«Το Καλαντόνερον»: Χριστουγεννιάτικα ποντιακά έθιμα και γεύσεις στην καρδιά της Καβάλας [φωτογραφίες]

Αναβίωση του πρωτοχρονιάτικου εθίμου με πλήθος δράσεων σε μια γεμάτη από κόσμο πλατεία Ελευθερίας

Με μεγάλη επιτυχία και μεγάλη συμμετοχή του κόσμου πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Ελευθερίας στην Καβάλα το πρωί της Κυριακής 17 Δεκεμβρίου 2023 η αναβίωση του πρωτοχρονιάτικου εθίμου «Το Καλαντόνερον» με διοργανωτή τη Λέσχη Ποντίων Νομού Καβάλας, τον Δήμο Καβάλας και τη ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με Ποντιακά Πρωτοχρονιάτικα Κάλαντα, τραγούδια και χορούς από τη Χορωδία και τα χορευτικά του Συλλόγου, γεύσεις του Πόντου και παραδοσιακό γλέντι από τους μουσικούς της Λέσχης Ποντίων Νομού Καβάλας. Μια γιορτινή ατμόσφαιρα με κέφι, γλέντι και χορό.

Χαιρετισμό απηύθυνε ο Δήμαρχος Καβάλας, Θόδωρος Μουριάδης και ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Απόστολος Μουμτσάκης τονίζοντας τη συμβολή των εθίμων και των παραδόσεών μας δίνοντας τις εορταστικές ευχές τους.

Οι Πόντιες νοικοκυρές με την σεφ και ιδιοκτήτρια της Σχολής Μαγειρικής La Maison de Gourmet, Μαρία Παπανικολάου και τους καθηγητές της Σχολής Μάκη Δημητρακόπουλο και Παναγιώτη Κωνσταντινίδη μαγείρεψαν και προσέφεραν με μεγάλη αγάπη τις γεύσεις του Πόντου, Τανωμένος Σορβάς-Χωσάφ, χαλβά με τη συνοδεία των μουσικών μας σε εορταστικούς ρυθμούς παραδοσιακού γλεντιού για να υποδεχτούμε τις άγιες μέρες που έρχονται.

Οι μουσικοί που έπαιξαν:

  • Ποντιακή λύρα-τραγούδι: Αντώνης Σιδηρόπουλος
  • Ποντιακή λύρα-Χορωδία: Τάσος Τσακλίδης
  • Νταούλια: Τάσος Κεκρίδης-Βασίλης Τρίγκας
  • Πλήκτρα: Λευτέρης Καρατερτζίδης

Την επιμέλεια και τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε η χοροδιδάσκαλος, Ματίνα Τσουλφίδου, ενώ την επιμέλεια της Χορωδίας η χοράρχης, Παρθένα Καζαντζίδου.

«Θερμά συγχαρητήρια στους χορωδούς, στους χορευτές, στους μουσικούς μας, στους δασκάλους μας και σε όλους τους συντελεστές της διοργάνωσης. Ευχαριστούμε τα Αρτοποιεία ΣΚΛΑΡΗΣ για τα γιορτινά εδέσματα μελομακάρονα και κουραμπιέδες και την Οινοποιία ΣΥΜΕΩΝΙΔΗ για τη διάθεση των κρασιών! Ευχαριστούμε θερμά το CENTER TV για την προβολή των εκδηλώσεων συμβάλλοντας έμπρακτα στην διατήρηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Ευχαριστούμε τους εκπροσώπους των πολιτιστικών συλλόγων και τον κόσμο που μας τίμησε με την παρουσία τους. Χρόνια πολλά, καλά Χριστούγεννα και ευτυχισμένος ο νέος χρόνος», αναφέρει η Λέσχη στο μήνυμά της.