«Όλα καλά» με τη στάθμευση στο… πεζοδρόμιο της οδού Βενιζέλου

Ακόμα μια περίπτωση που η έλλειψη ελέγχου και αστυνόμευσης της περιοχής δίνει χώρο σ’ αυτούς που θέλουν να «κάνουν τη δουλειά τους» αδιαφορώντας αν ενοχλούν ή κάνουν δύσκολη τη ζωή των συμπολιτών τους

Η βασική αρχή στη διαμόρφωση των δρόμων στη σύγχρονη εποχή λέει «δώσε όσο το δυνατόν περισσότερο χώρο στους πεζούς να περπατήσουν – δημιούργησε μεγαλύτερα πεζοδρόμια»! Αυτή η αρχή όμως μπορεί θεωρητικά να βρίσκει εφαρμογή στην Καβάλα στην πράξη όμως έχει… καταντήσει να εξυπηρετεί τα αυτοκίνητα και τους ιδιοκτήτες τους, που βρίσκουν βολικά σημεία να τα παρκάρουν, αδιαφορώντας αν εμποδίζουν την κίνηση των πεζών.

Τα παραδείγματα είναι πολλά στην πόλη κι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά εντοπίζεται στην οδό Βενιζέλου και πιο συγκεκριμένα στη συμβολή της με την 16ης Ταξιαρχίας. Μετά τα έργα της αναμόρφωσης της οδού, στο σημείο δημιουργήθηκε ένας μεγάλος χώρος πεζοδρομίου ένα κομμάτι του οποίου χρησιμοποιείται και για την είσοδο σε παρακείμενο parking. Ένα άλλο όμως είναι… «ότι πρέπει» για στάθμευση των ΙΧ, μιας και τα μικρά κολωνάκια που υπάρχουν στο σημείο δεν μπορούν να περιορίσουν τον χώρο, ο οποίος καθημερινά καλύπτεται από αυτοκίνητα.

Το χειρότερο απ’ όλα είναι ότι αυτά τα αυτοκίνητα (προκειμένου να… βολευτούν στο σημείο) δεν αφήνουν καθόλου χώρο στους πεζούς για να κινηθούν! Τα περιθώρια που αφήνουν είναι ελάχιστα για ένα μεμονωμένο άτομο, πόσο μάλλον για κάποιος που έχει κινητικά ή άλλου είδους προβλήματα (η στάθμευση γίνεται πάνω στις ειδικές ράγες των πεζοδρομίων που προορίζονται για τη διευκόλυνση των ανθρώπων με προβλήματα όρασης), ή για κάποια μητέρα με το καρότσι για το παιδί της! Μάλιστα δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που οι πεζοί αναγκάζονται να κατεβούν στο οδόστρωμα του δρόμου για να συνεχίσουν την πορεία της!!!

Και σ’ αυτή την περίπτωση, που περιγράφεται και στη σχετική φωτογραφία, η έλλειψη αστυνόμευσης της περιοχής, δίνει χώρο σε όλους αυτούς που θέλουν να «αφήσουν» το αμάξι τους για να «κάνουν τη δουλειά τους» χωρίς κόστος και οι οποίοι αδιαφορούν αν ενοχλούν και κάνουν δύσκολη τη ζωή του συνανθρώπου τους…