Ο «φύλακας» του Παληού τέθηκε σε υπηρεσία… [φωτογραφίες]

Τοποθετήθηκε από τον Δήμο Καβάλας το Πυροφυλάκειο πάνω από την αλάνα κοντά στο ύψωμα – 32 εθελοντές εκδήλωσαν ενδιαφέρον για να συμμετέχουν στη φύλαξη του οικισμού στις επικίνδυνες, λόγω ανέμων, ημέρες

Ενα από τα βασικά αιτήματα των κατοίκων του Παληού, σε ότι αφορά την πυρασφάλεια της περιοχής τους ήταν να τοποθετηθεί ένα πυροφυλάκειο σε πανοραμικό σημείο του οικισμού, προκειμένου να αποτελέσει τη βάση για τη λειτουργία της εθελοντικής ομάδας που θα αναλάβει αυτό το έργο.

Το αίτημα αυτό ικανοποιήθηκε και πλέον η ομάδα των 32 που εκδήλωσαν ενδιαφέρον να συμμετέχουν σ’ αυτή την προσπάθεια άρχισε δουλειά.

Τη θετική αυτή εξέλιξη έκανε γνωστή με ανάρτηση του στη σελίδα Παληό, ο διαχειριστής της Αλέξης Γούλας που ανέφερε τα εξής:

«Λίγες εβδομάδες πριν, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του σχεδίου εκκένωσης του Παληού σε περίπτωση πυρκαγιάς, ζητήσαμε από τους αρμόδιους να τοποθετηθεί ένα πυροφυλάκειο σε πανοραμικό σημείο. Κι αυτό, για να δημιουργήσουμε μια ομάδα εθελοντών που θα κάνει βάρδιες για να παρακολουθεί το βουνό στις κρίσιμες ημέρες, με βάση την πρόβλεψη επικινδυνότητας του χάρτη της Πολιτικής Προστασίας.

Η υπόσχεση δόθηκε κι εμείς προχωρήσαμε σε κάλεσμα εθελοντών. Σε λίγες μόνον μέρες, έδειξαν προθυμία 32 άτομα, που ξεκίνησαν άμεσα την προφύλαξη στις επικίνδυνες, λόγω ανέμων, μέρες.

Μια εβδομάδα νωρίτερα, η τεχνική υπηρεσία του Δήμου Καβάλας, έφερε και τοποθέτησε και το πυροφυλάκειο που περιμέναμε, επάνω στην αλάνα, κοντά στο ύψωμα.

Στους εθελοντές, υπάρχουν άνθρωποι που θα αναλάβουν την εκπαίδευση και την οργάνωση του πυροφυλακείου. Πρόθεση μας είναι όλο το εγχείρημα να έχει διάρκεια και πιστότητα ώστε να είναι αποτελεσματικό.

Τέλος, να ευχαριστήσω τους εθελοντές για τη συμμετοχή τους και την πρόθεση τους να είναι διαθέσιμοι όταν οι ανάγκες το απαιτούν».