1o Γυμνάσιο Καβάλας: Στη Νυρεμβέργη για την Αντίσταση στον β’ παγκόσμιο πόλεμο [φωτογραφίες]

Δώδεκα μαθητές του σχολείου μαζί με δύο καθηγητές τους βρέθηκαν στη Γερμανική πόλη και μέσα από βιωματικά εργαστήρια αντάλλαξαν απόψεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα και συνειδητοποίησαν τη σημασία τους και την πρακτική της αντίδρασης μέσα από την τέχνη

Στα πλαίσια του προγράμματος ανταλλαγής μαθητών πραγματοποιήθηκε με επιδότηση του Ελληνογερμανικού Ιδρύματος  Νεολαίας (ΕΓΙΝ) επίσκεψη δώδεκα μαθητών του 1ου Γυμνασίου Καβάλας στην πόλη της Νυρεμβέργης, στις 19-24 Νοεμβρίου του 2023. Συμμετέχοντας το σχολείο της Καβάλας για τρίτη φορά, υλοποίησε σε συνεργασία με το Johannes Scharrer Gymnasium το πρόγραμμα με τίτλο: Η Αντίσταση (β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος) – Τότε και Τώρα.

Μέσα από τα βιωματικά εργαστήρια που υλοποιήθηκαν στο Μουσείο Γερμανικού πολιτισμού, οι μαθητές αντάλλαξαν απόψεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα, συνειδητοποίησαν τη σημασία τους και την πρακτική της αντίδρασης μέσα από την τέχνη με αντικείμενο το ρεύμα του Ντανταϊσμού, δημιουργώντας τις δικές τους εικαστικές συνθέσεις!

Παράλληλα οι διαδραστικές ξεναγήσεις και η επίσκεψη στους χώρους συνεδρίων του Εθνικοσοσιαλιστικού κόμματος έδωσε το ερέθισμα για μια κριτική προσέγγιση της ιστορικής πραγματικότητας, τη συνειδητοποίηση των μέσων της προπαγάνδας και της χειραγώγησης της νεολαίας.

Με βάση τους φιλικούς δεσμούς που αναπτύχθηκαν μεταξύ των μαθητών και τη συνεργασία των δύο σχολείων περιμένουμε  με μεγάλη χαρά την επίσκεψη της γερμανικής ομάδας τον Απρίλιο του 2024!

Συντονίστριες του προγράμματος: Αμερικάνου Παναγιώτα και Θεοφιλίδου Κέλλυ.