Και όμως, η Καβάλα είχε ένα υπέροχο μαρμάρινο συντριβάνι, το οποίο… αγνοείται! [φωτογραφία-ντοκουμέντο]

Ο Ζήσης Α. Βαπορίδης -δια του Στράτου Καλαφάτη- φέρνει στο «φως» τη μοναδική φωτογραφία της μικρής πλατείας του Αγίου Νικολάου από τη δεκαετία του ’40 με ένα περικαλλές οθωμανικό αναβρυτήριο να δεσπόζει στο κέντρο της...

Το «χαμένο» συντριβάνι της Καβάλας! Ένα περίτεχνο οθωμανικό «αναβρυτήριο», πιθανότατα της Εποχής του Ibrahim Pasha δέσποζε κάποτε στο κέντρο της πόλης, σε μια μικρή πλατεία που δεν υπάρχει πλέον…

Ο λόγος για την πλατεία Αγίου Νικολάου, την οποία μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 1940 κοσμούσε το μαρμάρινο μνημείο, η τύχη του οποίου «αγνοείται», αφού δεν υπάρχουν καταγεγραμμένα ιστορικά στοιχεία για το τι απέγινε, αλλά ούτε και σωζόμενες φωτογραφίες του, πλην αυτής που δημοσιεύουμε σήμερα εδώ.

Ο λόγος στον ιστορικό ερευνητή Ζήση Α. Βαπορίδη για τα περαιτέρω…


Ποια πόλη;
Ποια χώρα;
Σε καμαρώνει τώρα…

Σύγχρονοι κι αυριανοί ταξιδευτές ψάξτε για το σιντριβάνι μας!

Ένα οθωμανικό αναβρυτήριο (κατά πάσα πιθανότητα) της εποχής του Ibrahim Pasha κοσμούσε το κέντρο της πόλης και όχι μόνο το πρόλαβα, αλλά εννιάχρονος έγδαρα τα γόνατά μου στις πλάκες του υπόβαθρου…

Ύστερα χάθηκε!
Ξεχάστηκε…

Ελπίζω όχι από όλους…
Ρωτήστε τους υπερήλικες, τους απόγονους των μαρμαράδων, των λιθοξόων.
Ξαναδείτε παλιές φωτογραφίες.
Ενημερώστε τα ΜΜΕ…

Στη συλλογή φωτογραφιών της γερμανικής κατοχής 1941-2 του Βύρωνα Μήτου που πρόσφατα ο Στράτος Καλαφάτης επέλεξε (όσες αφορούσαν στην πόλη μας) και τις χάρισε στον Δήμο Καβάλας, υπάρχει η μοναδική απεικόνιση της πλατειούλας του Αγίου Νικολάου, με το εργοστάσιο μακαρονοποιϊας του Ι. Φουρλή να δεσπόζει από το 1925, καθώς και το παλιό σιντριβάνι: