28η Οκτωβρίου 1940: Ένας Καβαλιώτης παίρνει το βάπτισμα του πυρός στους ουρανούς της Ηπείρου [ντοκουμέντα]

Η ιστορία του Αρχισμηνία (Ι) Αλέξανδρου Π. Σουντουλίδη όπως την παραθέτει ο Γεώργιος Μέρμηγκας δια μέσου του Πασχάλη Παλαβούζη και η επιστολή του τότε Δημάρχου Καβάλας για «την Εθνικήν υπερηφάνειάν μας δια τον συνδημότην μας»

Πολλοί οι ήρωες που πολέμησαν ή έπεσαν για την ελευθερία και την ανεξαρτησία του ελληνικού έθνους το 1940. Πολλοί από αυτούς άγνωστοι στο ευρύ κοινό, όπως ο Καβαλιώτης Αρχισμηνίας (Ι) Αλέξανδρος Π. Σουντουλίδης, την ιστορία του οποίου παραθέτει ο εκπαιδευτικός, συγγραφέας και ιστορικός-ερευνητής Αεροπορικής και Στρατιωτικής Ιστορίας, Πασχάλης Παλαβούζης, αντλώντας υλικό από το αρχείο του Γεώργιου Μέρμηγκα, στο οποίο συμπεριλαμβάνεται και η επιστολή του τότε Δημάρχου Καβάλας, Αθανάσιου Μπαλάνου για «την Εθνικήν υπερηφάνειάν μας δια τον συνδημότην μας».

Οι «Πειρατές» της 33ης Μοίρας (3030ης κατά τη διάρκεια του πολέμου) μπροστά από ένα Fairey Battle Mk.I της Μοίρας

Ο Αεροπόρος και ο Δήμαρχος… (ένεκα της ημέρας)

Λίγοι γνωρίζουν πως την 28η Οκτωβρίου 1940 ένας συμπατριώτης μας πήρε το βάπτισμα του πυρός στους ουρανούς της Ηπείρου, πετώντας πολεμικές αποστολές ως πλήρωμα βομβαρδιστικού Fairey Battle Μκ.Ι της 33ης Μοίρας Ελαφρού Βομβαρδισμού (Μ.Ε.Β.) της τότε Ελληνικής Βασιλικής Αεροπορίας (Ε.Β.Α.)!

Αρχισμηνίας (ι) Αλέξανδρος Σουντουλίδης (1ος από δεξιά) με συμμαθητές του…

Ήταν ο έφεδρος Αρχισμηνίας (Ι) Αλέξανδρος Π. Σουντουλίδης, προερχόμενος από τον Στρατό Ξηράς. Είχε ονομαστεί έφεδρος Αξιωματικός Πεζικού τη 18η Αυγούστου 1939 και λίγο αργότερα, μεταπήδησε στην Πολεμική Αεροπορία με την ιδιότητα του Πολυβολητή/Βομβαρδιστή. Τοποθετήθηκε στη Μοίρα των «Πειρατών», την 33η…

Με ορμητήριο αεροδρόμια του Νομού Μαγνησίας η Μοίρα, μαζί με άλλες έδωσαν τιτάνιο αγώνα εναντίον των Ιταλών εισβολέων στο Μέτωπο της Ηπείρου, πετώντας δύσκολες αποστολές βομβαρδισμού εναντίον εχθρικών θέσεων.

Η 33η Μ.Ε.Β. στο αεροδρόμιο των Μικροθηβών Μαγνησίας, έτοιμοι για τις πολεμικές απόστολές. Όρθιος στο κέντρο ο Διοικητής της Μοίρας Επισμηναγός (Ι) Ανάργυρος Κουδούνης

Σε μια τέτοια αποστολή, την 21 Ιανουαρίου 1941, το αεροπλάνο (Β-277) των Σκάντζικα (χειριστής)-Σουντουλίδη (πολυβολητής/ βομβαρδιστής), αφού βομβάρδισε επιτυχώς θέσεις Ιταλών στην τοποθεσία «Τρία Αυγά» Τεπελενίου, προσγειώθηκε με σοβαρή βλάβη αναγκαστικά στο αεροδρόμιο Αργυροκάστρου (που είχε περιέλθει σε ελληνικά χέρια)… Το πλήρωμα διασώθηκε.

Πληροφορούμενος τη δράση του συμπατριώτη μας, ο τότε Δήμαρχος Καβάλας, Αθανάσιος Μπαλάνος, κυριευμένος από αισθήματα ενθουσιασμού και υπερηφάνειας, απέστειλε στον Αρχισμηνία (Ι) Αλέξανδρο Σουντουλίδη μια επιστολή (βλ. παρακάτω). Λίγους μήνες αργότερα, την 9η Απριλίου 1941, με τους Γερμανούς και Βούλγαρους κατακτητές προ των πυλών ο τότε Δήμαρχος Καβάλας μαζί με τις λοιπές αρχές και εξουσίες, εγκατέλειψαν δια θαλάσσης άρον-άρον την πόλη μας, προκαλώντας αλγεινή εντύπωση στους Καβαλιώτες. Δε στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων, εγκατέλειψαν τις θέσεις τους προσπαθώντας, κακόμοιροι και φοβισμένοι, να σώσουν πρωτίστως τον εαυτό τους

Ο χειριστής Υποσμηναγός (Ι) Σοφοκλής Μπαλτατζής στο φτερό του αεροπλάνου του μετά από την επιτυχή αποστολή της 14ης Νοεμβρίου 1940 στο αεροδρόμιο της Κορυτσάς. Ο πολυβολητής του, Αρχισμηνίας (Ι) Ν. Νικητίδης περιχαρής κρατά το πολυβόλο με το οποίο κατέρριψε δύο Ιταλικά καταδιωκτικά…

Ο Σουντουλίδης τιμήθηκε για τις υπηρεσίες του προς την πατρίδα με τον αργυρούν σταυρό! Πολλοί άλλοι συμπολεμιστές του, στον αέρα, στη γη, στη θάλασσα έπεσαν ηρωικά μαχόμενοι στον υπέρ ελευθερίας και ανεξαρτησίας αγώνα. Ως ΗΡΩΕΣ… Στη συλλογική συνείδηση του Ελληνικού Λαού παραμένουν ΑΘΑΝΑΤΟΙ και τιμούνται κάθε χρόνο τέτοια ημέρα!

Χρόνια Πολλά Ελλάδα!

Υ.Γ. Την ιστορία του Αρχισμηνία Σουντουλίδη και των συμπολεμιστών του στην 33η Μ.Ε.Β./Ε.Β.Α., έφερε στο φως ο καλός φίλος Γεώργιος Μέρμηγκας, ο οποίος και εξέδωσε πριν μερικά χρόνια το βιβλίο του με τίτλο «Οι Πειρατές της 3030ης Μ.Ε.Β./Ε.Β.Α. και το ελαφρύ βομβαρδιστικό Fairey Battle». Τον ευχαριστώ θερμά για τη βοήθειά του…

Η επιστολή του τότε Δημάρχου

Εν Καβάλλα, τη 14η Δεκεμβρίου 1940
Προς
Τον Αρχισμηνίαν Σουντουλίδην Αλέξανδρον
Μονάδα 3030
Βόλον

Λαβόντες γνώσιν της ημερησίας διαταγής του Σμηναγού σας κ. Κουδούνη περί ευφήμου μνείας δια την επιδεχθείσαν εκ μέρους σας αξιοθαύμαστον δράσιν κατά την εκτέλεσιν των καθηκόντων σας, σπεύδομεν ως εκπρόσωπος της ιδιαιτέρας σας Πατρίδος να διαδηλώσωμεν την Εθνικήν υπερηφάνειάν μας δια τον συνδημότην μας.

Είμεθα βέβαιοι ότι και εις το μέλλον θα επιδείξητε την αυτήν ψυχραιμίαν, ανδρείαν και αυταπάρνησιν δια τον ιερόν υπέρ της Πατρίδος αγώνα και θα σας αναμένωμεν να επανέλθητε νικητής εις Καβάλλαν την οποίαν τόσον τιμάτε και η οποία θα σας περιβάλλη με ιδιαιτέραν στοργήν και αγάπην.

Με ιδιαιτέραν αγάπην,
Ο Δήμαρχος Καβάλλας
Αθανάσιος Μπαλάνος