Χριστούγεννα στην Καβάλα μιας άλλης εποχής με τον Άη Βασίλη της πλατείας Ελευθερίας [φωτογραφίες]

Ο Κώστας Παπακοσμάς ανασύρει μνήμες από την κατασκευή-σύμβολο των Χριστουγέννων στην Καβάλα τις δεκαετίες ’60 και ’70 - Χιλιάδες έχουν φωτογραφηθεί μαζί του - Ποιος ήταν ο κατασκευαστής του - Τι απέγινε ο γιγάντιος Άι-Βασίλης

Χιλιάδες Καβαλιώτες έχουν φωτογραφηθεί μαζί του ως παιδιά και η παρουσία του στην κεντρική πλατεία της πόλης σήμαινε, 50 και πλέον χρόνια πριν, την έλευση των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Ο λόγος για τον γιγάντιο «Άγιο Βασίλη» που κάθε Δεκέμβριο τοποθετούνταν στο κέντρο της πλατείας Ελευθερίας, εκεί όπου σήμερα υπάρχει η εξέδρα και το συντριβάνι.

Ο ερευνητής της τοπικής μας Ιστορίας Κώστας Παπακοσμάς, σε μία εορταστική ανάρτησή του, επιχειρεί μια «βουτιά» στο παρελθόν του γιγάντιου Άι-Βασίλη και της σχέσης του με την πόλη.

«Θα σας γράψω για τον Άγιο Βασίλη των παιδικών και μαθητικών μας χρόνων. Χιλιάδες, χωρίς υπερβολή, Καβαλιώτες έχουμε φωτογραφηθεί στον συγκεκριμένο, που ήταν ακριβώς εκεί που είναι η εξέδρα στην πλατεία Ελευθερίας σήμερα.

Ήταν εκεί από τα τέλη της δεκαετίας του 1960, ίσως και αρχές του 1970. Ήταν εκεί μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1980. Τότε, μας “έπιασε” όλους ένας… εκμοντερνισμός, τι να πω, και ο Άγιος Βασίλης, ο γύψινος -ίσως και από άλλο υλικό, δεν γνωρίζω- θεωρήθηκε… ντεμοντέ!

Σε κάποιες γιορτές δεν μπήκε… Φυσικά κανείς από εμάς τους σημερινούς νοσταλγούς των -ήντα δεν τον αναζήτησε. Ο Άγιος Βασίλης μας για κάποια χρόνια έμεινε σε αποθήκη παροπλισμένος. Μετά, πήγε στην Χρυσούπολη. Κάποια χρόνια εμφανίστηκε εκεί. Η τύχη του όμως ήταν και εκεί σύντομη· κατέληξε σε αποθήκη.

Το έτος 2016, όψιμα, τον αναζήτησα, δυστυχώς έμαθα ότι πριν μερικά χρόνια από την αχρησία και τις φθορές του χρόνου, καταστράφηκε… Τουλάχιστον σε εμάς τους μεγαλύτερους έμειναν οι φωτογραφίες…

Όταν μερικά χρόνια πριν έκανα αυτή την ανάρτηση, φίλοι Καβαλιώτες έγραψαν τις δικές τους στιγμές από τον Άη Βασίλη της πλατείας, όπως ο Λεόντιος Πετμεζάς, κριτικός τέχνης που ζει στην Αθήνα στέλνοντας μου και μια φωτογραφία.

Ο καλός μου φίλος Γιάννης Τζανίδης μού έγραψε: “Αναρωτηθήκατε ποτέ ποιος ήταν ο κατασκευαστής του γιγάντιου Άι Βασίλη; Ήταν ο γνωστός επιγραφοποιός Δημήτρης Μέτσικας. Ο ίδιος που δημιουργούσε τις χειρόγραφες γιγαντοαφίσες που βλέπαμε στους κινηματογράφους “Απόλλων” και “Αττικόν” . Έργα τέχνης που διαρκούσαν όσο και οι λίγες μέρες προβολής της ταινίας”.

Στην αρχή του μήνα αυτού έφυγε από τη ζωή σε μεγάλη ηλικία ο Δημήτρης Μέτσικας…

Το 2018 το προσωπικό των Βρεφικών και παιδικών σταθμών του Δήμου Καβάλας αναβίωσε τον “Άη Βασίλη” με μια άλλη κατασκευή αλλά και με την έκθεση φωτογραφιών στην πλατεία. Η Αθηνά Παναγιωτίδου με είχε γράψει τότε:

“Εμείς το προσωπικό των βρεφονηπιακών σταθμών, όπως ίσως διαπιστώσατε πολλοί συμπολίτες φέτος κάναμε μια γενναία προσπάθεια και ξανατοποθετήσαμε τον Άγιο Βασίλη των παιδικών μας χρόνων στο βάθρο του.
Βρήκαμε και παλιές φωτογραφίες που μας έστειλαν συμπολίτες από όλη την Καβάλα και τους ευχαριστούμε και δημιουργήσαμε και φωτογραφικά στιγμιότυπα δίπλα του.

Μπορεί να μην είναι ο ίδιος Άγιος γιατί πραγματικά δεν τον βρήκαμε στις αποθήκες του Δήμου που ψάξαμε κι εμείς, αλλά είναι ένα ξεκίνημα αναβίωσης του εθίμου των παιδικών μας χρόνων με τον Άγιο στο βάθρο του …που για εμάς που το ζήσαμε είναι ένα όνειρο που μυρίζει Χριστούγεννα… Καλές Γιορτές”.