6ο Γυμνάσιο Καβάλας: Μαθησιακές γέφυρες συνεργασίας με την εκπαιδευτική κοινότητα της Τσεχίας [φωτογραφίες]

Επίσκεψη τριών εκπαιδευτικών του Σχολείου στην πόλη Brno στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+ KA122

Στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+ KA122 με τίτλο “Creating an active and sustainable school for a better world” που υλοποιεί το 6ο Γυμνάσιο Καβάλας, τρεις εκπαιδευτικοί μετακινήθηκαν στην πόλη Brno της Τσεχίας. Το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus+ χρηματοδοτείται εξ΄ ολοκλήρου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και εθνικός φορέας συντονισμού για την Ελλάδα είναι το ΙΚΥ.

Η μετακίνηση των εκπαιδευτικών του σχολείου αφορούσε σε πρόγραμμα παρακολούθησης εργασίας (“Job Shadowing”) και πραγματοποιήθηκε από τις 27/11/2023 ως τις 2/12/2023 στο σχολείο Základní škola Brno, Herčíkova 19, příspěvková organizace. Οι βασικοί στόχοι του συγκεκριμένου προγράμματος ήταν η ενημέρωση των εκπαιδευτικών για το εκπαιδευτικό σύστημα της Τσεχίας, η γνωριμία με παραδείγματα καλών πρακτικών και η παρακολούθηση διδασκαλίας μαθημάτων διαφόρων διδακτικών αντικειμένων. Επίσης, η γνωριμία με τον πολιτισμό και την κουλτούρα της Τσεχίας με έμφαση σε συγκεκριμένες προσωπικότητες του BRNO όπως ο Μέντελ, πατέρας της Γενετικής. Καθώς και η επαφή με τις σύγχρονες σχολές καλλιέργειας πολιτιστικών επιτευγμάτων, όπως το Εθνικό θέατρο του Brno.

Η συνεργασία με το σχολείο υποδοχής και το προσωπικό του, έδωσε την ευκαιρία στους εκπαιδευτικούς, με άμεσο τρόπο, να συγκρίνουν τα δύο εκπαιδευτικά συστήματα, τις μεθόδους και τις τεχνικές εκπαίδευσης αλλά και να αναγνωρίσουν θετικές πρακτικές στη διδασκαλία στην Τσεχία. Οι εκπαιδευτικοί παρακολούθησαν διάφορα μαθήματα και παρουσιάσεις παραδειγμάτων καλών πρακτικών από τους Τσέχους συναδέλφους, συμμετείχαν σε συζητήσεις και ανταλλαγή εμπειριών τόσο σε γνωστικά όσο και σε παιδαγωγικά θέματα. Η παρακολούθηση και η συμμετοχή σε διδασκαλίες μαθημάτων ήταν εξαιρετικά εποικοδομητικές και ενδιαφέρουσες, καθώς δόθηκε αυτή η ευκαιρία σε αρκετά μαθήματα μαθηματικών, χημείας, βιολογίας, ιστορίας, αγγλικών κ.α. σύμφωνα με το ωρολόγιο πρόγραμμα του Τσέχικου σχολείου.

Πέραν της εκπαιδευτικής διαδικασίας, σύμφωνα με τους στόχους του προγράμματος, οι Έλληνες εκπαιδευτικοί ενημερώθηκαν για την πολιτισμική και πολιτιστική κληρονομιά της Τσεχίας και επισκέφθηκαν αξιόλογα σημεία του πολιτισμού της (οπως το κάστρο Spilberk, το Θέατρο της πόλης, που είναι το πρώτο δημόσιο κτίριο που ηλεκτροφωταγωγήθηκε στην Ευρώπη, το δημαρχείο, το μουσείο του Μέντελ, το μουσείο τεχνολογίας κ.α.). Επίσης ειχαν την ευκαιρια να ξεναγηθούν στην πόλη του Brno, με τις ξεχωριστές Χριστουγεννιάτικες αγορές και να γνωρίσουν τα έθιμα της εορταστικής περιόδου.

Ήταν μια επίσκεψη μάθησης, συνεργασίας και αλληλεπίδρασης τόσο σε εκπαιδευτικό όσο και πολιτιστικό επίπεδο. Ενισχύθηκαν οι δεσμοί των δύο σχολείων στο πλαίσιο των κοινών Ευρωπαϊκών αξιών και αποφασίστηκε η συνέχιση της συνεργασία και σε άλλα προγράμματα στο μέλλον.