Δήμος Καβάλας: Ένα Δημοτικό Συμβούλιο με μόλις πέντε γυναίκες

«Μια γυναίκα στις περισσότερες περιπτώσεις δεν είναι γυναίκα όταν ασχολείται με τη δημόσια σφαίρα»: Η ψυχολόγος και δημοτική σύμβουλος, Στέλλα Αργυρίου προσεγγίζει το στερεότυπο «τα κοινά δεν αρμόζουν στις γυναίκες»

Μόλις πέντε γυναίκες θα βρίσκονται από την 1η Ιανουαρίου 2024 στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου της Καβάλας [δείτε εδώ τα πρόσωπα τα οποία θα απαρτίζουν το νέο Δημοτικό Συμβούλιο της Καβάλας].

Η ψυχολόγος και εκλεγμένη δημοτική σύμβουλος με τον Σύγχρονο Δήμο του Θόδωρου Μουριάδη, Στέλλα Αργυρίου, εξηγεί γιατί επικρατεί η άποψη ότι «μια γυναίκα στις περισσότερες περιπτώσεις δεν είναι γυναίκα όταν ασχολείται με τη δημόσια σφαίρα» και παραθέτει πέντε σημεία τα οποία μπορούν να κάνουν την πολιτική και τους θεσμούς εξουσίας πιο φιλικές και πιο κατάλληλες για τη συμμετοχή των γυναικών.

Στην πραγματικότητα η πολιτική έχει να κερδίσει από εμάς


 

Της Στέλλας Αργυρίου

 


Αφού τελειώσαμε με τα ευχαριστώ και τα τις πταίει, ας πάμε στα σοβαρά συμπεράσματα. Τρεις γυναίκες στον Σύγχρονο Δήμο του Θεόδωρου Μουριάδη στο σύνολο των 21 θέσεων του Δημοτικού Συμβουλίου εκλεγόμαστε, μόνο.

Σύμφωνα με έρευνα του 2017 του Ειδικού Ευρωβαρόμετρου για τις γυναίκες στην πολιτική, το 86% των ερωτηθέντων πιστεύουν ότι μια γυναίκα πολιτικός μπορεί να εκπροσωπήσει τα συμφέροντά τους καλύτερα από ό,τι ένας άνδρας. Όμως μέσα στα μαύρα νερά των μικρονοϊκών δομών της κοινωνίας η γυναικεία ρητορεία περιορίζεται στο να εκπροσωπεί μόνο γυναικεία ζητήματα ή προσωπικά βάσανα.

Οσο πιο πίσω πάμε στη δυτική ιστορία, θα δούμε το γιατί και θα διαπιστώσουμε ότι υπάρχει ένας ριζικός διαχωρισμός -πραγματικός, πολιτισμικός και φανταστικός- μεταξύ γυναικών και εξουσίας.

Ξεκινώντας από τη λογοτεχνία, με την πιστή Πηνελόπη, τον βιασμό της Φιλομήλας στις «Μεταμορφώσεις» του Οβιδίου, όπου ο βιαστής κόβει τη γλώσσα της για να μην αναφέρει τι της συνέβη και φτάνουμε στη Σόζουρνερ Τρουθ και τη Βασσίλισα Ελισάβετ Α΄ της Αγγλίας που σε επιστολή εξομολογείται ότι έχει σώμα ανίσχυρης γυναίκας, αλλά καρδιά και στομάχι βασιλιά, του βασιλιά της Αγγλίας.

Όσο και αν περνάνε τα χρόνια οι γυναίκες δεν μπορούν να μιλήσουν εξ ονόματος των ανδρών ή της κοινότητας. Μια γυναίκα, δηλαδή, στις περισσότερες περιπτώσεις, δεν είναι γυναίκα όταν ασχολείται με τη δημόσια σφαίρα. Στην πραγματικότητα όμως η πολιτική έχει να κερδίσει από εμάς.

Σύμφωνα με την μελέτη του ανεξάρτητου φεμινιστικού οργανισμού European Women’s Lobby οι παρεμβάσεις σε 5 κύρια σημεία μπορούν να κάνουν την πολιτική και τους θεσμούς εξουσίας πιο φιλικές και πιο κατάλληλες για τη συμμετοχή των γυναικών:

  • Ενίσχυση της Αυτοπεποίθησης: Επένδυση στις ικανότητες και τις δεξιότητες των γυναικών που διστάζουν, μέσα από ειδικά προγράμματα κατάρτισης και υποστήριξης
  • Αύξηση υποψηφιοτήτων: Καθιέρωση συστημάτων ποσοστώσεων ώστε να εξασφαλίζεται η ισόρροπη συμμετοχή των γυναικών στα ψηφοδέλτια και οι ισότιμες πιθανότητες εκλογής
  • Θωράκιση της ισότητας: Μηδενική ανοχή στο σεξισμό και την σεξουαλική παρενόχληση ώστε να σπάσουν οριστικά όλα τα εξουσιαστικά ταμπού του ανδροκρατούμενου περιβάλλοντος
  • Διάθεση κεφαλαίων: Διευκολύνσεις στην παροχή χρηματοδότησης που προορίζεται για γυναίκες υποψηφίους μέχρις ότου επιτευχθεί ίση εκπροσώπηση
  • Κοινωνική φροντίδα και υποδομές: Προσαρμογή των ωραρίων λειτουργίας των θεσμών εκπροσώπησης ώστε να ευνοούν τη συμμετοχή γυναικών επιφορτισμένων με την φροντίδα της οικογένειας, προσφορά παιδικών σταθμών και δημιουργικής απασχόλησης παιδιών, ειδικών αδειών και διευκολύνσεων μητρότητας κλπ.

Δώστε μας την ευκαιρία να σας το αποδείξουμε. Ψηφίστε πιο συχνά γυναίκες.