Χρήστος Παπαδόπουλος: Στις ανεπτυγμένες χώρες υπάρχουν αρνητές εμβολίων και στην Αφρική παρακαλάνε για παιδιατρικά εμβόλια

Τι αναφέρει ο νομίατρος της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας για τον ιό της γρίπης, για τον κορονοϊό Covid-19 και για όσους είναι κατά των εμβολίων

Εποχικός ιός που θα ταλαιπωρήσει αυτό το διάστημα κυρίως τα μικρά παιδιά είναι ο ιός κοξάκι που αναφέρεται όλο και συχνότερα τελευταία με αφορμή και την είδηση για δεκάδες κρούσματα σε παιδιά στη Λάρισα. Για τον ιό αυτό και την εξάπλωσή του μίλησε στην καθημερινή εφημερίδα της Καβάλας ΝΕΑ ΕΓΝΑΤΙΑ ο νομίατρος της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας, Χρήστος Παπαδόπουλος, ενώ αναφέρθηκε και στον ιό της γρίπης που θα εμφανιστεί με τα κρύα του χειμώνα, καθώς και στην έξαρση που παρουσιάζει αυτή την εποχή ο κορονοιός Covid-19.

«Δεν είναι ένας καινούργιος ιός, είναι πολύ γνωστός ο ιός κοξάκι που προσβάλει κυρίως τα παιδιά, τα πολύ μικρά παιδιά στα οποία στη μεγάλη πλειοψηφία των περιπτώσεων περνάει ήπια, κάνει τον κύκλο του και φεύγει. Είναι φυσικά μεταδοτικός με πολύ στενή επαφή από τα παιδιά, για αυτό και μεταδίδεται ιδιαίτερα σε βρεφονηπιακούς σταθμούς και νηπιαγωγεία όπου τα πολύ μικρά παιδιά έρχονται σε πολύ στενή επαφή μεταξύ τους, αλλά δεν είναι κάτι για να ανησυχούμε», δηλώνει ο κ. Παπαδόπουλος.

Ο ρόλος των εμβολίων

«Τις περισσότερες παιδικές ασθένειες τις ξεχάσαμε με τα εμβόλια. Στον ιό κοξάκι δεν υπάρχει εμβόλιο, οπότε θα κάνει τον κύκλο του και θα περάσει, εκτός από τη σπάνια περίπτωση που μπορεί να συμβούν επιπλοκές, αλλά αυτό μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε παιδική ασθένεια. Το κοξάκι εμφανίζεται στο τέλος του καλοκαιριού και το φθινόπωρο οπότε είναι η εποχή του. Υπάρχουν άλλοι ιοί οι οποίοι εμφανίζονται αργότερα. Ο ιός της γρίπης δεν εμφανίστηκε ακόμα, αλλά θα έρθει όμως πιο αργά. Αυτοί που πρέπει να το κάνουν το εμβόλιο καλό είναι να το κάνουν τώρα, αυτόν το μήνα, να δώσουν χρόνο στον οργανισμό τους να αναπτύξουν αντισώματα, συνήθως τα επιδημικά κύματα της γρίπης ξεκινούν από τον Δεκέμβριο ή τον Γενάρη, ανάλογα με την χρόνια άλλες φορές πιο νωρίς λίγο πιο αργά», σχολιάζει ο νομίατρος Καβάλας.

«Ο κόσμος πλέον εμβολιάζεται για τη γρίπη. Θυμάστε πριν χρόνια όταν είχαμε τη γρίπη του Η1Ν1 με το πανδημικό κύμα και με την υπερπροβολή από τα ΜΜΕ είχε κλονιστεί η εμπιστοσύνη, αλλά μετά ανακτήθηκε. Ούτως ή άλλως ο Η1Ν1 μπαίνει σε κάθε εμβόλιο εποχικής γρίπης από τότε και ο κόσμος το κάνει μία χαρά, γιατί κατάλαβε ότι αυτό το εμβόλιο δεν του κάνει απολύτως τίποτα και ίσα-ίσα τον προστατεύει. Οι αρνητές υπάρχουν και είναι πολλοί και είναι κάποιοι που δεν εμβολιάζουν καν τα παιδιά τους. Δεν παίζεις με τον τέτανο, τη διφθερίτιδα, την πολιομυελίτιδα. Ελπίζω να μην είναι πολλοί, αν και αναπτύσσεται αυτό το κίνημα ειδικά στον δυτικό κόσμο. Στις πλούσιες και ανεπτυγμένες χώρες όπου έχουμε όλα τα διαθέσιμα μέσα και δωρεάν εμβόλια υπάρχουν αρνητές και υπάρχουν χώρες στην Αφρική που θα παρακαλούσαν να έχουν παιδιατρικά εμβόλια και πεθαίνουν παιδιά επειδή δεν έχουν εμβόλια», αναφέρει ο κ. Παπαδόπουλος.

«Φάκελος» Covid-19 και εμβόλια

«Λόγω της ανοσίας του πληθυσμού είναι και αυτοί προστατευμένοι από ασθένειες που έχουν εκλείψει, αλλά αν γίνουν η πλειοψηφία του πληθυσμού δεν θα είναι το ίδιο, είναι λάθος να θεωρούν ότι εξαφανίστηκε μία ασθένεια και να μη κάνουν εμβόλιο, αν όλοι κάνουν αυτό που κάνεις εσύ θα εμφανιστούν ξανά οι ασθένειες και θα έχουμε πάλι θανάτους παιδιών. Παράλληλα υπάρχουν κάθε χρόνο θάνατοι από γρίπη, είναι συνήθως γύρω στους 100 που δηλώνονται ή 50 για αυτό επαναλαμβάνω ότι πρέπει να εμβολιαζόμαστε κατά της γρίπης. Αυτήν τη στιγμή η έξαρση δεν είναι ούτε στον κοξάκι ούτε στην γρίπη, είναι στον κορονοιό. Έχουμε χιλιάδες κρούσματα κάθε μέρα, ο ιός δεν έχει φύγει και δυστυχώς έχουμε και θανάτους σε κάποιες ηλικίες. Δε θέλω να απαντήσω στους αρνητές του εμβολίου του κόβιντ, υπάρχει η μεγάλη πλειοψηφία του πληθυσμού που εμβολιάστηκαν, από αυτούς που εμβολιάστηκαν δε θα μάθουμε ποτέ πόσοι θα πέθαιναν εάν δεν έκαναν το εμβόλιο. Υπάρχουν οι άλλοι που δεν εμβολιάστηκαν ποτέ, πέρασαν τον κορονοιό και δεν είχαν τίποτα, όπως υπάρχουν και άλλοι όμως που πέθαναν. Πάλι δεν μπορούμε να πούμε κάτι, γιατί δεν ξέρουμε αν εμβολιάζονταν τι θα γινόταν. Δεν είναι τόσο απλό για να το συζητάμε έτσι. Το ότι κατέληξαν άνθρωποι που έκαναν το εμβόλιο δε σημαίνει ότι δε σώθηκαν εκατομμύρια. Η ιατρική δεν είναι η περίπτωση του ενός. Στις έρευνες βλέπουμε πληθυσμό, χιλιάδες περιπτώσεις για να βγάλουμε συμπεράσματα, δεν κρίνουμε από τον έναν», σημειώνει ο κ. Παπαδόπουλος.