Καβάλα: Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του πρώτου Συνεδρίου Θρησκευτικών Περιηγήσεων [φωτογραφίες]

Διοργανώθηκε από την Ιερά Μητρόπολη Φιλίππων, Νεαπόλεως & Θάσου σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 1ου συνεδρίου «Θρησκευτικές Περιηγήσεις» που διοργάνωσε η Ιερά Μητρόπολη Φιλίππων, Νεαπόλεως & Θάσου σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και το οποίο πραγματοποιήθηκε το διήμερο 23 και 24 Σεπτεμβρίου 2023 στο Συνεδριακό Κέντρο Ιστορικών Μελετών «Ο Απόστολος Παύλος», δίπλα από το Βαπτιστήριο της Αγίας Λυδίας.

Το συνέδριο τίμησαν με την παρουσία τους ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης ΦΝΘ κ. Στέφανος, ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας και εκπρόσωπος του Περιφερειάρχη ΠΑΜΘ Αλέξης Πολίτης, ο Δήμαρχος Καβάλας Θόδωρος Μουριάδης, οι βουλευτές Καβάλας Γιάννης Πασχαλίδης και Αγγελική Δεληκάρη, η Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Καβάλας Σταυρούλα Δαδάκη, ο εκπρόσωπος του ΔΙΠΑΕ καθηγητής Λυκούργος Μαγκαφάς, εκπρόσωποι των λοιπών αρχών του τόπου, κληρικοί, υποψήφιοι δήμαρχοι, υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι, πολιτευτές και πλήθος κόσμου.

Στο συνέδριο κεντρικοί ομιλητές ήταν από το Τμήμα Θεολογίας ΑΠΘ η καθηγήτρια Νίκη Παπαγεωργίου, ο καθηγητής Χρήστος Τσιρώνης και οι αναπληρωτές καθηγητές Μόσχος Γκουτζιούδης, Αθανάσιος Στογιαννίδης και Πέτρος Παναγιωτόπουλος.

Επιπλέον, ομιλητές ήταν η Κυριακή Γανίτου, Διευθύντρια Πολιτιστικού Τουρισμού και Ανάπτυξης της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Καβάλας ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ και ο Ηλίας Κουμουλίδης ως εκπρόσωπος του Συνδέσμου Ξενοδόχων Καβάλας.

Τέλος, στο πλαίσιο του Συνεδρίου παρουσιάστηκε θεατρικό δρώμενο στο Αρχαιολογικό Μουσείο Καβάλας με θέμα «Παύλος, ο Απόστολος των Εθνών» από τη θεατρική ομάδα «ΑΚΟΥΕΟΡΑ», καθώς και ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων από τον αρχαιολόγο και μέλος της επιστημονικής επιτροπής του Συνεδρίου Μιχάλη Λυχούνα.