Ένα μαχητικό του 1914 «πετάει» πάνω από την Ιστορία της Θάσου και του βορειοανατολικού Αιγαίου [φωτογραφίες]

Μια κατασκευή από την ειδική έκδοση της εταιρείας Copper State Models του Βρετανού πιλότου Flight Sub Lieutenant FDH Bremner Royal Naval Air Service μάς θυμίζει γιατί η Ιστορία μας ξυπνά με πολλές μορφές ξανά και ξανά

Η Ιστορία μας ξυπνά με πολλές μορφές ξανά και ξανά, από αέρος και εδάφους. Εν προκειμένω εστιάζουμε στον αέρα και στην αεροπορική ιστορία, η οποία κουβαλάει πλήθος πληροφοριών, γνωστών και αγνώστων, αξιοποιήσεων, αλλά και καταχωνιασμένων μέσα σε χρονοντούλαπα, περιμένοντας κάποια στιγμή να έρθουν στο φως και να φωτίσουν το παρελθόν, αλλά κυρίως το μέλλον του τόπου.

Αφορμή για την εν λόγω διαπίστωση είναι η υπέροχη κατασκευή του μαχητικού του 1914, από την ειδική έκδοση της εταιρείας Copper State Models, του Βρετανού πιλότου Flight Sub Lieutenant FDH Bremner Royal Naval Air Service, έτσι όπως αυτό πετούσε στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο στο Βορειοανατολικό Αιγαίο.

Bristol Scout C 1264 σε κλίμακα 1/32 από τον Nigel Rayner Post Copper State Models

«Ο χάρτης του παππού του πιλότου που ξαναπέταξε με το πιστό αντίγραφό του στο Kavala AirSea Show στη Θάσο το 2016, 100 χρόνια μετά πάλι μπροστά μας. Με αυτόν ως κύριο βοήθημα και τα μάτια του με σχηματισμό πέντε όμοιων μαχητικών στις 31 Μαΐου του 1916 πέταξαν από την ελεύθερη Ίμβρο στη Θάσο, στο Καζαβήτι (Πρίνος) ενεργοποιώντας για πρώτη φορά μια νέα αεροπορική βάση», αναφέρει o Σμήναρχος Ιπτάμενος ε.α. και Διευθυντής του Kavala AirSea Show, Παναγιώτης Γεωργιάδης.

Ο πολεμικός αεροναυτιλιακός χάρτης στον θάλαμο χειρισμού του αεροπλάνου (Cockpit) στο μοντέλο
Ο πραγματικός χάρτης μέσα στο αληθινό (Photo Achilleas Savopoulos-Kavala AirSea Show 2016)
Το cockpit του Rafale. Οι συγκρίσεις… αναπόφευκτες