Αλλάζει η ώρα τα ξημερώματα της Κυριακής

Στη χειμερινή ώρα περνάμε τα ξημερώματα της Κυριακής 29 Οκτωβρίου - Τι πρέπει να προσέξουμε

Την προσεχή Κυριακή που είναι και η τελευταία του Οκτωβρίου, όπως κάθε χρόνο, θα αλλάξει και φέτος η ώρα, με το μέτρο της θερινής ώρας να λήγει και τη θέση της να παίρνει η χειμερινή.

Έτσι, αναμένεται να γυρίσουμε τους δείκτες των ρολογιών μας μία ώρα πίσω, την Κυριακή 29 Οκτωβρίου 2023. Θα μετακινηθούν, δηλαδή, από 04:00 π.μ. σε 03:00 π.μ.

Σχετική ανακοίνωση έχει εκδώσει και το υπουργείο Μεταφορών: «Σας υπενθυμίζουμε ότι την Κυριακή 29 Οκτωβρίου 2023, λήγει η εφαρμογή του μέτρου της θερινής ώρας, ως ισχύει σύμφωνα με την οδηγία 2000/84/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της Ε.Ε. της 19ης Ιανουαρίου 2001, σχετικά με τις διατάξεις για τη θερινή ώρα. Ως εκ τούτου οι δείκτες των ρολογιών θα πρέπει να μετακινηθούν μία ώρα πίσω, δηλαδή από 04:00 π.μ σε 03:00 π.μ».

Οι αλλαγές στην ώρα, από θερινή σε χειμερινή και το ανάποδο, θεσπίστηκε για πρώτη φορά στην Ευρώπη το 1916, όταν η Γερμανία, κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, ήθελε να μειώσει την κατανάλωση άνθρακα για να τροφοδοτήσει τα πολεμικά της εργοστάσια.

Τι συνέβη με την κατάργηση της αλλαγής ώρας;

Υπενθυμίζεται ότι, ουδέποτε υπήρξε απόφαση για κατάργηση της αλλαγής ώρας σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Επρόκειτο για μία θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η οποία δεν συζητήθηκε ποτέ στο Συμβούλιο ούτε εξελίχθηκε σε κάτι περισσότερο.

Επομένως, και σύμφωνα με την οδηγία 2000/84 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της EE 19/01/2001, σχετικά με τις διατάξεις για τη θερινή ώρα, οι δείκτες των ρολογιών θα πρέπει να μετακινηθούν μία ώρα πίσω τα ξημερώματα της Κυριακής 29 Οκτωβρίου.