Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας: Άμεση ανάγκη πρόσληψης προσωπικού

Επιστολές της προέδρου του Σωματείου Εργαζομένων, του διευθυντή της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας και του προϊσταμένου του παραιατρικού προσωπικού προς τη διοίκηση του ΓΝΚ και την ηγεσία του Υπουργείου – Επισφαλής η λειτουργία των τμημάτων λόγω υποστελέχωσης

Με αφορμή την υποδοχή και νοσηλεία των ασθενών από το Νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης το Σωματείο των Εργαζομένων στο Γενικό Νοσοκομείο της Καβάλας, απέστειλε επιστολή προς την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, της 4ης ΥΠΕ αλλά και τη διοίκηση του ΓΝΚ, με την οποία επισημαίνει και πάλι το τεράστιο πρόβλημα υποστελέχωσης του προσωπικού, που φτάνει στο 50%, και ζητά να γίνουν άμεσα προσλήψεις.

Μάλιστα, στην επιστολή αυτή παρατίθενται και ακριβή στοιχεία για τις οργανικές και κενές θέσεις, από τον διευθυντή της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας Γ. Τσιγάρα και τον προϊστάμενο του παραϊατρικού προσωπικού Δ. Ιωαννίδη, οι οποίοι με επιστολές τους προς τον διοικητή του ΓΝ Καβάλας κάνουν λόγο για επισφαλή λειτουργία λόγω της έλλειψης προσωπικού.

 

Η επιστολή του Σωματείου των Εργαζομένων, που υπογράφεται από την πρόεδρο του Κ. Πετράκη και απευθύνεται προς τον Υπουργό Υγείας Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, τον διοικητή της 4ης ΥΠΕ Δημήτρη Τσαλικάκη και τον διοικητή του ΓΝΚ Αχ. Γερόπουλο, αναφέρει

«Η έλλειψη προσωπικού στο ΓΝ Καβάλας αγγίζει το 50% και σε κάποιους κλάδους το ξεπερνάει»

«Η υποδοχή και νοσηλεία  από το Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας των ασθενών του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης κατόπιν εκκένωσης του ήταν και είναι μία διαδικασία, για τους εργαζόμενους του Νοσοκομείου Καβάλας, που ξεπερνά τα όρια της ανθρώπινης αντοχής ,τα όρια της ανθρώπινης υπόστασης…

Η έλλειψη προσωπικού στο Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας αγγίζει το 50% και σε κάποιους κλάδους το ξεπερνάει, χαρακτηριστικό της κατάστασης που επικρατεί είναι και το με αριθμ.πρωτ.18276/17-8-23 έγγραφο που εστάλη από τον Διευθυντή της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας του Νοσοκομείου Καβάλας, στο οποίο αναφέρεται επισφαλής λειτουργία λόγω έλλειψης προσωπικού καθώς επίσης και  έγγραφο του Προϊσταμένου Παραϊατρικού προσωπικού στο οποίο επίσης αναφέρεται η επισφαλής λειτουργία, τα έγγραφα τα κοινοποιούμε.

Είναι άμεση και επιτακτική η ανάγκη πρόσληψης προσωπικού στο Νοσοκομείο Καβάλας, σύμφωνα με τις ανάγκες της κάθε υπηρεσίας, και πρέπει να παρακαμφθούν οι χρονοβόρες διαδικασίες καθώς η περιφέρεια μας βρίσκεται σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Καλούμε τους Βουλευτές του νομού Καβάλας, τους Δημάρχους, τον Περιφερειάρχη ΑΜΘ και τον Αντιπεριφερειάρχη Καβάλας να συνδράμουν στην προσπάθεια αυτή, επιπλέον τους καλούμε να παραβρεθούν στην σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στο Νοσοκομείο Καβάλας την Τρίτη 29-8-23 και ώρα 11:00π.μ..

Παρακαλούμε για τις άμεσες ενέργειές σας».

«Στους νοσηλευτές οφείλεται σχεδόν όλη την κανονική άδεια του 2023 και 5753 ρεπό»

Εντυπωσιακά είναι τα στοιχεία αναφορικά που παραθέτει ο προιστάμενος της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας Γ. Τσιγάρας, με επιστολή του προς τον διοικητή του Νοσοκομείου, αναφορικά με τα κενά που παρουσιάζονται στους νοσηλευτές. Η επιστολή αναφέρει:

«Κύριε Διοικητά, σας ενημερώνω ότι η ενεργός δύναμη του Νοσηλευτικού Προσωπικού του Γενικού Νοσοκομείου Καβάλας είναι η κάτωθι σύμφωνα με τα στοιχεία του Γραφείου προσωπικού που ζητήθηκαν σήμερα:

ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ             ΟΡΓΑΝΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ      ΚΑΛΥΜΜΕΝΕΣ                   ΚΕΝΕΣ
 
ΠΕ ΝΟΣ/ΚΗΣ                            26                               14                                  12
 
ΤΕ ΝΟΣ/ΚΗΣ                           180                             144                                  36
 
ΔΕ ΒΟΗΘΩΝ ΝΟΣ/ΤΩΝ        272                             128                                144
 
ΤΕ ΜΑΙΕΥΤ/ΓΥΝ/ΚΗΣ            30                                   14                                 16
 
ΥΕ ΒΟΗΘ.ΥΓΙΕΙΟΝ.                 58                                13                                  45

Στο Νοσοκομείο επίσης υπηρετούν σαράντα δύο (42) Νοσηλευτές, τρεις (03) Μαίες και δεκαεπτά (17) ΥΕ Βοηθητικό προσωπικό ως Επικουρικό προσωπικό, καθώς και δέκα (10) Βοηθών νοσηλευτών, τριών (03) ΤΕ Μαιών και δύο (02) ΥΕ Βοηθητικού προσωπικού ως αντικατάσταση ανεμβολίαστων.

Από την εναπομείνουσα δύναμη του νοσηλευτικού προσωπικού έντεκα (11) είναι επικείμενες συνταξιοδοτήσεις έως το τέλος του έτους, και ήδη απουσιάζουν με κανονικές άδειες και χρεωστούμενα ρεπό,  δώδεκα (12) απουσιάζουν με μακροχρόνιες άδειες  (άδειες τοκετού-Μητρότητας,, άνευ αποδοχών, μακροχρόνιες αναρρωτικές λόγω σοβαρών προβλημάτων υγείας  και κ.λ.π.) και τρεις (03) με μετακινήσεις.

Πρέπει να σημειωθεί ότι οφείλουμε στο Νοσηλευτικό Προσωπικό του Νοσοκομείου παρά τις προσπάθειες  της υπηρεσίας για την ορθή αξιοποίησή του ένα μεγάλο ποσοστό της κανονικής άδειας του έτους 2022, σχεδόν όλη την κανονική άδεια του 2023 και πέντε χιλιάδες επτακόσια πενήντα τρία (5753) ρεπό χρέους, αργίες και τιμητικές. Όπως είναι πασιφανές από τα παραπάνω στοιχεία είναι απαραίτητη η άμεση ενίσχυση του Νοσηλευτικού Προσωπικού, ώστε να συνεχίσει να στηρίζει την εύρυθμη και ασφαλή λειτουργία του Νοσοκομείου, καθώς αρκετές κλινικές (ΟΡΘ/ΚΗ, Ν/Χ, ΟΥΡ/ΚΗ, ΝΕΥΡ/ΚΗ, ΠΑΙΔ/ΚΗ, ΚΑΡΔ/ΚΗ κα) λειτουργούν με ένα νοσηλευτή σε νυχτερινή βάρδια.

Επιπλέον, όπως γνωρίζετε το νοσηλευτικό προσωπικό του νοσοκομείου Καβάλας κατά τη διάρκεια της πανδημίας  Covid 19 επιβαρύνθηκε έντονα, ωστόσο στήριξε το Εθνικό σύστημα υγείας. Πρόσφερε και προσφέρει  τις υπηρεσίες  του ξεπερνώντας κάθε όριο. Η πίεση στο προσωπικό συνεχίζεται, καθώς το νοσοκομείο αναπτύσσεται πλήρως  (ΟΥΡ/ΚΗ, ΩΡΛ, ΑΓΓΕΙΟΧΕΙΡ/ΚΗ ΑΓΓΕΙΟΓΡΑΦΟΣ, ΛΙΘΟΤΡΙΠΤΗΣ).

Από την άλλη πλευρά, οι προσελεύσεις ασθενών όπως γνωρίζετε είναι αυξημένες λόγω της καλοκαιρινής περιόδου και της αυξημένης τουριστικής κίνησης, αλλά και λόγω της υγειονομικής στήριξης των δύο όμορων νομών Δράμας και Ξάνθης, καθώς το 25% των εισαγωγών του Νοσοκομείου (σύμφωνα με το Γραφείο κίνησης) προέρχονται από τους προαναφερθέντες νομούς.

Στηρίξαμε και στηρίζουμε καθημερινά τη λειτουργία του νοσοκομείου, αλλά για να μπορούμε να ανταπεξέλθουμε στον όγκο της δουλειάς διατηρώντας την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας, καθώς και την ασφάλεια των νοσηλευομένων ασθενών και προσωπικού απαιτείται άμεσα η ενίσχυση του νοσηλευτικού προσωπικού του Γ.Ν. Καβάλας.

Παρακαλούμε για τις δικές σας ενέργειες».

«Επισφαλής η λειτουργία των Εργαστηρίων λόγω υποστελέχωσης σε Παραϊατρικό Προσωπικό»

Για επισφαλή λειτουργία των Εργαστηρίων του Νοσοκομείου Καβάλας κάνει λόγω σε επιστολή του προς τη διοίκηση του Νοσηλευτικού Ιδρύματος ο προϊστάμενος του παραιατρικού προσωπικού Δ. Ιωαννίδης.

«Σας ενημερώνω ότι η ενεργός δύναμη του Παραϊατρικού Προσωπικού του Γενικού Νοσοκομείου Καβάλας είναι η κάτωθι σύμφωνα με τα στοιχεία του Γραφείου Προσωπικού που ζητήθηκαν

ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΟΡΓ/ΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΚΑΛΛΥΜΕΝΕΣ ΚΕΝΕΣ ΜΕΤ/ΜΕΝΟΙ
ΤΕ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ 14 10 4 3
ΔΕ ΒΟΗΘΩΝ ΙΑΤΡΙΚΩΝ Κ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ 33 10 23 2
ΤΕ ΡΑΔΙΟΛΟΓΙΑΣ ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΙΑΣ 4 3 1  
ΔΕ ΧΕΙΡΙΣΤΩΝ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΩΝ 27 11 16 1
ΤΕ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ 10 8 2  

Το προαναφερόμενο Παραϊατρικό προσωπικό κλάδου ΤΕ Ιατρικών Εργαστηρίων και ΔΕ βοηθών Ιατρικών και Βιολογικών Εργαστηρίων (15) υπάλληλοι οι οποίοι εργάζονται σε κυκλικό ωράριο μαζί με τρείς Επικουρικούς υπαλλήλους και έναν του ΟΑΕΔ καλύπτουν τα εξής τμήματα:

  • Παθολογοανατομικό Εργαστήριο ένας (1) ΤΕ Ιατρικών Εργαστηρίων και ένας ΔΕ βοηθών Ιατρικών και Βιολογικών Εργαστηρίων
  • Αιμοδοσία ένας (1) ΤΕ Ιατρικών Εργαστηρίων
  • Κυτταρολογικό Εργαστήριο ένας (1) ΔΕ βοηθών Ιατρικών και Βιολογικών Εργαστηρίων
  • Αναπνευστικό Εργαστήριο ένας (1) ΤΕ Ιατρικών Εργαστηρίων
  • Βιοχημικό Εργαστήριο ένας (1) ΤΕ Ιατρικών Εργαστηρίων και δύο (2) ΔΕ βοηθών Ιατρικών και Βιολογικών Εργαστηρίων
  • Ανοσολογικό Εργαστήριο δύο (2) ΤΕ Ιατρικών Εργαστηρίων
  • Τμήμα Ούρων ένας (1) ΔΕ βοηθών Ιατρικών και Βιολογικών Εργαστηρίων
  • Καλλιέργειες δύο (2) ΔΕ βοηθών Ιατρικών και Βιολογικών Εργαστηρίων
  • Πτύελα δύο (2) ΔΕ βοηθών Ιατρικών και Βιολογικών Εργαστηρίων
  • ΤΕΠ Μικροβιολογικού ένας (1) ΤΕ Ιατρικών Εργαστηρίων και ένας (1) ΔΕ βοηθών Ιατρικών και Βιολογικών Εργαστηρίων
  • Αιματολογικό Εργαστήριο ένας (1) ΤΕ Ιατρικών Εργαστηρίων και ένας (1) ΔΕ βοηθών Ιατρικών και Βιολογικών Εργαστηρίων
  • Μοριακό Εργαστήριο ένας (1) ΔΕ βοηθών Ιατρικών και Βιολογικών Εργαστηρίων

Όπως σας προ αναφέρω στα περισσότερα τμήματα εργάζεται ένας υπάλληλος που αυτό από μόνο του καθιστά επισφαλή την λειτουργία των τμημάτων αυτών.

Το Παραϊατρικό Προσωπικό κλάδου ΤΕ Ραδιολογίας Ακτινολογίας και ΔΕ Χειριστών Εμφανιστών (13) υπάλληλοι οι οποίοι εργάζονται σε κυκλικό ωράριο μαζί με τρείς (3) επικουρικούς υπαλλήλους καλύπτουν τα εξής τμήματα

  • Τμήμα Πυρηνικής Ιατρικής ένας (1) ΤΕ Ραδιολογίας Ακτινολογίας και ένας (1) ΔΕ Χειριστών Εμφανιστών
  • Μαγνητικός τομογράφος ένας (1) ΤΕ Ραδιολογίας Ακτινολογίας και ένας (1) ΔΕ Χειριστών Εμφανιστών
  • Οι υπόλοιποι υπάλληλοι καλύπτουν τον Αξονικό τομογράφο και την κλασική Ακτινολογία.

Σας επισημαίνω πως ο Μαστογράφος καθώς και η Μέτρηση Οστικής Πυκνότητας (ΜΟΠ) δεν λειτουργούν λόγω της υποστελέχωσης σε Παραϊατρικό Προσωπικό.

Πρέπει να σημειωθεί ότι οφείλουμε στο Παραϊατρικό Προσωπικό του Νοσοκομείου παρά της προσπάθειες της υπηρεσίας για την ορθή αξιοποίηση του ένα μεγάλο ποσοστό της κανονικής άδειας του έτους 2022, σχεδόν όλη την κανονική άδεια του 2023 και χίλια εξακόσια εξήντα επτά (1667) ρεπό χρέους, αργίες και τιμητικές.

Όπως είναι πασιφανές από τα παραπάνω στοιχεία είναι απαραίτητη η άμεση ενίσχυση του Παραϊατρικού Προσωπικού όλων των κλάδων ώστε να συνεχίσει να στηρίζει την εύρυθμη και ασφαλή λειτουργία του Νοσοκομείου.

Όπως γνωρίζετε το Παραϊατρικό Προσωπικό του Νοσοκομείου Καβάλας κατά τη διάρκεια της πανδημίας covid 19 επιβαρύνθηκε έντονα παρόλα αυτά στήριξε το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Πρόσφερε και προσφέρει τις υπηρεσίες του ξεπερνώντας κάθε όριο.

Ακόμα να επισημάνω πως οι προσελεύσεις ασθενών είναι αυξημένες λόγω της καλοκαιρινής περιόδου και της αυξημένης τουριστικής κίνησης αλλά και λόγω της υγειονομικής στήριξης των δύο όμορων νομών Δράμας και Ξάνθης καθώς το 25% των εισαγωγών του Νοσοκομείου (σύμφωνα με το Γραφείο Κίνησης) προέρχονται από του προαναφερθέντες νομούς.

Η στήριξη μας έως σήμερα είναι καθολική αλλά για να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε στον όγκο της δουλειάς,  για να διατηρήσουμε την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας αλλά και για την ασφάλεια εργαζομένων και ασθενών απαιτείται άμεσα η ενίσχυση του Παραϊατρικού Προσωπικού όλων των κλάδων.

Παρακαλούμε για τις άμεσες δικές σας ενέργειες».