Το Φρούριο της Καβάλας από μια άλλη… οπτική γωνία. Εντυπωσιακά πλάνα από ψηλά [drone video]

Ο διαχειριστής του ταξιδιωτικού καναλιού Point Of View GR, Θεόφιλος Μπάμπουλης μάς ξεναγεί με το drone του σε ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της πόλης

Ο Θεόφιλος Μπάμπουλης είναι ο διαχειριστής του ταξιδιωτικού καναλιού Point Of View GR στο YouTube, ένα κανάλι το οποίο έχει ως σκοπό να αναδείξει το φυσικό κάλλος και τα αξιοθέατα του τόπου μας.

Αυτήν τη φορά κάνει… στάση στο Φρούριο της Καβάλας και στην ιστορία του, με φόντο το λιμάνι, τη Χερσόνησο της Παναγίας και το απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου.

Το Φρούριο Καβάλας είναι κτισμένο στην κορυφή της Χερσονήσου της Παναγίας, στην τοποθεσία «Ακρόπολις». Κτίσθηκε το 1425 στα ερείπια της Βυζαντινής Ακροπόλεως της Χριστούπολης που είχε καταστραφεί το 1391.

Ένα εντυπωσιακό κάστρο (φρούριο) που μαζί με τις καμάρες αποτελούν το σήμα κατατεθέν της Καβάλας.

Το φρούριο Καβάλας είναι ένας οχυρωμένος περίβολος, που ακολουθεί τη διαμόρφωση και την κλίση του εδάφους και χωρίζεται σε δύο μέρη από ένα εγκάρσιο τείχος. Τα τείχη ενισχύονται από δύο τετράγωνους πύργους, από έναν πολυγωνικό, στη μέση περίπου της ανατολικής κορτίνας και έναν προμαχώνα στη νοτιοανατολική γωνία.

Προορισμός του οχυρού ήταν ο έλεγχος του περάσματος της Εγνατίας οδού. Το οχυρό διαθέτει φυσική οχύρωση και οι πολιορκίες διεξάγονταν με όπλα «ψυχρού ατσαλιού» και όχι με πυροβόλα καταστρεπτικής δύναμης.

Στα τείχη του εξωτερικού περιβόλου της ακροπόλεως ξεχωρίζουν δύο τετράγωνοι κι ένας πολυγωνικός πύργος. Το φρούριο διαθέτει έναν κυκλικό πύργο, που αποτελούσε τον ύστατο χώρο άμυνας, αποθήκη πυρομαχικών και προμηθειών, που αργότερα μετατράπηκε σε φυλακή, ένα φυλάκιο, που ήταν κατάλληλος χώρος καταλυμάτων και δεξαμενή υδάτων.

Δείτε το Φρούριο της Καβάλας από ψηλά