Ουρές και στα αστυνομικά τμήματα του Νομού Καβάλας: Αντικαθιστούν τις παλιές ταυτότητες για να αποφύγουν τις… νέες

Αντιδράσεις και συλλαλητήρια για την έκδοση των νέων ηλεκτρονικών ταυτοτήτων οι οποίες θα είναι υποχρεωτικές από το Μάρτιο του 2026

Ξεσηκωμός επικρατεί από πλήθος κόσμου κατά των νέων ταυτοτήτων, οι οποίες θα εκδίδονται από τον Σεπτέμβριο, με ουρές να δημιουργούνται καθημερινά σε αστυνομικά τμήματα προκειμένου να ανανεώσουν την υπάρχουσα ταυτότητά τους. Με αυτόν τον τρόπο δε θα αναγκαστούν να έχουν τη νέα έκδοση από τον επόμενο μήνα.

Ενδεικτικό των αντιδράσεων που επικρατούν είναι τα προγραμματισμένα συλλαλητήρια κατά των νέων ταυτοτήτων, όπως αυτό στις 3 Σεπτεμβρίου στη Θεσσαλονίκη και μια εβδομάδα αργότερα στην Αθήνα.

Κύριο επιχείρημα για τις αντιδράσεις είναι πως στις νέου τύπου ταυτότητες θα υπάρχει τσιπάκι που θα εντοπίζει ανά πάσα στιγμή τον κάτοχο της ταυτότητας.

Σύμφωνα με την Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, η προσέλευση στα Αστυνομιά Τμήματα για έκδοση ταυτότητας είναι αυξημένη τις τελευταίες ημέρες. Πρόκειται κυρίως για ηλικιωμένους που δε θέλουν τη νέα ταυτότητα και έτσι αντικαθιστούν την υπάρχουν η οποία ισχύει για 10 χρόνια. Η ίδια εικόνα επικρατεί σε Δράμα, Καβάλα, Ξάνθη, Ροδόπη και Έβρο.

Για το θέμα τοποθετήθηκε σχετικά ο πρόεδρος του σωματείου Αστυνομικών Υπαλλήλων Νομού Καβάλας, Νίκος Ίμβρος, μιλώντας στον ALPHA Radio 88,6.

Ο Αύγουστος ήταν πάντοτε ένας δύσκολος μήνας

«Ο Αύγουστος είναι πάντα δύσκολος μήνας για τους συμπολίτες μας που θέλουν να ανανεώσουν το διαβατήριό τους ή την ταυτότητα τους, να προστεθεί και το γεγονός ότι από τα μέσα Σεπτεμβρίου θα ξεκινήσει η έκδοση και των νέων ηλεκτρονικών ταυτοτήτων όπου μια μερίδα συμπολιτών μας σπεύδει να αντικαταστήσει την παλιά για να μην πάρει τη νέα ταυτότητα. Με τα δεδομένα που υπάρχουν, γιατί αυτά μπορούν να αλλάξουν στο μέλλον, οι ηλεκτρονικές ταυτότητες θα είναι υποχρεωτικές από το Μάρτιο του 2026, όπως είχε πει ο υπουργός στη Βουλή σε επερώτηση που του έγινε».

Ουρές και στην Καβάλα

«Σε σχέση με τα καινούργια κινήματα, δυστυχώς η εμπειρία μας έχει δείξει ότι σε όλα τα θέματα η ελληνική Πολιτεία διαχρονικά ακολουθεί τα γεγονότα και δεν τα προλαμβάνει. Υπάρχει μεγάλη κίνηση και στην Καβάλα και σε επαρχιακά τμήματα που εκδίδουν ταυτότητες, στη Θάσο, στην Ελευθερούπολη και στη Χρυσούπολη. Αυτό συμβαίνει από το γεγονός ότι δεν υπάρχει δυνατότητα να κλείσει κανείς προγραμματισμένο ραντεβού -αυτό είναι κεντρική απόφαση του αρχηγείου- οπότε υπάρχει συνωστισμός, ιδιαίτερα τις ώρες που ξεκινάει το ωράριο έκδοσης και δεν είναι κάτι δύσκολο. Αν έρθει κάποιος το πρωί στα γραφεία ταυτοτήτων και διαβατηρίων που είναι στο ισόγειο του Αστυνομικού Μεγάρου θα δει ουρές και ο μεγαλύτερος όγκων είναι αυτοί που θέλουν να βγάλουν ταυτότητα. Δεν είναι κάτι που κρύβεται, φαίνεται αυτή η εικόνα και στην Καβάλα».

Οι συνάδελφοι στο τμήμα ταυτοτήτων είναι ειδικά εκπαιδευμένοι

«Αυτό που θέλω να ακουστεί δημόσια, αυτό το οποίο ακούμε πολύ εύκολα από συμπολίτες μας, επειδή ακριβώς δε γνωρίζουν, είναι ότι να μπει περισσότερο προσωπικό, όπως αντίστοιχα έχουμε και το θέμα το κυκλοφοριακό που ακούγεται το ίδιο. Για να εκδοθεί μια αστυνομική ταυτότητα ή ένα διαβατήριο το αστυνομικό προσωπικό που ασχολείται με αυτά πρέπει να περάσει η ειδική εκπαίδευση, δεν είναι ένα απλό έγγραφο, μία υπεύθυνη δήλωση την οποία τη βγάζεις και την εκδίδεις. Υπάρχει μια διαδικασία, καθώς τα στοιχεία αυτά πρέπει να αντληθούν από μία σειρά δεδομένων και είναι μία διαδικασία όπου οι συνάδελφοι έχουν περάσει ειδικές εκπαιδεύσεις και είναι συγκεκριμένοι συνάδελφοι. Σήμερα που το πρόβλημα έχει οξυνθεί, δεν είναι δυνατόν να πάρουμε δυο-τρεις από ένα γραφείο να τους βάλουμε στις ταυτότητες και να κάνουν αυτήν τη δουλειά. Είναι κάτι το οποίο θα έπρεπε να γίνει αρχές κάθε έτους, όπου γίνεται ένας προγραμματισμός εκπαιδεύσεων, αλλά αρχή του 2023 κανείς δεν μπορούσε να υπολογίσει και δεν είχε αποφασιστεί η ημερομηνία έναρξης έκδοσης των νέων ηλεκτρονικών ταυτοτήτων και δεν μπορούσε να υπολογίσει αυτό το οποίο θα γινόταν τον Αύγουστο μήνα. Για αυτό λοιπόν οι συνάδελφοι είναι συγκεκριμένοι και είναι άνθρωποι και μπορούν να βγάλουν έναν συγκεκριμένο αριθμό ταυτοτήτων, αλλά επειδή ο αριθμός των συμπολιτών μας πλέον είναι πολύ μεγαλύτερος, παρατηρούνται αυτά τα φαινόμενα».

Η διαδικασία έκδοση των νέων ταυτοτήτων

«Δεν έχουν έρθει οι εγκύκλιοι σχετικά με τη διαδικασία, αλλά η έκδοση και της ηλεκτρονικής ταυτότητας στον γενικό σχεδιασμό ο οποίος έχει προκύψει δε θα διαφέρει από τις διαδικασίες που ακολουθούμε σήμερα. Θα έχουμε έκδοση νέων φωτογραφιών και σε περίπτωση απώλειας της προηγούμενης πρέπει να δηλώνεται πριν την έκδοση νέας ταυτότητας. Οι διαδικασίες δεν αλλάζουν σε αυτά τα οποία πρέπει να κάνει ο πολίτης. Άλλωστε, με το θέμα του gov και της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης τα περισσότερα στοιχεία πλέον ανακτώνται ηλεκτρονικά, οπότε ο πολίτης και σε αυτήν την περίπτωση δεν πρόκειται να κάνει κάτι επιπλέον σε σχέση με ό,τι έκανε ως σήμερα».