Πότε ξεκινάει η έκδοση των νέων ταυτοτήτων. Ανάλογη με τα εμβόλια η διαδικασία

Θα λειτουργεί πλατφόρμα στην οποία ο πολίτης θα καταθέτει την αίτηση-Από τον Αύγουστο του 2026 και έπειτα δε θα ισχύουν οι παλιές ταυτότητες

Στις 25 Σεπτεμβρίου 2023 ξεκινάει η διαδικασία έκδοσης των νέων ταυτοτήτων, η οποία, σύμφωνα με τον Γιάννη Οικονόμου, θα είναι ανάλογη με εκείνη που ακολουθήθηκε με τα εμβόλια, ενώ σε τρία χρόνια από σήμερα, τον Αύγουστο του 2026, δε θα ισχύουν οι παλιές.

Πιο αναλυτικά, όπως διευκρίνισε ο υπουργός, σε συνεργασία με το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής ετοιμάζεται σχέδιο, σύμφωνα με το οποίο θα λειτουργεί πλατφόρμα στην οποία ο πολίτης θα καταθέτει την αίτηση μέσω gov σε 370 σημεία σε όλη τη χώρα.

Έπειτα από την αίτηση θα του έρχεται ειδοποίηση, ενώ θα ορίζεται ραντεβού στο αστυνομικό τμήμα για την έκδοση της νέας αστυνομικής ταυτότητας, το κόστος της οποίας θα ανέρχεται στα 10 ευρώ.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη ξεκαθάρισε ότι οι νέες ταυτότητες δε θα πλαστογραφούνται και θα αναγράφουν τις απολύτως απαραίτητες προσωπικές πληροφορίες όπως φύλο, όνομα, επίθετο, ύψος, βιομετρικά χαρακτηριστικά και δακτυλικά αποτυπώματα, ενώ διευκρίνισε ότι δε θα υπάρχει καμία δυνατότητα γεωχωρικού προσδιορισμού, χαρακτηρίζοντας «ανοησίες» τις θεωρίες περί παρακολούθησης.

Τόνισε ότι οι ταυτότητες που υπάρχουν σήμερα εκδίδονται με απαρχαιωμένους όρους του 1961 και σημείωσε μεταξύ άλλων πως «όσοι δηλητηριάζουν τα μυαλά των ανθρώπων ας αναλογιστούν ότι βάζουν νερό στο μύλο όσων θέλουν να πλαστογραφήσουν», σημείωσε ενδεικτικά.