Εθελοντική Δράση για την Ψυχική Υγεία στην Καβάλα

Η δράση οργανώνεται από την Ελληνική Διπολική Οργάνωση και από το νέο έτος θα ξεκινήσει και στην πόλη μας με τη λειτουργία μιας ομάδας αυτοβοήθειας η οποία θα γίνεται δωρεάν και θα διεξάγεται μία φορά το μήνα σε διάρκεια 2 ωρών

Η Ελληνική Διπολική Οργάνωση που από το 2008 βρίσκεται στο πλευρό των Ελλήνων Διπολικών Ασθενών και των φιλικών και συγγενικών τους προσώπων, πρόκειται να διεξάγει νέες ομάδες Αυτοβοήθειας και υποστήριξης Ασθενών με Διπολική Διαταραχή και Κατάθλιψη σε διάφορες τοπικές περιοχές στην Ελλάδα σε συνεργασία με τοπικούς δήμους και άλλους τοπικούς φορείς. Οι ομάδες διεξάγονται χωρίς κόστος συμμετοχής για τους ασθενείς.

Η ΕΔΟ παρέχει τις υπηρεσίες της σε άτομα με Διπολική Διαταραχή χωρίς κόστος. Μία από τις ενέργειες της ΕΔΟ είναι και η ομαδική υποστήριξη και ετοιμάζει ομάδες και εκτός Αθηνών, στο Βόλο, στη Φλώρινα, τον Πειραιά και την Κέρκυρα. Από το νέο έτος θα ξεκινήσει και στην πόλη της Καβάλας μία ομάδα αυτοβοήθειας η οποία θα γίνεται δωρεάν και θα διεξάγεται μία φορά το μήνα σε διάρκεια 2 ωρών.

Ποια είναι η ΕΔΟ;

Είναι η πρώτη οργάνωση για Διπολικούς ασθενείς (Μανιοκατάθλιψη) στην Ελλάδα. Σκοπός είναι η ενδυνάμωση του διπολικού ασθενή και η προαγωγή της διπολικής υγείας μέσα από προγράμματα στήριξης, ενημέρωσης και προάσπισης.

Η ΕΔΟ μας ήρθε επίσημα εν ζωή στις 19/06/08 και ιδρύθηκε από τον Δρ. Ιωάννη Γ. Μάλλιαρη στη μνήμη του πατέρα του Γεώργιο Μάλλιαρη (1942 – 2003), πατέρα, καθηγητή και διπολικό ασθενή.

Το όραμα της ΕΔΟ για κάθε ομάδα βασίζεται στις θεμελιώδης αξίες της ενσυναίσθησης, εμπιστευτικότητας, αμοιβαιότητας και του σεβασμού. Καθώς και την ενδυνάμωση όλων των ανθρώπων με την εμπειρία διπολικής διαταραχής.

Τι είναι μια ομάδα αυτοβοήθειας και υποστήριξης;

Είναι μία ομάδα στήριξης και επικοινωνίας ανθρώπων που έχουν μία κοινή εμπειρία συνήθως μιας συγκεκριμένης κατάστασης ή ασθένειας. Ο σκοπός της ομάδας είναι να παρέχει ένα ασφαλές μέρος στα μέλη της δίνοντας τους τη δυνατότητα να μοιραστούν τις εμπειρίες τους σχετικά με τη διπολική διαταραχή και την κατάθλιψη και να στηρίξουν ο ένας τον άλλον. Τα μέλη της ομάδας συναντιούνται με σκοπό να καλύψουν τις ανάγκες στήριξης και επικοινωνίας τους, να αναλάβουν ευθύνες για τον εαυτό τους και την ασθένειά τους και να δουλέψουν μαζί σε ένα πλαίσιο όπου προάγεται η επιστημονική ενημέρωσή τους πάνω σε ζητήματα που τους απασχολούν διαχρονικά. Μοιράζονται τα συναισθήματά τους, τα προβλήματα τους, τις ιδέες τους και διάφορες πληροφορίες με άλλα άτομα που αντιμετωπίζουν παρόμοιες εμπειρίες.

  1. Ποια τα οφέλη από μια ομάδα αυτοβοήθειας και υποστήριξης;

  • Νιώθεις λιγότερο απομονωμένος
  • Έχεις πρόσβαση σε σημαντικές πληροφορίες
  • Μοιράζεσαι κοινές εμπειρίες
  • Αυξάνεται η αυτοπεποίθηση σου
  • Βρίσκεις έμπνευση από τους άλλους
  • Έχεις την ευκαιρία να βοηθήσεις τους άλλους
  • Μαθαίνεις καινούργιες δεξιότητες

Πότε και με ποιο τρόπο θα διεξάγονται οι ομάδες;

Οι ομάδες θα πραγματοποιούνται μία φορά το μήνα με καθορισμένη ημερομηνία σε συγκεκριμένο χώρο χωρίς κόστος από τη ψυχολόγο της ΕΔΟ που εκπροσωπεί τη συγκεκριμένη περιοχή και θα συντονίζει την ομάδα.

Τι χρειάζεται για να γίνω μέλος;

Για να συμμετέχει κάποιος στη ομάδα απαιτείται ένα πρώτο διαδικτυακό ραντεβού με τη ψυχολόγο που θα συντονίζει την ομάδα. Δεν υπάρχει δέσμευση στη συμμετοχή, και οι εγγραφές παραμένουν ανοιχτές καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Δήλωση Συμμετοχής

Για εγγραφές- συμπληρώνετε την φόρμα εκδήλωσης ενδιαφέροντος που βρίσκεται στο edomazi.gr και για περισσότερες πληροφορίες καλείτε το 6970018622

Επιστημονική Επιμέλεια/Επίβλεψη:

Επιστημονικός επιμελητής του προγράμματος είναι ο Δρ. Ιωάννης Γ. Μάλλιαρης, Bsc. Hons, PhD, Κλινικός Ψυχολόγος, Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου του Λονδίνου (Institute of Psychiatry, King’s College London), Πιστοποιημένος Ψυχοθεραπευτής & Εκπαιδευτής στη Γνωσιακή – Συμπεριφορική Θεραπεία από το Beck Institute Αμερικής (Beck Institute CBT Certified Clinician Directory, Dr Y. Malliaris, BSc.,PhD), Ιδρυτής της Ελληνικής Διπολικής Οργάνωσης (edo.org.gr) και του BipolarLab (BipolarLab.com). Ο Δρ. Μάλλιαρης έχει επιμεληθεί αντίστοιχες ομάδες στην Αγγλική Διπολική.