To 7ο Γυμνάσιο Καβάλας ενισχύει τη συμπερίληψη

Διοργάνωση και συμμετοχή σε δράσεις σχετικές με τις ειδικές ανάγκες με τις οποίες κατάφερε να ενημερώσει, να ευαισθητοποιήσει και να συγκινήσει μαθητές και κοινό γι’ αυτό το τόσο σημαντικό θέμα

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, στις 3 Δεκεμβρίου, το 7ο Γυμνάσιο Καβάλας οργάνωσε σχετικές δράσεις όπως και συμμετείχε σε δράσεις άλλων φορέων.

Οι μαθητές του Σχολείου είχαν την ευκαιρία να νιώσουν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει στη καθημερινότητά του ένα άτομο με κινητική και αισθητηριακή αναπηρία. Έτσι, με τη βοήθεια του γυμναστή του σχολείου Παραγεωργίου Ιωάννη στήθηκε χαμηλά ένα φιλέ βόλεϊ ώστε να παίξουν οι μαθητές/τριες μας στηριζόμενοι στα γόνατα, έχοντας με αυτόν τον τρόπο περιορίσει την κινητικότητά τους.

Η καθηγήτρια εικαστικών του 7ου Γυμνασίου, Κουκμά Ευθυμία έδωσε στους μαθητές την ευκαιρία να ζωγραφίσουν χρησιμοποιώντας το στόμα ή το αντίθετο χέρι από αυτό που χρησιμοποιούν για να γράψουν, ώστε να κατανοήσουν τη δυσκολία της ενέργειας αυτής.

Οι καθηγήτριες της ειδικής αγωγής έδεσαν τα μάτια μαθητών με μαντήλι και δίνοντάς τους ένα μπαστούνι, τους άφησαν να περιηγηθούν στον χώρο της τάξης τους για να διαπιστώσουν τη δυσκολία ελεύθερης κίνησης σε τυφλά άτομα.  Όλοι οι μαθητές του σχολείου παρακολούθησαν υλικό με βίντεο που είχε ως στόχο την ευαισθητοποίηση τους σε θέματα αναπηρίας. Μετά την προβολή είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν με τους συμμαθητές/τριες τους και τους καθηγητές/τριες τους σχετικά με το θέμα αυτό και να εκφράσουν τους προβληματισμούς και τις σκέψεις τους.

Όσον αφορά τις δράσεις άλλων φορέων, ένα τμήμα μαθητών με συνοδούς τις καθηγήτριες ειδικής αγωγής του σχολείου, Γερμανού Γεωργία φιλόλογο και Χατζηβαρύτη Δανάη Μαθηματικό, πήραν μέρος στη Δράση της Νομαρχίας, της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης καθώς και του ΚΕΔΑΣΥ Καβάλας στη Κεντρική Πλατεία, όπου είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν και να συμμετέχουν σε πλήθος βιωματικών δραστηριοτήτων με θέμα τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία και τον τρόπο που ανταπεξέρχονται σε αυτές.

Στη εκδήλωση εξέθεσαν τα έργα-κολλάζ που είχαν ετοιμάσει με θέμα την αναπηρία. Επίσης, είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν από τον σύλλογο Τυφλών Καβάλας για την εκπαίδευση κινητικότητας και αυτονομίας των τυφλών ατόμων , από τον σύλλογο Κωφών Βορείου Ελλάδος για την Ελληνική Νοηματική Γλώσσα, από τον σύλλογο Γονέων Παιδιών με Αυτισμό για τις ιδιαιτερότητες των αυτιστικών ατόμων και τέλος να θαυμάσουν το ταλέντο των μαθητών του Ειδικού Σχολείου Καβάλας στη μουσική, ως ακροατές της συναυλίας τους. Τέλος, οι ίδιες εκπαιδευτικοί συνόδευσαν μαθητές/τριες του τμήματος ένταξης του σχολείου και παρακολούθησαν την συναυλία του ΕΝΕΕΓΥΛ Καβάλας μαζί με την ορχήστρα του Μουσικού Σχολείου Καβάλας που ήταν αφιερωμένη στην αναπηρία.

Συνολικά, το 7ο Γυμνάσιο Καβάλας συμμετείχε ενεργά σε πολλές δράσεις σχετικές με τις ειδικές ανάγκες και κατάφερε να ενημερώσει, να ευαισθητοποιήσει και να συγκινήσει τους μαθητές του σε ένα τόσο σημαντικό θέμα, ελπίζοντας να τους κάνει πολίτες που διεκδικούν ίσα δικαιώματα για όλους.