Θλίψη στο Παγγαίο, στην Καβάλα και στο ελληνικό τραγούδι: Πέθανε ο Βασίλης Καρράς

Ο λαϊκός τραγουδιστής από το Κοκκινοχώρι Καβάλας «έφυγε» από τη ζωή σε ηλικία 70 ετών

Απεβίωσε σε ηλικία 70 ετών, ο Βασίλης Καρράς. Ο δημοφιλής καλλιτέχνης, από τους σημαντικότερους του λαϊκού τραγουδιού τα τελευταία 30 χρόνια, από τον περασμένο Οκτώβριο αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας, ενώ το τελευταίο διάστημα νοσηλευόταν στο Διαβαλκανικό με κορονοϊό.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, υπέστη ανακοπή το απόγευμα και «έφυγε» από τη ζωή.

Ο αγαπημένος λαϊκός τραγουδιστής θα μείνει στις καρδιές των θαυμαστών του σαν ένας άνθρωπος που έφερε το λαϊκό τραγούδι στο mainstream και το έκανε είδος αγαπητό για όλο τον κόσμο στην Ελλάδα.

Γεννήθηκε στο Κοκκινοχώρι Καβάλας και έκανε την πρώτη του μουσική εμφάνιση στο νυχτερινό κέντρο «Πρόσφυγας» στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης. Παράλληλα, εργαζόταν ως μηχανικός αυτοκινήτων, την δεύτερη μεγάλη του αγάπη μετά το τραγούδι.

Από τότε δεν σταμάτησε ποτέ να τραγουδάει και να γεμίζει τα δισκοπωλεία με χρυσούς και πλατινένιους δίσκους.

Ένας άνθρωπος του λαού, ένας άνθρωπος που με τη βαριά του φωνή συντρόφευε πολλές από τις βραδιές μας όλες αυτές τις δεκαετίες.

Η κηδεία του θα γίνει στο κτήμα Καρρά στο Κοκκινοχώρι.

Ποιος ήταν ο Βασίλης Καρράς

Ο Βασίλης Κεσογλίδης, όπως είναι το πραγματικό του όνομα, γεννήθηκε στις 12 Νοεμβρίου 1953 στο Κοκκινοχώρι Καβάλας. Στα 10 του χρόνια μετακόμισε με την οικογένεια του στην Θεσσαλονίκη, όπου απέκτησε τα δύο του αδέλφια, τον Δαμιανό και την Αναστασία.

Μεγάλωσε στην πόλη της Θεσσαλονίκης τη δεκαετία του ’60 και το 1969, σε ηλικία 16 χρόνων, έκανε την πρώτη του μουσική εμφάνιση στο νυχτερινό κέντρο “Πρόσφυγας” στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης. Παράλληλα, εργαζόταν ως μηχανικός αυτοκινήτων, την δεύτερη μεγάλη του αγάπη μετά το τραγούδι. Επίσης, είχε εργασθεί στο μηχανοστάσιο του ΟΣΕ στη Θεσσαλονίκη, γεγονός που αποτυπώνεται στο τραγούδι του “Εγώ αγάπη μου, εγώ”.

Για τη δουλειά του ως μηχανικός αυτοκινήτων είχε δηλώσει: “Από τα παιδικά μου χρόνια μπορεί να ήταν το τραγούδι μέσα στο αίμα μου, αλλά ήθελα να γίνω μηχανικός αυτοκινήτων. Να κάνω κάτι γύρω από τη μουτζούρα δηλαδή γενικά, το οποίο και το πέτυχα. Αλλά το μικρόβιο του καλλιτέχνη είναι τόσο μεγάλο, που νικάει τα πάντα γύρω. Αυτό το μικρόβιο, όσο μεγαλώνεις, μεγαλώνει μαζί σου και γίνεται μη χειρότερα Θεέ μου. Σε πάει εκεί που δεν θες να πας ή εκεί που δεν φανταζόσουν να πας. Είναι ένα μικρόβιο που το κουβαλάει και το παίρνει μαζί του ο καλλιτέχνης. Δεν πεθαίνει ποτέ”.

Μέσα σε λίγα χρόνια ο Βασίλης Καρράς γίνεται ο αγαπημένος λαϊκός τραγουδιστής της Ελλάδας. Του έχει αποδοθεί ο χαρακτηρισμός “Ο Άρχοντας της καψούρας” γιατί έχει τραγουδήσει όσο κανείς άλλος τον πόνο του… χωρισμού, ενώ είχε σταθερή πορεία στη δισκογραφία με πάνω από 40 δίσκους.

Το 1979 κυκλοφορεί τον πρώτο του δίσκο “Παράγκες και παλάτια” και ακολουθεί το άλμπουμ “Αλησμόνητες ώρες“. Εκείνα τα χρόνια είχε ήδη κάνει μεγάλο όνομά και τον αποθέωνε το κοινό της Θεσσαλονίκης. Τα επόμενα χρόνια ακολουθούν οι δίσκοι “Τι λες καλέ”, “Γιατί να χωριστούμε”, “Μην χαθείς”, “Απ’ την Θεσσαλονίκη με αγάπη”, “Αποκλειστικά για σένα” και “Αυτή η νύχτα” το 1989- στον οποίο βρίσκεται και η αθάνατη επιτυχία “Νύχτα ξελογιάστρα”. Εκείνο το διάστημα, πραγματοποιεί μεγαλειώδεις εμφανίσεις στο γνωστό νυχτερινό κέντρο “Νέα Δειλινά“, όπου και θα μείνει για αρκετές σεζόν.

Η δεκαετία του ’90 μπαίνει πολύ δυναμικά για τον Βασίλη Καρρά με πολύ μεγάλες επιτυχίες. Κυκλοφορεί αρχικά τους δίσκους “Είσαι παντού” και “Λέγε ό,τι θες” που σημειώνουν υψηλές πωλήσεις. Επιπλέον, εμφανίζεται για κάποια χρόνια στο κέντρο Avantage και το 1993 έρχεται Αθήνα και εμφανίζεται στο Ποσειδώνιο, όπου και θα παραμείνει και την επόμενη σεζόν.

Συνεχίζει και δισκογραφικά με τα άλμπουμ “Τραγούδια από το συρτάρι”, “Πώς τολμάς”, “Στην Σαλονίκη μια φορά”, “Χρέωσε το σε μένα”, “Φταις εσύ” και ένα live δίσκο ηχογραφημένο από τα Νέα Δειλινά.

Το 1996 έρχεται η συνεργασία του με τον Φοίβο και το άλμπουμ “Τηλεφώνησέ μου” που πιάνει κορυφή. Ο Βασίλης Καρράς είναι ο απόλυτος άρχοντας στα μεγάλα νυχτερινά κέντρα εκείνη της εποχής, όπως το Διογένης (1995-1996), Απόλλων (1996-1997) και Γκάζι (1998-1999), αλλά και στη Θεσσαλονίκη. Παράλληλα συνεχίζει να γράφει χιλιόμετρα στις δισκογραφικές πίστες με τα: “Με έχεις κάνει αλήτη“, “Φαινόμενο“, “Επιστρέφω” (πάλι με Φοίβο) και “Αυτοπεποίθηση“.

Το 2000, ο Βασίλης Καρράς επιστρέφει στο Απόλλων, ενώ κατασκευάζει στην Θεσσαλονίκη το «Χωριό της Ειρήνης», ένα μεγάλο ψυχαγωγικό κέντρο με χώρους άθλησης και εστίασης και πολιτιστικούς χώρους.

Το 2001 κυκλοφορεί άλλον ένα πετυχημένο δίσκο, το “Γύρισε” και βρίσκεται για άλλη μια σεζόν στο Απόλλων. Συνεχίζει απτόητος δισκογραφικά με “Τα δικά μου τραγούδια”, “Λόγια της νύχτας”, “Πάρε το δρόμο και έλα” και συλλογές με τα καλύτερά του. Για δύο χρόνια, θα εμφανιστεί στην Θεσσαλονίκη και στην Πύλη Αξιού και από τα μέσα της δεκαετίας του 2000 πρωταγωνιστεί στα μπουζούκια της Αθήνας και στα Ribas, Γοργόνες και Διογένης. Κυκλοφορεί, επίσης, τα άλμπουμ “Όλα ένα ψέμα”, “Όνειρα” αλλά και τον live δίσκο “Όλα μου τα χρόνια”.

Για τα επόμενα χρόνια, θα μοιραστεί τις πίστες του Teatro στην Αθήνα και Fix στην Θεσσαλονίκη, στις οποίες θα μείνει μέχρι και την άνοιξη του 2013 και θα συνεργαστεί με καταξιωμένους καλλιτέχνες, πραγματοποιώντας μοναδικές σεζόν. Σε αυτό το διάστημα, θα κυκλοφορήσει τις νέες δισκογραφικές του επιτυχίες “Αχ μοναξιά μου”, “Στα είπα όλα”, “Έτσι λαϊκά”, αλλά και ένα διπλό live cd από την συνεργασία του με τον Νίκο Μακρόπουλο στο Teatro. Το 2013 εκπλήσσει το κοινό με τις κυκλοφορίες δύο single, τα “Η αγάπη είναι θύελλα”, αλλά και το «Όλοι για τα μπετά δουλεύουμε» σε συνεργασία με τον Σωκράτη Μάλαμα.

Ο χειμώνας 2013-2014 θα τον βρει σε ένα αποκλειστικά λαϊκό σχήμα με τον Νίκο Οικονομόπουλο στο Fever για να συνεχίσει το καλοκαίρι στο Πολιτεία Θεσσαλονίκης με τους Στέλιο Ρόκκο και Αμαρυλλίς, σχήμα που παρουσιάστηκε και στο Έναστρον.

Ο Βασίλης Καρράς σε αυτή την τεράστια πορεία του, δεν ήταν μόνο ερμηνευτής ήταν και στιχουργός, μιας και είχε γράψει στίχους και μουσική σε πάρα πολλά τραγούδια, επιτυχίες (και) άλλων γνωστών τραγουδιστών [στίχους στα: “Γέλα μου” (Βανδή), “Παρ’ τα όλα”, “Όπως παλιά” (“Εγώ Καμάρα κι εσύ Πολυτεχνείο”), “Καρδιοπάθειες” (Πανταζής), “Περιττό να σου πω”, “Για τον ίδιο άνθρωπο μιλάμε” (με Παντελίδη), “Το αδιέξοδο” (Βανδή), “Μεθυσμένη μου αγάπη”]. Το 2015 κυκλοφόρησε τον δίσκο “Απ’ Το Βορρά Μέχρι Το Νότο”.

Μεταξύ άλλων συνεργάστηκε με πολλούς νέους καλλιτέχνες στο ξεκίνημα της καριέρας τους. Η Δέσποινα Μαλέα ήταν μία τέτοια νέα καλλιτέχνιδα, και σήμερα την γνωρίζουμε όλοι με το όνομα Δέσποινα Βανδή. Είχε συνεργαστεί και με τον Παντελή Παντελίδη, για τον τραγικό θάνατο του οποίου είχε πει συγκλονισμένος: “Αφήστε με, έχω χάσει το παιδί μου“.

Μία από τις εμφανίσεις του που έμειναν στην ιστορία ήταν η sold out συναυλία στην Arena Armeec της Σόφιας στη Βουλγαρία, όπου έγινε το 2017 έγινε ο πρώτος Ευρωπαίος τραγουδιστής που καταφέρνει να μαζέψει 17.000 άτομα (ενώ άλλοι 6.000 που ήθελαν να τον δουν και δεν βρήκαν εισιτήριο, παρακολούθησαν τη συναυλία του από video wall).