Η έκπληξη του Θ’ Συμποσίου Θασιακών Μελετών: Για πρώτη φορά μελοποίηση ακολουθιών δύο αγίων του νησιού! [βίντεο]

Ο Καθηγητής Μουσικής Σταύρος Σαραντίδης προσέθεσε το μέλος στις ασματικές ακολουθίες του οσίου Δανιήλ και του νεομάρτυρα Ιωάννη

Ολοκληρώθηκαν το μεσημέρι της Κυριακής 1 Οκτωβρίου 2023 οι εργασίες του Θ΄ Συμποσίου Θασιακών Μελετών που πραγματοποιήθηκε σε Λιμένα, Ποτό και Θεολόγο της Θάσου [διαβάστε το πλήρες πρόγραμμα του Συμποσίου και δείτε περισσότερες λεπτομέρειες για τη διοργάνωσή του πατώντας εδώ].

Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε η ανακοίνωση του Καθηγητή Μουσικής Σταύρου Σαραντίδη (Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Καβάλας) με την οποία έκλεισε η πρωινή συνεδρίαση του Σαββάτου 30 Σεπτεμβρίου 2023.

Η εισήγηση του κ. Σαραντίδη δεν αποτελεί μια συμβατική παρουσίαση ενός επιστημονικού θέματος μέσω τεκμηρίωσης και ανάλυσης. Το περιεχόμενο της «εργασίας» του είναι η μελοποίηση των ασματικών ακολουθιών δυο Αγίων της τοπικής Εκκλησίας, του οσίου Δανιήλ και του νεομάρτυρα Ιωάννη.

Οι ακολουθίες αυτές βρίσκονται σε λειτουργική χρήση μιας και ψάλλονται στις λατρευτικές συνάξεις της τοπικής Εκκλησίας κατά τις επίσημες εορτές των δυο αγίων. Η ανάγκη μελοποίησης τους προέκυψε από την απουσία καταγραφόμενου μέλους κατά το παρελθόν με αποτέλεσμα η απόδοση των τροπαρίων από του ψάλτες να γίνεται «από στήθους» με βάση την ψαλτική τους εμπειρία και το φωνητικό τους ταλέντο.

Η δημοσιοποίηση των μελοποιήσεων μέσω του φετινού Συμποσίου και η συμπερίληψή τους στα Θασιακά αποτελεί προσφορά στην τοπική Εκκλησία και το φιλακόλουθο πλήρωμα της Θάσου το οποίο τιμά δεόντως τους αγίους του νησιού.

Στο τέλος της εισήγησής του ο κ. Σαραντιδης έψαλε το Δοξαστικό των Αίνων της εορτής του Αγίου Ιωάννου σε ήχο πλάγιο του δευτέρου εκπλήσσοντας συνέδρους και κοινό: