιωματικός, όπου απαθανάτισε τη ζωή των στρατιωτών και την επέλαση της ελληνικού Στρατού στη Βόρεια Ήπειρο.

Από το 1956 έως το 1985 διατηρούσε το γνωστό φωτογραφικό πρακτορείο «Δ. Α. Χαρισιάδης». Ειδικεύτηκε στη βιομηχανική φωτογραφία και στη διαφήμιση.

Για πολλούς υπήρξε ο συνεπέστερος του μοντερνισμού στην ελληνική φωτογραφία. Πιθανότατα είναι ο μόνος φωτογράφος της γενιάς του που είχε σε τέτοιο υψηλό βαθμό θεωρητική και τεχνολογική κατάρτιση. Η ισορροπημένη, συχνά αφαιρετική σύνθεση, η άψογη τεχνική, το χιούμορ και η αισιοδοξία χαρακτηρίζουν τη γραφή του.

*Φωτογραφία: Δημήτρης Χαρισιάδης