Καβάλα: ΕΣΠΑσε η αδράνεια και ο Φάρος της Χερσονήσου της Παναγίας είναι έτοιμος να «αναγεννηθεί»

Η μελέτη έχει εγκριθεί από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο και το έργο θα υποβληθεί προς χρηματοδότηση στο νέο ΕΣΠΑ

Παγκόσμια Ημέρα Φάρων και ένα από τα εμβληματικότερα μνημεία της Καβάλας, ο Φάρος στη Χερσόνησο της Παναγίας στέκει αγέροχος, αλλά «πληγωμένος», καθώς η φθορά στον περιβάλλοντα χώρο, η κατασκευή της αυλής του 7ου Δημοτικού Σχολείου με ακατάλληλα υλικά και μια σειρά από μικρά και μεγάλα γραφειοκρατικά προβλήματα τον κατέστησαν «φυλακισμένο» στον χρόνο.

Ο πρώην Δήμαρχος Καβάλας, Κωστής Σιμιτσής, κόμισε αισιόδοξα νέα για την «αναγέννηση» του Φάρου, αφού ανέτρεξε στο παρελθόν και στα προβλήματα που μας έφεραν στο σημερινό αποτέλεσμα, τονίζοντας ότι η μελέτη έχει εγκριθεί από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, έχουν λυθεί άλλα μικρά και μεγάλα προβλήματα και το έργο θα υποβληθεί προς χρηματοδότηση στο νέο ΕΣΠΑ, όπως τον ενημέρωσε και ο νυν Δήμαρχος, Θόδωρος Μουριάδης.

«Ευκαιρία να θυμίσω και εγώ ότι μια από τις προκλήσεις που αντιμετώπισα ως Δήμαρχος Καβάλας ήταν η καταπόνηση του τείχους μπροστά από τον Φάρο, εξαιτίας της κατασκευής της αυλής του 7ου Δημοτικού Σχολείου με ακατάλληλα υλικά. Ο χρόνος είχε δουλέψει αρνητικά και ο κίνδυνος κατάρρευσης του τείχους μαζί με την αυλή ήταν τεράστιος και άμεσος, οπότε έπρεπε να γίνει αποφόρτιση του βάρους.

»Χάρη στον καβαλιώτη καθηγητή του ΑΠΘ Ανδρέα Γεωργακόπουλο έγιναν γεωλογικές έρευνες από το ΙΓΜΕ που βοήθησαν την αρχαιολογική υπηρεσία να κάνει τη δουλειά της. Παράλληλα, ξεκίνησε η μελέτη για τη συνολική ανάπλαση του χώρου, ώστε η αυλή του σχολείου να μην ταυτίζεται με τον επισκέψιμο χώρο του Φάρου.

»Τότε έσκασε ο κεραυνός της κατάργησης του Φάρου, με απόφαση του Πολεμικού Ναυτικού. Αμέσως ο Δήμος Καβάλας υπέβαλε αίτηση ακύρωσης στο Συμβούλιο της Επικρατείας, η οποία τελικά έγινε δεκτή ύστερα από 4 χρόνια. Ο Φάρος δεν μετακινείται, είναι πλέον τοπόσημο της πόλης μας.

»Σήμερα είμαι σε θέση να γνωρίζω από δήλωση του Δημάρχου Θόδωρου Μουριάδης ότι μετά την αδράνεια της περιόδου 2014-2019 η μελέτη έχει εγκριθεί από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, ότι έχουν λυθεί άλλα μικρά και μεγάλα προβλήματα και το έργο θα υποβληθεί προς χρηματοδότηση στο νέο ΕΣΠΑ», αναφέρει ο κ. Σιμιτσής.