Σε 500 ημέρες η Καβάλα θα έχει το δικό της ολοκαίνουργιο αμφιθέατρο

Ο Αντιπεριφερειάρχης Αλέξης Πολίτης παρουσίασε σε συνέντευξη τύπου τις λεπτομέρειες της εκ βάθρων ανακαίνισης του αμφιθεάτρου «Γιώργος Παυλίδης»

«Από σήμερα μετράμε αντίστροφα και σε 500 ημέρες η Καβάλα θα έχει το δικό της ολοκαίνουργιο αμφιθέατρο» επεσήμανε σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε το πρωί της Πέμπτης ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας Αλέξης Πολίτης. Εκεί συνοδευόμενος από τον ανάδοχο του έργου Β. Στυλιανίδη, τον διευθυντή της τεχνικής υπηρεσίας Κ. Κουνάκο και τον προϊστάμενο του τμήματος δομών περιβάλλοντος της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων Γ. Νεστορίδη ανακοίνωσε τις λεπτομέρειες της εκ βάθρων ανακαίνισης του αμφιθεάτρου «Γιώργος Παυλίδης», το κόστος του έργου αλλά και τεχνικές λεπτομέρειες για την αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση του.

Αμφιθέατρο 367 θέσεων

Αρχικά ο κ. Πολίτης επεσήμανε πως «μετά από δύο χρόνια της δικής μου παρουσίας στο τιμόνι της ΠΕ Καβάλας είμαι χαρούμενος και περήφανος για ότι έχουμε καταφέρει και πρωτίστως για την ανακαίνιση του αμφιθεάτρου του Διοικητηρίου Γιώργος Παυλίδης, ένας χώρος ο οποίος μαράζωνε χρόνο με το χρόνο, ένας χώρος που έχριζε οπωσδήποτε παρεμβάσεων. Δεν μπορούσες με κάποια λίγα χρήματα αυτό το μεγάλο αμφιθέατρο να το διορθώσεις. Αποφασίσαμε με την υπηρεσία όταν ανέλαβα να το θέσουμε ως προτεραιότητα, ήταν ένα όνειρο ζωής προσωπικά δικό μου αλλά και της υπηρεσίας η οποία έδωσε αγώνα μέχρι σήμερα. Το δύσκολο ήταν η εξασφάλιση της χρηματοδότησης, πέραν όλων των άλλων όπως της σύνταξης των τευχών δημοπράτησης, μίας πολυσύνθετης δουλειάς την οποία την έκαναν οι κύριοι Νεστορίδης και Κουνάκος, έλειπαν τα χρήματα τα οποία ήταν αρκετά, ώστε να μπορέσουμε να έχουμε στην ουσία ένα καινούργιο αμφιθέατρο. Αυτή ήταν η επιλογή να μην κάνουμε μπαλώματα και συντηρήσεις, αυτό που έπρεπε να γίνει είναι να έχουμε καινούργιο αμφιθέατρο και μέσω αυτού του έργου το οποίο σήμερα υπογράψαμε σε 500 μέρες από σήμερα –γιατί αυτό είναι το χρονοδιάγραμμα- όπως εκτιμά και ο κ. Στυλιανίδης που είναι ο ανάδοχος του έργου, σε 500 ημέρες από σήμερα αν πάνε όλα καλά η Καβάλα θα έχει το δικό της ολοκαίνουργιο αμφιθέατρο. Είμαι χαρούμενος που ξεπεράσαμε όλους τους σκοπέλους και που αναλαμβάνει το έργο ο κ. Στυλιανίδης που είναι Καβαλιώτης και το έργο αυτό τον ενδιαφέρει, το πονά και το πιστεύει. Βλέπετε στα φωτορεαλιστικά μία άποψη για το αμφιθέατρο, οι θέσεις θα παραμείνουν ως έχουν, είχαμε 367 θέσεις στο αμφιθέατρο, υπήρξαν διάφορες σκέψεις για μείωση αυτών ωστόσο βρήκαμε τη φόρμουλα να μείνουμε σε αυτό το νούμερο. Θα είναι ένα κτίριο το οποίο δεν θυμίζει σε τίποτα αυτό που βλέπουμε σήμερα, είναι πολύ καινοτόμο το έργο που θα γίνει».

Έργο προϋπολογισμού 1,725 εκ. ευρώ

Από την πλευρά του ο ανάδοχος του έργου Βασίλειος Στυλιανίδης σχολίασε «Το μόνο που έχω να σας πω είναι ότι θα κάνω ότι καλύτερο μπορώ να γίνει στο χρονοδιάγραμμα που προβλέπεται, και να γίνει όσο το δυνατόν καλύτερη κατασκευή ποιοτικά».

«Το έργο είναι προϋπολογισμού 1,725 εκ. ευρώ και η εταιρεία Στυλιανίδης Α.Ε. έδωσε μία μέση έκπτωση 11,89%, άρα στο σύνολο με ΦΠΑ θα είμαστε 1,529 εκ. ευρώ. Θέλουμε να πούμε επιπλέον ότι το κτίριο αυτό θα είναι προσβάσιμο από ΑΜΕΑ και γίνεται και ένας επιπλέον χώρος WC για ΑΜΕΑ. Για το έργο έχει την ευθύνη το τμήμα δομών περιβάλλοντος που προΐσταται ο κ. Νεστορίδης» πρόσθεσε ο Κώστας Κουνάκος.

Γλυπτό από κόκκινο γυαλί το ορόσημο του κτηρίου

Τέλος ο κ. Νεστορίδης τόνισε για τις λεπτομέρειες του έργου πως «Προσπαθήσαμε να κάνουμε ένα εκσυγχρονισμό, μία ανακαίνιση θα λέγαμε, το κτίριο είναι το ίδιο δεν θα αλλάξει, αισθητικά και λειτουργικά η προσπάθεια είναι να αντικαταστήσουμε τα καθίσματα και τα δάπεδα στο χώρο της των εκδηλώσεων, το πρόβλημα ήταν ότι δεν είχε εξαερισμό καθόλου και η ψύξη – θέρμανση γινόταν με κάποια κλιματιστικά μηχανήματα τα οποία δε λειτουργούσαν συχνά, δηλαδή αν ήσουνα πάνω από δύο ώρες εκεί μέσα δεν μπορούσες να αναπνεύσεις, τελείωνε το οξυγόνο. Το μεγαλύτερο κομμάτι του έργου είναι μηχανολογικού χαρακτήρα, απέξω γίνονται επενδύσεις αντίστοιχες με αυτές του διοικητηρίου, θα γίνει ενεργειακή αναβάθμιση, θα αλλαχτούν τα κουφώματα με σύγχρονα θερμομονωτικά. Ελπίζουμε στην βελτίωση της ακουστικής αν και να ξέρουμε ότι ένας χώρος συναυλιών απαιτεί πολύ μεγαλύτερο ύψος και ποσότητα αέρα ανά άτομο. Αυτός ο χώρος είναι περισσότερο για ομιλίες κτλ αλλά η Καβάλα αυτές τις υποδομές έχει και αυτό είναι ότι καλύτερο μπορούμε να έχουμε σήμερα. Θα έχουμε και αισθητική αναβάθμιση, εξωτερικά τα κουφώματα όλα αλλάζουνε και γίνονται σύγχρονα και θερμομονωτικά, θα έχουμε ένα υαλοπέτασμα στην ανατολική όψη προς το αίθριο και φτιάχνουμε εκεί και ένα γλυπτό που να είναι το ορόσημο του κτιρίου, από κόκκινο γυαλί».