100 χρόνια Μητρόπολη Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου: Κυκλοφόρησε το επετειακό ημερολόγιο

Στην έκδοση συμπεριλαμβάνεται και ειδικό ένθετο με σπάνιο φωτογραφικό υλικό αλλά και ιστορικά στοιχεία της 100ετούς παρουσίας της τοπικής Εκκλησίας στην αποστολική επαρχία των Φιλίππων

Κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «Παρουσία» της Ιεράς Μητροπόλεως Φιλίππων, Νεαπόλεως καὶ Θάσου το εγκόλπιο Ημερολόγιον 2024, το οποίο τιτλοφορείται : «1924-2024 ΕΝ ΕΤΕΣΙ ΠΟΛΛΟΙΣ ΦΙΛΙΠΠΩΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΚΡΑΤΕΙ ΕΝ ΚΥΡΙΩ ΤΗ ΠΑΥΛΟΥ ΚΛΗΡΟΥΧΙΑ».

Πρόκειται για μία επετειακή έκδοση, η οποία είναι αφιερωμένη στην συμπλήρωση Εκατόν 100 χρόνων από την ίδρυση της Ιεράς Μητροπόλεως Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου με ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟ ΤΟΜΟ τον Οκτώβριο του 1924, επί της πατριαρχίας του αειμνήστου Οικουμενικού Πατριάρχου κυρού Γρηγορίου του Ζ΄. Πιο συγκεκριμένα, η εκκλησιαστική επαρχία της Ιεράς Μητροπόλεως, υπό την σημερινή κανονική και νόμιμη υπόστασή της, εξελίχθῃκε  αρχικά κατά το έτος 1924 ως «ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΚΑΒΑΛΛΑΣ ΚΑΙ ΝΕΣΤΟΥ», ακολούθως κατά το 1930 ως «ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΦΙΛΙΠΠΩΝ ΚΑΙ ΝΕΑΠΟΛΕΩΣ»,  και εν τέλει από του 1953 και με την υπαγωγή σε αυτήν της νήσου της Θάσου ως «ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΦΙΛΙΠΠΩΝ, ΝΕΑΠΟΛΕΩΣ ΚΑΙ ΘΑΣΟΥ».

Στον προσδιορισμό της εκκλησιαστικής και ιστορικής ταυτότητος της Ιεράς Μητροπόλεως καταλυτική υπήρξε η συμβολή των τριών (3) αοιδίμων Μητροπολιτών αυτής : α) ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ του Χατζησταύρου (1924-1962) του μετέπειτα Αρχιεπισκόπου Αθηνών, β) ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ του Καντώνη (1965-1974), και γ) ΠΡΟΚΟΠΙΟΥ του Τσακουμάκα (1974-2017). Αξιομνημόνευτη υπήρξε και τριετής περίοδος (1962-1965) της τοποτηρητείας από τον μακαριστό Μητροπολίτη Ελευθερουπόλεως ΑΜΒΡΟΣΙΟ τον Νικολάου.

Στο περιεχόμενο της επετειακής αυτής εκδόσεως συμπεριλαμβάνονται, πέρα από τα απαραίτητα ημερολογιακά και εορτολογικά στοιχεία του έτους, προλογικό σημείωμα του Σεβ. Μητροπολίτου Φ.Ν.Θ. Στεφάνου, όπως και ειδικό ένθετο με σπάνιο φωτογραφικό υλικό αλλά και ιστορικά στοιχεία της 100ετούς παρουσίας της τοπικής Εκκλησίας στο γεωγραφικό διαμέρισμα της Ανατολικής Μακεδονίας και ειδικότερα στην αποστολική επαρχία των Φιλίππων με έδρα την πόλη της Καβάλας.

Διατίθεται από το Ἐκκλησιαστικό Βιβλιοπωλείο της Ιεράς Μητροπόλεως και από όλες τις Ενορίες όλης της Καβάλας, των Φιλίππων, του Νέστου και της Θάσου, ενώ τα έσοδα της εκδόσεως θα διατεθούν αποκλειστικά για την ενίσχυση του φιλανθρωπικού και ιεραποστολικού έργου της Ιεράς Μητροπόλεως.