Πανηπειρωτική Ένωση Καβάλας: Συνεπής για ακόμη μια χρονιά στο ραντεβού με την παράδοση των γεύσεων [φωτογραφίες]

Πολύς κόσμος στην 5η γιορτή-αφιέρωμα στην Ηπειρώτικη πίτα και παρασκευή γαλατόπιτας με τη συμμετοχή... εκπροσώπων τριών γενεών

Συνεπής για ακόμη μια χρονιά με την παράδοση των γεύσεων, η Πανηπειρωτική Ένωση Νομού Καβάλας πραγματοποίησε την 5η γιορτή-αφιέρωμα στην Ηπειρώτικη πίτα, στο κατάμεστο από κόσμο καφέ Παλλάδιο.

Η πρόεδρος της Ένωσης, Σπυριδούλα Τσιάπα καλωσόρισε και ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους και ιδιαιτέρως τις κυρίες που έφτιαξαν δεκάδες γλυκιές και αλμυρές πίτες για να τις μοιράσουν στον κόσμο που κατέκλυσε το καφέ.

Παράλληλα, απευθυνόμενη στους εκπροσώπους του Δήμου και της Περιφέρειας, ζήτησε να συνδράμουν ώστε να γίνει μεγαλύτερος θεσμός η γιορτή.

Στο γευστικό δια ταύτα της εκδήλωσης, φτιάχτηκε γαλατόπιτα, ως είθισται στην Ήπειρο, με τη συμμετοχή… εκπροσώπων τριών γενεών: Η πεθερά, Ευαγγελία Βουλγαράκη, η νύφη, Θάλεια Παπαναστασίου και η εγγονή, Αγγελική Βουλγαράκη.

Οι παραδοσιακές πίτες αποτελούν βασικό κομμάτι της διατροφής των κατοίκων της Ηπείρου. Η μυρωδιά, η γεύση της συνταγής της μάνας, της γιαγιάς, παραμένουν χαραγμένα στου Ηπειρώτες. Δείγμα της πολιτιστικής τους κληρονομιάς, οι πίτες είναι πάντα παρούσες στις πιο σημαντικές οικογενειακές στιγμές των νοικοκυριών.

Άλλωστε, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αλέξανδρος Γιώτης, μελετητής της Ηπειρώτικης γαστρονομίας: «Η πίτα στην Ήπειρο είναι και ψωμί και φαγητό και φαΐ και προσφάγι».