Η Χριστουγεννιάτικη Αγορά της Νυρεμβέργης έχει άρωμα… Καβάλας [φωτογραφίες]

Ο Σύλλογος Αδελφοποίησης Καβάλας-Νυρεμβέργης «ΦΙΛΟΣ» φέρνει για ακόμη μια χρονιά την Καβάλα στη μεγαλύτερη και παλαιότερη Χριστουγεννιάτικη Αγορά της Γερμανίας

Με τον πρόλογο του Χριστόπαιδου (Christkind) την Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου στις 17:30 από το μπαλκόνι της Frauenkirche, ξεκίνησε και επίσημα η Χριστουγεννιάτικη Αγορά της Νυρεμβέργης. Η ιδέα του προλόγου του Χριστόπαιδου (Christkind) υπάρχει εδώ και 75 χρόνια. Ο πρόλογος είναι έμπνευση του δραματουργού Friedrich Bröger, ενώ δεν υπάρχει εξήγηση γιατί το Χριστόπαιδο στη Νυρεμβέργη είναι κορίτσι.

Για την ιστορία, η Χριστουγεννιάτικη Αγορά της Νυρεμβέργης, η πόλη από πανί και ξύλο, πρωτοαναφέρεται στα χρονικά από το 1628, θεωρείται μια από τις αρχαιότερες αν όχι η αρχαιότερη, αλλά σίγουρα η μεγαλύτερη Χριστουγεννιάτικη Αγορά της Γερμανίας. Μοναδική διακοπή υπήρξε στα χρόνια του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου, έχουμε δηλαδή μια παράδοση 400 ετών.

Η Χριστουγεννιάτικη Αγορά της Νυρεμβέργης, όπως και όλες οι μεσαιωνικές αγορές, βασίζονταν σε αυτοκρατορικά προνόμια και δεν μπορούσε να στήσει κάποιος από μόνος του μια αγορά, για παράδειγμα μεταξύ Φρανκφούρτης και Λειψίας κατά μήκος της λεγόμενης Via Regia δεν μπορούσε να υπάρξει άλλη αγορά, μια και οι δύο πόλεις είχαν την αποκλειστικότητα.

Στη Χριστουγεννιάτικη Αγορά της Νυρεμβέργης τα περιπτεράκια είναι ομοιόμορφα, είναι σκεπασμένα με τεντόπανο στα χρώματα της πόλης και πωλούν Χριστουγεννιάτικα είδη, χειροτεχνίες, δώρα και παλιές κατασκευές όπως χάρτινα χρυσά αγγελάκια, ανθρωπάκια από καρύδια και δαμάσκηνα (Zwetschgenmänle) και φυσικά τα γνωστά λουκάνικα της Νυρεμβέργης και το ζεστό κρασί.

Η διάρκεια της Αγοράς είναι ενιαία για όλους, από την τελευταία Παρασκευή του Νοέμβρη (κατ’ εξαίρεση φέτος ξεκίνησε 1η Δεκέμβρη) μέχρι την 24η Δεκεμβρίου το μεσημέρι. Σε άλλες πόλεις ισχύουν άλλες ημερομηνίες.

Εκτός από την Κεντρική Χριστουγεννιάτικη Αγορά, λειτουργούν και η παιδική Χριστουγεννιάτικη Αγορά, η Αγορά των περιοχών της Μητροπολιτικής περιοχής της Νυρεμβέργης, η Αγορά των αδελφών πόλεων κα.

Καθ’ όλη την διάρκεια της Αγοράς πραγματοποιούνται πάρα πολλές εκδηλώσεις που εμπλουτίζουν πολιτιστικά την Αγορά και δίνουν έναν τόνο εορταστικό για παράδειγμα Lichterzug, οι διάφοροι μουσικοί σύλλογοι με τις παρουσιάσεις τους, εκθέσεις στο ισόγειο του Δημαρχείου κτλ.

Εδώ και 25 χρόνια με μπροστάρη τον Σύλλογο Αδελφοποίησης Καβάλας-Νυρεμβέργης «ΦΙΛΟΣ» συμμετέχει και η Καβάλα, σαν αδελφή πόλη με τοπικά προϊόντα της περιοχής, κουραμπιέδες, μελομακάρονα, ούζο, τσίπουρο, λάδια, ελιές, πίκλες κτλ. Η ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ Καβάλας και η Royal Τσατσούλης ενισχύουν αδιάλειπτα το περίπτερο της Καβάλας, με τον Σύλλογο να τους ευχαριστεί ολόθερμα.