Υπηκοότης Ακαθόριστος-Οριακές αφηγήσεις παιδιών του Εμφυλίου στην Ανατολική Γερμανία

Το βιβλίο της Δήμητρας Κελέση για 5 παιδιά του εμφύλιου και την πορεία τους από την Ανατολική Γερμανία στην Καβάλα παρουσιάζεται στην Μεγάλη Λέσχη από την ΕΛΜΕ και τον Σύλλογο Δασκάλων της Καβάλας

Ενα πολύ ενδιαφέρον βιβλίο θα παρουσιαστεί την Πέμπτη (16/11) στις 19.00 στην Μεγάλη Λέσχη της Καβάλας, από την ΕΛΜΕ Καβάλας και τον Σύλλογο Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Καβάλας. Πρόκειται για το «Υπηκοότης Ακαθόριστος. Οριακές αφηγήσεις παιδιών του Εμφυλίου στην Ανατολική Γερμανία» της Δήμητρας Κελέση, από τις εκδόσεις Επίκεντρο.

Το βιβλίο βασίζεται σε πέντε βιοαφηγήσεις παιδιών του ελληνικού εμφυλίου. Οι ηλικιωμένοι, σήμερα, αφηγητές περιγράφουν τη ζωή τους στο χωριό στην κορύφωση του Εμφυλίου, τη μετακίνησή τους στις χώρες της ανατολικής Ευρώπης, τη διαβίωση στα «ολοπαγή ιδρύματα», το πέρασμα από την Ανατολική στη Δυτική Γερμανία και τη ζωή τους εκεί. Οι αφηγήσεις ολοκληρώνονται με τον επαναπατρισμό και τη μόνιμη εγκατάστασή τους στην Καβάλα.

Για το βιβλίο θα μιλήσεις, εκτός από τη συγγραφέα (ΜΑ Τοπικής Ιστορίας), ο Βασίλης Δαλκαβούκης (Καθηγητής ΔΠΘ), η Κατερίνα Τσέκου (Δρ. Ιστορίας) και η Μαρία Μποντίλα (Δρ. Ιστορίας)

Η Δήμητρα Κελέση γεννήθηκε στην Παπαδιά Ευρυτανίας. Σπούδασε Παιδαγωγικά στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και έκανε μεταπτυχιακή ειδίκευση στην Ειδική Εκπαίδευση και στην Τοπική Ιστορία. Ζει και εργάζεται στην Καβάλα. Ο πατέρας της υπήρξε νεαρός μαχητής του Δημοκρατικού Στρατού και στη συνέχεια πολιτικός πρόσφυγας στην Τασκένδη. Η μητέρα της έχασε τον πατέρα της στον Εμφύλιο και εκτοπίστηκε μαζί με τους συγχωριανούς της.