«Μπορώ και θα τα καταφέρω»: Το μήνυμα του ΣΦΓΤ για την παγκόσμια ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών [βίντεο]

Το Θεατρικό Τμήμα του Συνδέσμου Φίλων Γραμμάτων & Τεχνών Καβάλας σε συνεργασία με τον φωτογράφο Ιωάννη Μαγδαλασίδη μεταφέρει πραγματικές αφηγήσεις κακοποιημένων γυναικών στην οθόνη - «Είμαστε εδώ, είμαστε κοντά σας»!

Το 1991 ο ΟΗΕ καθόρισε την 25η Νοεμβρίου ως παγκόσμια ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών. Σε μια προσπάθεια ευαισθητοποίησης για την εξάλειψη της βίας που υφίστανται οι γυναίκες, το Θεατρικό Τμήμα του Συνδέσμου Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών Καβάλας με τη συνεργασία του φωτογράφου Ιωάννη Μαγδαλασίδη δημιούργησαν ένα βίντεο για το παγκόσμιο και διαχρονικό αυτό φαινόμενο που βασίζεται στις διακρίσεις ανάμεσα στα φύλα.

Το βίντεο έχει τίτλο «Μπορώ και θα τα καταφέρω» και σε αυτό συμμετέχουν τα μέλη της Θεατρικής Ομάδας του ΣΦΓΤ Έλσα Βλάχου, Μυρτώ Δούκα, Γιώτα Μεταλλίδου και Χρύσα Παπαδοπούλου, υπό την καθοδήγηση της υπεύθυνης για το Θεατρικό Τμήμα του Συνδέσμου, Μαρίας Κολτσακίδου.

Τα κείμενα που ακούγονται στο βίντεο βασίζονται σε αληθινές αφηγήσεις κακοποιημένων γυναικών. Δείτε το βίντεο και παρακάτω διαβάστε το μήνυμα της Μαρίας Κολτσακίδου για τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα:

«Η βία κατά των γυναικών είναι μια επαίσχυντη παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Για να προλάβουμε κάθε μορφή βίας πρέπει να σπάσουμε τα στερεότυπα και να ξεπεράσουμε τα ταμπού. Αυτό δεν είναι υπόθεση του κράτους αλλά και της κοινωνίας μας. Αν δεν σπάσουμε τα στερεότυπα δεν θα καταφέρουμε να σπάσουμε τον κύκλο της σιωπής.

Η πρόληψη της βίας απαιτεί συνεργασία πολλών και διαφορετικών πολιτικών αλλά και κοινωνικών πρωτοβουλιών. Προϋποθέτει δράσεις σε επίπεδο κοινωνίας όπου θα υποστηρίζονται τα θύματα βίας να σπάνε της σιωπή τους. Δεν πρέπει να αφήνουμε την ενοχή, την ντροπή και το φόβο να εμποδίζουν το θύμα να μιλήσει.

Είμαστε εδώ, είμαστε κοντά σας».

Μαρία Κολτσακίδου
Υπεύθυνη Θεατρικού Τμήματος
ΣΦΓΤ Καβάλας