Καβάλα: Ένας πραγματικός «Φίλος» ετών 25. Μια σημαδιακή μέρα για την αδελφοποίηση Νυρεμβέργης-Καβάλας

Ο απολογισμός δράσεων του Συλλόγου Αδελφοποίησης Νυρεμβέργης-Καβάλας «Φίλος» και οι στόχοι του

Η Τετάρτη 9 Αυγούστου 2023 ήταν μια σημαδιακή μέρα για τον Σύλλογο της Αδελφοποίησης Νυρεμβέργης-Καβάλας «Φίλος». 25 χρόνια πριν την ίδια ακριβώς μέρα μια ομάδα 12 ατόμων συγκεντρώθηκε στον κήπο της μπυραρίας Lederer της Νυρεμβέργης με σκοπό την ίδρυση ενός συλλόγου για την προώθησης της επικείμενης αδελφοποίησης των 2 πόλεων.

Μετά από πρόταση του διευθυντή της υπηρεσίας Αλλοδαπών του Δήμου Νυρεμβέργης Friedrich Popp, ο σύλλογος ονομάστηκε «Φίλος» επειδή το όνομα είναι διεθνώς αναγνωρίσιμο, αλλά και ο ίδιος ο Friedrichμ ήταν επηρεασμένος από τους Ίωνες φιλοσόφους, τον Σωκράτη, Επίκουρο και Αριστοτέλη.

Μετά την υπογραφή της αδελφοποίησης την 1η Ιουνίου 1999 ο σύλλογος «Φίλος» συνέχισε τη δράση του με σκοπό να γνωρίσει στο πλατύ κοινό της Νυρεμβέργης τη νέα αδελφή πόλη Καβάλα, αλλά και τον σημερινό νεοελληνικό πολιτισμό. Όπως είχε πρωτοαναφέρει ο πρόεδρος του συλλόγου Σωτήρης Ξώγνος, «θέλουμε ο επισκέπτης μας από την πρώτη στιγμή που μας έρχεται να απολαμβάνει ένα κομμάτι ελληνικής φιλοξενίας και πρόσχαρης ελληνικής ζωής, να τον υποδεχόμαστε με χαμόγελο και ένα κέρασμα ούζο ή κρασί».

Επιτεύγματα του συλλόγου

Η αναμνηστική στήλη για τον σύντροφο του Ρήγα Γεώργιο Μαρκίδη Πούλιο (τον 1ο Έλληνα εκδότη εφημερίδας) στην παλιά πόλη της Νυρεμβέργης, η ονοματοδοσία της οδού Καβάλας, οι έρανοι υπέρ των πυροπαθών, προσφύγων, ιδρυμάτων για παιδιά με καρκίνο, βοήθεια στο «Χαμόγελο του Παιδιού», υποστήριξη ορφανοτροφείων, γηροκομείων και για κάθε είδους αλτρουιστικών σκοπών, είναι μερικά μόνο από τα επιτεύγματα του «Φίλος». Ακόμη οι δωρεές 3 πυροσβεστικών οχημάτων σε Καβάλα και Θάσο σηματοδοτούν μια μεγάλη επιτυχία του συλλόγου, όπως επίσης οι δωρεές βιβλίων για την διάδοση της νεοελληνικής λογοτεχνίας στα γερμανικά και η υποστήριξη βιβλιοθηκών.

Μια νέα ευκαιρία για την περαιτέρω προώθηση της αδελφοποίησης δόθηκε από το μέλος του συλλόγου Αντώνη Ξώγνο που ζήτησε από
τον πρόεδρο και θείο του βοήθεια για τα σχολεία της Θάσου. Από το 2005 ξεκίνησε η συλλογή ηλεκτρονικών υπολογιστών και συσκευών με
δωρεές σε σχολεία, παιδικούς σταθμούς, συλλόγους μέχρι και φυλακές ανηλίκων.

Το 2011 με προτροπή του μέλος του συλλόγου Andreas Angetter στάλθηκε η πρώτη δωρεά ηλεκτρονικού για τα σχολεία της Καβάλας. Η μερίδα του λέοντος των δωρεών προς τον σύλλογο προήρθε από τη διαρκή υποστήριξη και δωρεές του Juergen Möhrenschlager (IT Semikron και Δημοτική επιχείρηση Erlangen). Έχουν πραγματοποιηθεί 14 στο σύνολο αποστολές υπολογιστών και άλλου είδους ηλεκτρονικού υλικού κατά βάση για την Καβάλα, αλλά και για τη Θάσο, τον Νέστο, το Παγγαίο, τα Γιαννιτσά, την Κρήτη κ.α. Το σύνολο των δωρηθέντων συσκευών ξεπερνά τις 1.000.

Το 2019 ο Δήμος Καβάλας με επικεφαλής τη Δήμαρχο, Δήμητρα Τσανάκα τίμησε 3 Καβαλιώτες σαν πρεσβευτές της πόλης για τα γράμματα, τις τέχνες και την κοινωνική προσφορά. Ο 3ος ήταν ο πρόεδρος του συλλόγου και αυτή η υψηλή τιμή ήταν η αναγνώριση των δράσεων και της προσφοράς του Συλλόγου «Φίλος» στην Καβάλα.

«Θέλω να πιστεύω χωρίς ίχνος αλαζονείας ότι ο “Φίλος” και η αδελφοποίηση Νυρεμβέργης-Καβάλας απολαμβάνουν σήμερα σεβασμό και υψηλή αναγνωρισιμότητα. Δεν είναι λοιπόν καθόλου παράξενο το ότι δημότες της Καβάλας ζήτησαν εγγράφως το 2021 να ανακηρυχθεί ο τέως Δήμαρχος Νυρεμβέργης Dr. Uli Maly επίτιμος δημότης της Καβάλας, για την προσφορά του στην αδελφοποίηση. Τον Φεβρουάριο του 2022 ο Δήμος Καβάλας αποφάσισε ομόφωνα να συναινέσει σε αυτήν την πρόταση», σημείωσε στην ομιλία του ο κ. Ξώγνος.

Κλείνοντας και μη θέλοντας να συνεχίσει λεπτομερώς τις επί 25ετία δράσεις του συλλόγου, ο πρόεδρος ευχήθηκε να πλαισιώσουν τον σύλλογο νέοι άνθρωποι με όρεξη και νέες φρέσκες ιδέες, για τη διαρκή προώθηση της αδελφοποίησης προς όφελος των πολιτών των 2 πόλεων.