Καβάλα: Η βουλγαρική πρεσβεία καταδικάζει την πράξη του 35χρονου που κατέβασε την ελληνική σημαία από το λιμάνι

«Παράνομη και λυπηρή η πράξη του» - Ο δράστης είναι σεσημασμένος και γνωστός για την εξτρεμιστική του δράση και στις δύο χώρες

Ηπρεσβεία της Βουλγαρίας στην Ελλάδα καταδικάζει την ενέργεια του 35χρονου Βούλγαρου, ο οποίος το απόγευμα της Παρασκευής κατέβασε την ελληνική σημαία στον λιμενοβραχίονα του επιβατικού λιμένα «Απόστολος Παύλος» της Καβάλας και στη θέση της σήκωσε τη βουλγαρική [διαβάστε περισσότερα σχετικά πατώντας εδώ, εδώ και εδώ].

Απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, η βουλγαρική πρεσβεία χαρακτηρίζει «παράνομη» και λυπηρή τη συμπεριφορά του 35χρονου και σε πλήρη ασυμφωνία με τις άριστες σχέσεις καλής γειτονίας μεταξύ Βουλγαρίας και Ελλάδας ως δύο μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ενημερώνει πως οι βουλγαρικές αστυνομικές Αρχές τον συνέλαβαν μόλις πέρασε τη συνοριακή διάβαση και τον ανέκριναν. Μετά τη διενέργεια της αστυνομικής ανάκρισης αφέθηκε ελεύθερος εν αναμονή πιθανών περαιτέρω αστυνομικών ή άλλων διαδικασιών, σημειώνει.

Περαιτέρω, επισημαίνει πως ο 35χρονος αψήφησε τους όρους που του επεβλήθησαν από τις ελληνικές αρχές και ταξίδεψε με αυτοκίνητο στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα.

Τέλος, η βουλγαρική πρεσβεία σημειώνει ότι ο εν λόγω άνδρας έχει καταδικαστεί στο παρελθόν στη Βουλγαρία για οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ.

Το χρονικό

Ο 35χρονος Βούλγαρος συνελήφθη τις βραδινές ώρες της Παρασκευής 4 Αυγούστου 2023 από άνδρες του Κεντρικού Λιμεναρχείου Καβάλας και τον οδήγησαν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Καβάλας όπου του απαγγέλθηκαν κατηγορίες για προσβολή εθνικών συμβόλων, ωστόσο λίγη ώρα αργότερα αφέθηκε ελεύθερος.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Κεντρικού Λιμεναρχείου Καβάλας και αυτόπτες μάρτυρες, ο 35χρονος Βούλγαρος το βράδυ της Παρασκευής κατευθύνθηκε προς τον λιμενοβραχίονα του επιβατικού λιμένα «Απόστολος Παύλος» και αφού υπέστειλε την ελληνική σημαία που κυμάτιζε, ανέβασε τη σημαία της Βουλγαρίας.

Αυτόπτες μάρτυρες ενημέρωσαν τις λιμενικές αρχές που έσπευσαν στο σημείο και προσπάθησε να συλλάβουν τον 35χρονο άντρα, ο οποίος προέβαλε αντίσταση, εξύβριζε τους λιμενικούς και φώναζε ότι οι περιοχές αυτές ανήκουν στη Βουλγαρία. «Εδώ είναι Βουλγαρία!», φώναζε. Με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος του οδηγήθηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Καβάλας.

Η περιπέτεια ωστόσο δεν σταματά εκεί, αφού ο ίδιος δεν υπάκουσε στο νόμο και την απόφαση της Εισαγγελίας, αλλά επιχείρησε να αποδράσει από τη χώρα, παρά την απαγόρευση εξόδου που του είχε επιβληθεί έως ότου γίνει το δικαστήριο.

Ειδικότερα, μετά τη σύλληψή του οδηγήθηκε στα δικαστήρια, πέρασε από ανακριτή και αφού ορίστηκε δικάσιμος, αφέθηκε ελεύθερος από την εισαγγελέα έως ότου γίνει η δίκη με τον όρο της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα.

Ο 35χρονος όμως δεν συμμορφώθηκε, αλλά επιβιβάστηκε στο αυτοκίνητο και επιχείρησε να βγει από την Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι οι λιμενικοί νωρίτερα είχαν αφαιρέσει τις πινακίδες από το όχημα. Στην Δράμα συνάντησε μπλόκο της Αστυνομίας που του έκανε σήμα για να σταματήσει, αντιθέτως όμως εκείνος ανέπτυξε ταχύτητα με αποτέλεσμα να ξεκινήσει καταδίωξη για τη σύλληψή του, η οποία έφτασε έως τα σύνορα με τη Βουλγαρία.

Η ΕΛ.ΑΣ. έδωσε πληροφορία για την καταδίωξη σε όλες τις τοπικές αρχές, ενώ αντίστοιχο σήμα εστάλη και στις βουλγαρικές αρχές. Ο 35χρονος, τελικά, κατάφερε να περάσει από την Εξοχή, όπου όμως ακινητοποιήθηκε από αστυνομικούς στο βουλγαρικό έδαφος. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει παραδοθεί στις ελληνικές αρχές και κρατείται στη Δράμα, αντιμετωπίζοντας νέες κατηγορίες που έρχονται να προστεθούν στη λίστα.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο εν λόγω συλληφθείς είχε απασχολήσει και άλλη μια φορά τις αρχές με ανάλογο περιστατικό. Πληροφορίες μιλούν για σεσημασμένο πρόσωπο, γνωστό στις ελληνικές και βουλγαρικές αρχές για την εξτρεμιστική του δράση και τη διασύνδεσή του με εθνικιστικές ομάδες. Ο Βούλγαρος υποστηρίζει πως η Καβάλα και οι περιοχές της ανατολικής Μακεδονίας ανήκουν στη γειτονική χώρα και όχι στην Ελλάδα.