«Ο Άγιος Νέστωρ» και η «ΠΝΟΗ» με το βλέμμα στραμμένο στα δικαιώματα του παιδιού [φωτογραφίες]

Μια ιδιαίτερη, διδακτική, συμμετοχική, αλλά και διασκεδαστική δράση για τους μαθητές και τις μαθήτριες των Δημοτικών Σχολείων της Καβάλας

Εδώ και χρόνια, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Hμέρας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, το Φιλανθρωπικό Σωματείο Κυριών Καβάλας «Ο Άγιος Νέστωρ» και ο Σύλλογος «ΠΝΟΗ» για το Παιδί και την Οικογένεια συνδιοργανώνουν μία δράση για τους μαθητές και τις μαθήτριες των Δημοτικών Σχολείων της Καβάλας.

Το πρωί της Δευτέρας 20 Νοεμβρίου 2023 και μετά από διακοπή τριών ετών, λόγω της πανδημίας της Covid-19, πραγματοποιήθηκε με επιτυχία αυτή η δράση των δύο Συλλόγων στο 10ο Δημοτικό Σχολείο της πόλης.

Από τα δύο Διοικητικά Συμβούλια παραβρέθηκαν οι κυρίες Νίκη Ανέστη, Γιούλη Σαμοθράκη, Ελένη Ψυρούκη και Κλημεντίνη Χατζηγιάννη και συνάντησαν 24 μαθητές και μαθήτριες της ΣΤ΄ τάξης.

Η δράση ξεκίνησε με συζήτηση για την Παγκόσμια Ημέρα των Δικαιωμάτων του Παιδιού και αν γνώριζαν κάτι γι’ αυτή. Πρόθυμα τα παιδιά πήραν μέρος στο διάλογο και όπως πάντα, εξέπληξαν τους διοργανωτές με την προσοχή και με τις απαντήσεις τους. Ακολούθησαν δύο βιντεάκια. Οι μαθητές τα παρακολούθησαν με προσοχή και εκεί που υπήρχε τραγούδι τραγούδησαν με κέφι στο ρεφραίν.

Κατόπιν, έφτιαξαν το «δένδρο των δικαιωμάτων». Κάθε παιδί έγραψε πάνω στο πράσινο φυλλαράκι που του δόθηκε ένα από τα δικαιώματα, το όνομα και την τάξη του και το κόλλησε στο δέντρο, το οποίο θα στολίζει κάποιο χώρο του σχολείου, για να θυμίζει την εκδήλωση που έγινε. Όση ώρα τα παιδιά έγραφαν και κολλούσαν τα φυλλαράκια τους, η αίθουσα θύμιζε ένα πολύβουο μελίσσι!

«Ευχαριστήσαμε για τη συμμετοχή τους τα παιδιά, δεχθήκαμε τις δικές τους ευχαριστίες για την εκδήλωση. Στη λήξη της κεράσαμε όλα τα παιδιά από έναν χυμό. Η διευθύντρια του σχολείου και η δασκάλα της ΣΤ΄ τάξης μάς ευχαρίστησαν εκ μέρους όλου του εκπαιδευτικού προσωπικού για τη δράση», αναφέρουν τα μέλη των δύο Συλλόγων.

Φεύγοντας από το σχολείο, η ικανοποίηση όλων των κυριών ήταν ζωγραφισμένη στα πρόσωπά τους. Μία ακόμα κοινή δράση πέτυχε και τα αισθήματα ήταν ιδιαίτερα, γιατί δεν έδωσαν μόνο, αλλά πήραν πολλά από τις χαρούμενες παιδικές ψυχές.